VAŽNO

Kad se u isto vrijeme smijemo i plačemo

Iako je za većinu ovakvo ponašanje tijela enigma, savremena medicina ima određena objašnjenja zašto se tako nešto dešava

Ova pojava je uglavnom benigna. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

19.2.2019

Iznenadne i nepredvidive reakcije tijela ispoljene istovremenim plačem i smijehom, trnjenjem ruku i nogu, neočekivanom hladnoćom, titranjem kapaka malo koga su zaobišle.  

Iako je za većinu ovakvo ponašanje tijela enigma, savremena medicina ima određena objašnjenja zašto se tako nešto dešava.

- Trnjenje ruku i nogu posljedica je loše cirkulacije, odnosno pritisnutog nerva. Promjena položaja i kretanje su najbolji način rješavanja ove nelagodnosti.

Međutim, nekada ova pojava može biti ozbiljnija i ukazivati na dijabetes, lupus, multiplu sklerozu, zbog čega treba biti oprezan i potražiti pomoć liječnika ukoliko se problem ne povlači.

- Istovremeni plač i smijeh javljaju se za vrijeme snažnih emotivnih stanja koja imaju efekat naknadne reakcije. Suze su reakcija ne samo na tugu ili bol, već i na ekstremnu radost. Smijeh i suze u isto vrijeme organizmu čine dobro jer umanjuju stres.

- Titranje kapka izaziva, uslovno rečeno, greška u "nervnoj signalizaciji". Umor, stres i kofein predstavljaju glavne okidače ove pojave, ali i loša ishrana, pretjeran unos alkohola i alergije.

Na sreću, ova pojava je uglavnom benigna i prolazi spontano, a javlja se zato što organizam "poručuje" da mu je, zapravo, potreban odmor.

- Iznenadna hladnoća, iako temperatura nije niska, nastaje zbog loše cirkulacije, visokog pritiska ili lijekova koji dovode do nastanka hladnih ekstremiteta.

I slab rad štitne žlijezde može usporiti metabolizam do tačke na kojoj organizam ne proizvodi dovoljno toplote. Anemičnim osobama takođe je više hladno, jer ne poseduju dovoljno željeza.

Da bi se ovaj mineral nadoknadio treba jesti meso, grah i zeleno lisnato povrće, uz obavezno izbjegavanje cigareta, jer nikotin skuplja krvne sudove i otežava cirkulaciju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.