VAŽNO

Tri zimska viteza

Vitamini bez kojih nijedna žena ne bi smjela dočekati zimu

Njihov blagotvoran učinak na kožu je neupitan. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

26.2.2019

Vitamin A sprečava starenje kože, vitamin C štiti je od štetnog utjecaja sunca, a vitamin E briše bore. Vitamini A, E i C smanjuju oštećenja prouzrokovana djelovanjem slobodnih radikala, zagađenim zrakom i dimom te oporavljaju kožu oštećenu sunčevim zrakama. 

Zaključak je to opsežnog istraživanja Sheldona Pinnella, jednog od vodećih američkih dermatologa i naučnika sa Sveučilišta Duke. On je, naime, potvrdio da se lokalnom primjenom ovih vitamina koži pruža značajna zaštita od štetnih vanjskih utjecaja.

Vjerovatno je zato kozmetička industrija posljednjih godina izbacila toliko seruma i kremica obogaćenih spomenutim vitaminima...

Njihov blagotvoran učinak na kožu, a svi znamo koliko to s godinama postane važno, je neupitan, pa ih je poželjno ubaciti u svakodnevnu njegu, a vitaminima A, E i C dodatno obogatiti prehranu.

 Vitamin E

Vitamin E je važan antioksidans i štiti kožu od oksidativnog ćelijskog oštećenja koje smanjuje kolagen i uzrok je suhoće i bora.

Hrana bogata vitaminom E: klice žitarica, jetra, jaja, orašasto voće, avokado, papaja i mango, zeleno lisnato povrće (špinat, blitva, kelj, zelje, zelena salata), slatki krompir (batat), kupine, paprike babure, kivi, kokos, paradajz, mrkva, sjemenke suncokreta, masline, brokula, špargle, kukuruz, jaja, hladno prešana biljna ulja (maslinovo, kukuruzno, sojino, suncokretovo).

 Vitamin C

Još jedan odličan antioksidans je i vitamin C, koji ne samo da štiti kožu od vanjskih oštećenja, već obnavlja i kolagen koji koži daje elastičnost i jača kapilare, a nastaje pretvaranjem aminokiseline prolin u hidroksiprolin.

Ovaj vitamin neophodan je za jak imunitet, ali i za zaštitu kože od štetnog sunčevog zračenja. Kako biste unijeli potrebnu količinu ovog vitamina, potrudite se da svakog dana pojedete dovoljno voća i povrća.

Hrana bogata vitaminom C: kivi, papaja, jagode, naranče, limun, dinja, grejp, maline, limeta, mango, borovnice, brusnice, kupine, ananas, grožđe, marelice, šljive, lubenica, banana, mrkva, trešnje, breskve, jabuke, kruške, krastavci, celer, brokula, karfiol, bijeli luk, kupus, paradajz, sok od paradajza, tikvice, šparoge, zeleno lisnato povrće (špinat, blitva, kelj, prasa, zelena salata, peršin).

 Beta karoten

Lijepe i žive boje voća i povrća koje nas mame da ih jedemo rezultat su karotenoida, prirodnih pigmenata kojih ima mnogo u prirodi i sastavni su dio biljaka.

Jedan od karotenoida je i beta karoten koji se pretvara u vitamin A i jedan je od ključnih faktora održavanja zdravlja kože. Ne samo da djeluje kao antioksidans, nego i sprečava starenje kože, štiti je od UV zračenja i štetnosti koju izaziva pušenje.

Interesantno je da preveliki unos beta karotena može obojiti kožu u žutu boju, dok je optimalan unos čini sjajnijom.

Hrana bogata beta karotenom: zeleno lisnato povrće (špinat, blitva, kelj, pprasa, zelena salata), brokula, mrkva, paradajz, bundeva, slatki krompir (batat), lubenica, dinja, marelica, mango, papaja, naranča, kruška.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.