ORDINACIJA

Kada je vađenje zuba jedino rješenje

Indikacije za vađenje zuba su: klimavost, zubne traume, kariozno razorena kruna, kada nije moguće liječenje, upalni procesi i ciste

Zahvat se radi uz lokalnu anesteziju. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

27.2.2019

Vađenje zuba (ekstrakcija) je oralno-hirurški zahvat. Iako u savremenoj stomatologiji nastojimo sačuvati svaki zub, u ponekim situacijama ipak moramo pribjeći njihovom vađenju. 

Prije vađenja potrebno je napraviti RTG snimak i pokušati endodontski liječiti zub i napraviti sve da ga zadržimo u vilici. Nažalost, nije uvijek moguće sačuvati zub i potrebno je uraditi vađenje.

Loše stanje

Indikacije za vađenje zuba su: klimavost, zubne traume, kariozno razorena kruna, kada nije moguće liječenje, upalni procesi i ciste. Vađenju se pristupa kada je i nakon raznih metoda liječenja zub i dalje u vrlo lošem stanju ili kada je toliko oštećen da ga se ne može spasti nikakvom drugom terapijom.

Postupak vađenja zuba primjenjuje se uz lokalnu anesteziju i u potpunosti je bezbolan za pacijente. Nakon vađenja zuba, rana se pregleda, očisti i prekrije sterilnom gazom.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Arhiv

Upute pacijentima nakon vađenja zuba:

- držite tampon u ustima 10 do 15 minuta,

- hrana koju jedete mora biti mekana i umjerene temperature,

- jedite tek kad vam popusti anestezija,

- na rani se formira ugrušak koji ne smijete gurati jezikom,

- na mjestu vađenja pojavit će se bijela naslaga koja pomaže formiranju ugruška, nemojte ju odstranjivati jer je to normalna pojava i pomaže zacjeljivanju rane,

- drugi dan i narednih dana ispirite usta čajem od žalfije (kadulje) ili antiseptikom (po preporuci ljekara),

- stavite hladan oblog,

- uzmite po potrebi analgetik (ibuprofen, neofen, voltaren rapid),

- ukoliko imate jače bolove, otežano otvarate usta ili ste jako natekli kontaktirajte ljekara.

Upalno žarište

Nedostatak svakog zuba dovodi do posljedica na preostalim zubima jer dolazi do njihove rotacije, naginjanja, izrastanja iz alveole, snižavanje zagriza, oštećenja viličnog zgloba, spuštanja usnog ugla i promjene fizionomije lica pa osoba izgleda starije.

Upaljeni zub je upalno žarište u organizmu i mikroorganizmi iz zuba mogu diseminirati u druge organe (mozak, bubrege, zglobove i srce) i izazvati upalu tih organa.

Kako spriječiti moguće posljedice gubitka zuba 

Svaki zub je važno što prije nadoknaditi da bi se uspostavili optimalni uvjeti za žvačnu funkciju. Rješenje može biti ugradnja implantata, fiksna protetika (mostovi i krunice) ili mobilna protetika (zubne proteze ili proteza na implantatima). Period zarastanja rane na mjestu vađenja zuba traje u prosjeku četiri do osam sedmica, a nakon što rana u potpunosti zaraste, moguće je krenuti s protetskim radovima.


quote
<p>Prije vađenja potrebno je napraviti RTG snimak i pokušati endodontski liječiti zub i napraviti sve da ga zadržimo u vilici </p> <p><br></p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.