PRIPRAVCI

Jabukovo sirće - čudotvorni napitak za zdravlje i ljepotu

Mnogi će reći kako će vam jabukovo sirće pomoći ako bolujete od dijabetesa, spriječiti pojavu refluksa, nadutosti i plinova, a između ostalog i očistiti organizam od toksina

Kašiku jabukovog sirćeta treba razmutiti u čaši vode i popiti prije jela. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

27.2.2019

Pripravci narodne medicine imaju odgovore na mnoga pitanja, mogu izliječiti niz bolesti, a u posljednje vrijeme opet su u trendu, posebno na društvenim mrežama. Posebno popularno je jabukovo sirće koje može poslužiti za liječenje niza problema - od glavobolje do skidanja suvišnih kilograma. 

Činjenica je da se sirće nekad koristilo za liječenje mnogih bolesti. Tako ga je i u nekoliko primjera grčki liječnik Hipokrat preporučio za liječenje kašlja i prehlade, a italijanski liječnik Tommaso Del Garbo tokom epidemije kuge 1348. godine njime je prao ruke, lice i usta kako bi spriječio zarazu.

Sirće s vodom bilo je pravo osvježavajuće piće još iz doba rimskih vojnika do godina modernih atleta koji ga piju kako bi utažili žeđ. Legendi ima još, pa će tako mnogi reći kako će jabukovo sirće pomoći ako bolujete od dijabetesa, spriječiti pojavu refluksa, nadutosti i plinova, a između ostalog i očistiti organizam od toksina.

 Šta kažu naučne studije

No, najuvjerljiviji dokazi zdravstvenih prednosti sirćeta dolaze upravo iz testiranja koje je uključivalo jabukovo sirće, pa je tako jedna studija pokazala kako ono može poboljšati nivo glukoze u krvi kod ljudi koji su otporni na inzulin.

Konzumacija sirćeta, malo više od jedne kašičice 30 do 60 minuta nakon obroka, smanjila je nivo šećera u krvi. Rezultati su se pokazali dobrima, no samo na primjeru 11 predijabetičara.

Druga studija provedena na pretilim odraslima pokazala je značajno smanjenje kilograma, masnoće i triglicerida. Istraživanje je provedeno na 155 pretilih Japanaca koji su dobivali različite količine sirćeta ili placebo.

Pozitivni rezultati studije kod onih pacijenata koji su dobivali 15 ili 30 mililitara jabukovog sirćeta dnevno, ohrabruju, no potrebna je njihova potvrda u istraživanju na većem broju ispitanika.

Studije provedene nad životinjama, većinom štakorima, pokazuju kako sirće potencijalno može smanjiti krvni pritisak. No, na temelju takvih istraživanja teško je donositi službene zaključke koji se mogu primijeniti na ljudima.

I dok se još službene potvrde za dobrobit sirćeta na ljudsko zdravlje očekuju, važno je napomenuti kako zapravo dokaza koji pokazuju suprotno, da jabučno sirćet nije dobro, nema. A šta sve može? Evo nekoliko primjera.

Dovodi šećer u krvi u zdrave granice

Kašiku jabukovog sirćeta treba razmutiti u čaši vode i popiti prije jela. Na taj način povećava se osjetljivost na inzulin i značajno se smanjuje skok šećera u krvi poslije obroka.

Jabukovo sirće ima antiglikemijski efekat. Također će povećati osjetljivost na inzulin poslije obroka bogatog ugljenim hidratima i sniziti nivo šećera u krvi nakon što ste jeli kruh.

Dvije kašike jabukovog sirćeta razmućene u čaši vode prije spavanja reducirat će pad šećera u krvi i pomoći vam spavati bolje.

Pomaže u zdravom mršavljenju

Nećete, naravno, smršati ako uzimate jabukovo sirće i nastavite se prejedati, ali ako se počnete hraniti zdravije i voditi računa o količini, sirćetna kiselina iz jabukovog sirćeta učinit će da se duže osjećate sitim, pa ćete jesti manje i gubiti kilograme.

Smanjuje želju za slatkišima

Pošto drži nivo šećera u krvi pod kontrolom, jabukovo sirće može ublažiti vašu želju za slatkišima. Ako vam se jede nešto slatko, kašika jabukovog sirćeta u čaši vode trebala bi "riješiti problem".

Poboljšava holesterol

Studije su pokazale da jabukovo sirće umanjuje štetne efekte lošeg holesterola po zdravlje. Snižava nivo LDL holesterola i smanjuje rizik od njegovog nakupljanja u krvnim sudovima.

Dovodi pH vrijednost organizma u zdrave granice

Iako je sirćetna kiselina, osnovna komponenta jabukovog sirćeta, kisela van organizma, kao i voda sa limunom, ona ima alkalizirajući efekat na tijelo kad je konzumiramo pa pomaže u održavanju zdrave pH vrijednosti organizma.

Jabukovo sirće sadrži brojne korisne enzime i dobre bakterije koje mu daju specifičnu zamućenost po kojoj možete prepoznati dobro jabukovo sirće. Kad ga kupujete, obratite pažnju, pri dnu flaše trebali biste vidjeti mutan oblačić prožet nitima nalik na vrlo tanke konce.

Odlično je dezinsfekciono sredstvo

Još je Hipokrat pre više od 2.000 godina koristio jabukovo sirće za dezinfekciju rana. Savremena istraživanja pokazala su da može ubiti određene tipove bakterija kakve su recimo ešerihija koli i stafilokok aureus (zlatni stafilokok). Zato je odlično prirodno sredstvo za čišćenje različitih površina u kući, naročito kuhinje i kupatila.

 Kako se koristi?

- Ako želite držati pH vrijednost organizma u ravnoteži i popraviti varenje, dovoljna će vam biti jedna kašika jabukovog sirćeta u čaši vode prije obroka.

- Ako želite malo podstaknuti organizam na oslobađanje viška kilograma, prije ručka i večere popijte dvije čaše vode sa dvije kašike jabukovog sirćeta.

- Za čišćenje kuće, pomiješajte vodu i jabukovo sirće u razmjeri 1:1.

I, naravno, koristite ga kad pravite salate, kao što biste koristili bilo koji preliv - po želji.

Ko ga ne smije koristiti

Jabukovo sirće ne preporučuje se trudnicama i majkama koje doje.

Pošto utiče na nivo šećera u krvi, ako ste dijabetičar ili imate inzulinsku rezistenciju, prije nego što počnete da uzimate jabukovo sirće, konsultirajte se sa svojim liječnikom.

 Malo i za ljepotu

Jabukovo sirće ima pH vrijednost veoma sličnu vrijednosti ljudske kože. Upravo to svojstvo, prirodne alfa kiseline smiruje i obnavlja kožu. Ova namirnica smiruje svrab kod suhe kože, smanjuje pore i zateže kožu.

- Akne: Kiselina u sirćetu koja potiče od jabuka je jako dobar tonik za čišćenje lica. Ne samo da prirodno umiruje kožu, već djeluje i antibakterijski. Jednom dnevno nanesite sirće vaticom na lice. Poslije lice operite mlakom vodom.

- Za proširene pore i čišćenje kože: Sirće je tonik za lice – smanjuje pore, čisti lice, zateže ga i podstiče cirkulaciju. Pomiješajte pola čaše vode i pola čaše sirćeta, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, vaticom nanesite smjesu na kožu i pustite djelovati dvije minute. Ponavljajte dva puta dnevno.

- Uklanja fleke: AHA kiseline u sirćetu uklanjaju izumrle ćelije površinskog epiderma. Vremenom, redovnom upotrebom možete smanjiti broj staračkih pjega na licu. Sirće sipajte pravo na staračke pjege.

Koristite vatu ili gazu za premaz područja na koži zahvaćenih pjegama ili drugim promjenama. Ostavite sirće da djeluje pola sata. Ponavljajte postupak dva puta dnevno tokom šest sedmica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.