ORDINACIJA

Iznenada oslabljen vid na daljinu

Neophodno je napraviti što hitnije oftalmološki pregled i utvrditi na kom nivou je problem

Pregled je obavezan. Ilustracija

Piše: Dr. Enesa Begović

21.2.2019

Iznenada sam primijetila da slabije vidim, posebno na daljinu. Lice jasno mogu vidjeti tek na udaljenosti od dva metra, sve dalje mi je zamućeno. Usto, jako često mi se dešava da mi oči “titraju”. Šta mi je činiti? 

Osjet vida je konačni rezultat različitih optičkih, biohemijskih i neurotransmiterskih procesa koji se dešavaju na putu od izvora svjetla do centara u kori malog mozga. Ukoliko na bilo kojem dijelu ovog kompleksnog puta dođe do nekog poremećaja, npr. zamućenje rožnice ili sočiva, izmijenjena građa retine u žutoj mrlji ili funkciji očnog živca, pacijent može imati za simptom pad vida. Neophodno je napraviti što hitnije oftalmološki pregled i utvrditi na kom nivou je problem.

Kada se pacijent žali da ne može prepoznati lica, a periferiju vidi jasno i ukoliko je nalaz na prednjem dijelu oka uredan, onda može biti potrebno, osim standardnog oftalmološkog pregleda, raditi i snimanje dubine oka aparatom koji radi na principu optičke koherentne tomografije (OCT) ili ispitivanje vidnog polja kompjuteriziranom perimetrijom. Od važnosti je i dužina trajanja simptoma, tj. je li vid privremeno ili stalno loš te je li prisutna pridružena simptomatologija, kao npr. glavobolja.


Dr. Enesa Begović. Arhiv

Već godinu imam providne, končaste niti u oku, koje mogu izvući kažiprstom. Niti su veoma tanke i golica me kada ih izvadim. Inače, donji kapak mi na nekim mjestima ima male žute mrlje, a i na očnoj jabučici, pri dnu, kada povijem kapak, vide se žuto-narandžaste mrlje. Ljekari kažu da je alergija, ali meni to ne prolazi. Imate li savjet?

Prema simptomima koje opisujete, najvjerovatnije se radi o takozvanom mucus fishing sindromu, tj. sindromu „pecanja mukusnih niti“. Do ove situacije najčešće dolazi ukoliko pacijent ima disfunkciju suznog filma ili neko drugo oboljenje, npr. konjunktivitis, usljed čega se pojačano stvara sluz. Sluzne niti ili končiće najčešće pacijent izvlači kao da ih „peca“ iz predjela unutrašnjeg očnog ugla, ali ovom prilikom vrhovima prstiju pravi male povrede na epitelu sluznice, što uvjetuje ponovno stvaranje niti i nastaje „začarani krug“, usljed čega stanje može dugo trajati. Liječenje se sastoji u tretmanu osnovnog oboljenja koje dovodi do pojačanog stvaranja mukusa i savjeta pacijentu da ne dodiruje oči.

Sluznica oka usljed dugotrajne iritacije ili izloženosti dejstvu štetnih faktora okoline može biti na pojedinim mjestima zadebljala i smanjene transparencije, što se manifestira u obliku žute prebojenosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.