ZDRAVLJE

Neadekvatno liječenje hemoroida dovodi do teško rješivih komplikacija

Brojni „stručnjaci“ i danas „liječe“ hemoroide gumicama, injekcijama, toplotom ili smrzavanjem, obećavaju uspjeh, a da i sami ne poznaju bolest i teške posljedice kroz koje bolesnik prolazi

Posljedice su stalna bol, visoke temperature, malaksalost, anemije.... Ilustracija

Piše: Prof. dr. Zuvdija Kandić

21.2.2019

Posljedice neadekvatne ili pogrešne terapije u liječenju svake bolesti vode teškim posljedicama za pacijenta, njegovu porodicu i zajednicu. Konkretno, kod hemoroida, odabir pogrešnog načina liječenja ne liječi bolest, tako da ona napreduje u stadije teško rješivih komplikacija koje nepovratno oštećuju bolesnika. 

Postoji ogromno šarenilo u odabiru načina liječenja hemoroida, jer se njihovim „liječenjem“ bave i alternativna medicina i farmacija, kao i „stručnjaci“ svih profila medicine, pa i izvan nje. U opticaju su brojni „lijekovi“ u obliku masti, čepića, tableta, naročito popularnih na biljnoj bazi, koji „garantiraju izlječenje“.

Venska proširenja

Primjenom takvih, posebno skupih „lijekova“, bolesnik misli da se liječi, a ne zna da se uvodi u sve teže posljedice, jer bolest napreduje.

Brojni „stručnjaci“ i danas „liječe“ hemoroide gumicama, injekcijama, toplotom ili smrzavanjem, obećavaju oboljelom uspjeh, a da i sami ne poznaju bolest i teške posljedice kroz koje bolesnik prolazi u periodu takvog „liječenja“. Stoga, postoji nužna potreba edukacije o hemoroidima u ispravnom prilazu njihovog liječenja.

Hirurško liječenje hemoroida mora riješiti uzrok, odnosno spoj između hemoroidalnih arterija i vena. Nasljedna slabost krvnih žila, sjedeća zanimanja, teški poslovi povećavaju pritisak u krvnim sudovima hemoroida, dovodeći do njihovog proširenja. Uspješne su samo one operacije koje rješavaju taj spoj.

Dosadašnje metode operacija hemoroida nisu rješavale uzrok njihovog nastanka, već samo njihove posljedice, odnosno venska proširenja. Uzrok je ostajao intaktan te su se, zbog toga, ponovo u veoma kratkom periodu nakon operacija hemoroidi ponovo javljali. Na druge posljedice, poznate kao hemoroidalna bolest, nije se obraćala pažnja.

Navest ću neke metode „liječenja“ hemoroida koje su prije dvadesetak godina bile hit, a danas imaju samo historijski značaj.

1. „Liječenje“ mastima, tabletama i čepićima

„Lijekovi“ koji se primjenjuju u obliku „masti, tableta i čepića“ ne liječe hemoroide. Imaju samo simptomatski efekt. Oni umanjuju bolove i podmazuju analni kanal da stolica lakše klizi, smanjuju otok. Na proširene vene hemoroida nemaju nikakvog efekta. Ishrana bez začina, alkohola, regulacija stolice su značajni.

Preporučuje se izbjegavati dugotrajno sjedeći položaj, napore, regulirati stolicu...

Na nesreću oboljelih od hemoroida, „liječenje mastima, tabletama i čepićima“ provode i oboljeli i ljekari koji ih liječe. Čest je slučaj da bolesnik zadugo sam u apotekama i bez recepta uzima ove „lijekove“. Još je gore kada ih propiše ljekar koji nije ni obavio pregled. Neinformiranost bolesnika s jedne i nepoznavanje bolesti kod „stručnjaka“ krilaticom „svako ima hemoroide“ i „hemoroidi se ne trebaju operirati“, kao i postojeće mišljenje da se radi o „bolestima stidne regije“, glavni je uzrok ulaska u teško stanje, kada je i hirurška terapija ograničeno uspješna.

2. Podvezivanje gumicama, liječenje injekcijama, smrzavanjem, spaljivanjem

U svim slučajevima atakuje se na prošireni hemoroid, a da njihov uzrok nastanka ostaje netaknut, što rezultira teškim posljedicama. Na jedan od hemoroida plasira se „gumica“ ili injicira injekcija, ili se taj hemorid spali ili smrzne. Na tim mjestima nastaju tromboze, nekontrolirana raspadanja, duboke ulceracije, infekcije, gnojenja, krvarenja...


Prof. dr. Zuvdija Kandić. Arhiv

Posljedice su stalna bol, visoke temperature, malaksalost, anemije, nepodnošljivi bolovi pri defekaciji, dugotrajan i težak oporavak, loše opće stanje bolesnika. Pri toj metodi „liječenja“ hemoroid bude odstranjen sa sluznicom koja nosi nerve za osjet i kontrolu stolice i vjetrova, što dodatno smanjuje mogućnost njene kontrole.

Jaka bol

U konačnici, na mjestu ataka nastaju ožiljci (fibroze), koji progresivno sužavaju kanal čmara zahvatajući mišiće čmara, što vodi njegovom progresivnom suženju (pektenoza) i posljedičnim, sve otežanijim pražnjenjem stolice, kasnije i vjetrova. Pri svakoj defekaciji dolazi do novih rascjepa čmara s nesnosnim bolovima. Česti su gnojni procesi koji se šire u okolinu čmara sa stvaranjem spojeva između debelog crijeva i vagine, poznatih kao perianalne i rektovaginalne fistule.

Bol u analnom kanalu u početku se javlja tokom stolice i progresivno sve duže traje i sve je jačeg intenziteta. Otežano je pražnjenje. Kasnije bolovi ostaju zadugo nakon stolice i na kraju postaju stalni, otežavajući svaku aktivnost oboljelom.

„Liječenje“ ovim postupcima dugo traje, a najveći problem su „ponovna javljanja hemoroida“ jer se ostavljaju netaknuti preostali hemoroidi. Zbog tih komplikacija ova metoda se više ne primjenjuje.

Klasične operativne metode

Klasični operativni postupci ne rješavaju uzrok, već samo komplikacije hemoroidalne bolesti. Prati ih visok procenat ponovnog javljanja i smetnji u regulaciji stolice i vjetrova. Zasnivaju se na rezanju uvećanog i ispalog, proširenog dijela hemoroida prekrivenog sluznicom. Odreže se samo dio ispalih hemoroida, što je uzrok njihovom brzom napredovanju i ponovnom javljanju. Ostaje nepokriven dio mišića ili cijeli mišić - stezač čmara koji zarasta ožiljcima sa progresivnim sužavanjem čmarnog kanala i njegovim „pucanjem“ sa rascjepima pri svakoj stolici. Posljedice su sve nesnosniji i dugotrajniji bolovi, zbog čega se mora ponovo hirurški rješavati suženje kanala i preostali hemoroidi.

Ove metode zahtijevaju anesteziju jer su izrazito bolne. Traže dugotrajno bolničko liječenje i dugotrajan oporavak i bolovanje. Zbog toga su neprihvatljive kako za ljekara tako i za bolesnika.

Lasersko liječenje

Lasersko liječenje hemoroida u rukama iskusnog hirurga daje dobre rezulate samo u ranom stadiju bolesti. Nezgodne strane su što laser u rukama neiskusnog hirurga i u kasnom stadiju oboljenja može dovesti do nekontroliranih razaranja s brojnim komplikacijama.

U savremenoj hirurškoj praksi nove, minimalno invazivne metode – THD (transanalna hemoroidalna dearterijalizacija) postaju „zlatni standard“ liječenja hemoroida jer uzročno rješavaju hemoroidalno oboljenje sa uspjehom od 97 do 100.

quote
<p>Hirurško liječenje hemoroida mora riješiti uzrok, odnosno spoj između hemoroidalnih arterija i vena </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.