ZDRAVLJE U KUĆI

Je li moguće uštedjeti novac s veganskom ishranom?

Pored zdravstvenih razloga i brige za okolinu i dobrobit životinja, manja potrošnja je još jedan razlog za ovu ishranu

BBC

20.2.2019

Ovog januara, sve više ljudi su prešli na vegansku ishranu za izazov nazvan “veganuar". No mi se pitamo, je li moguće uštedjeti novac sa veganskom ishranom? 

Trenutno, veganska ishrana raste u popularnosti. Zadnjih deset godina u Velikoj Britaniji broj ljudi koji su prešli na biljno-baziranu ishranu porastao je za 340 posto, prema istraživanju firme Mintel.

Na početku godine se generalno štedi, tako da pored zdravstvenih razloga i brige za okolinu i dobrobit životinja, manja potrošnja je još jedan razlog za ovu ishranu.

Međutim, je li to stvarno istina?


Konor Keri (Conor Carey) z Barcelone rekao je BBC-u,u da je za prvih deset dana januara ove godine pokušao postati vegan, ali je pritom potrošio više novca nego uobičajeno.

- Ako želite biti vegani, lakše je ako ste bogati. Otvorite bilo koju vegansku kuharicu naići ćete na brojne skupe namirnice. Pinjoli su ludi. Oni su najskuplji. Tu nema ništa jeftino - kazao je Keri.

Novo istraživanje ukazuje na to da je razlog zbog čega je Keri trošio više nego uobičajeno to što je prije veganske ishrane bio vegetarijanac.

Ljudi koji poslije ishrane sa mesom postanu vegani na kraju potroše otprilike 46 KM manje mjesečno na hranu i namirnice, tvrdi finansijska firma Kleo.

Međutim vegetarijanci koji su se odlučili na veganstvo su trošili otprilike 24 KM više nego prije.

Keri se slaže sa rezultatima.

- Proteini iz mesa su nekad bili najskuplja namirnica moje ishrane, zajedno sa sirom. Kada to zamijenite sa povrćem uštedite mnogo. Ali, kad sam postao vegan, morao sam izbaciti mliječne proizvode iz moje ishrane, koja je već bila vegetarijanska. Veganske alternative mliječnih proizvoda su skuplje - kazao je on.

Rejčel Tratner (Rachel) iz Abingdona izjavila je za BBC da nije sudjelovala u veganuaru kako bi uštedila novac.


Prije toga, meso joj je bilo dio ishrane. Sada je shvatila da je visoka cijena pojedinih veganskih namirnica nadmašena nižom cijenom domaćeg kuhanja.

- Kuham sama više nego ikada prije, planiram jela unaprijed i znam mnogo više o nutritivnoj vrijednosti koju unosim. Osjećam se bolje. Također sam naučila kako napraviti ukusnu vegansku tortu - istakla je ona.

Rejčel se nada da će uštediti više novca u budućnosti, jer će stvari koje je kupila u januaru koristiti do kraja godine.

- Potrošila sam 6 KM na veliko pakovanje prehrambenog kvasca, koje još planiram iskoristiti. Kupila sam razne biljke i začine, koje bi ionako koristila, a oni traju dugo - objasnila je Rejčel.

Lili Bel koja živi na Filipinima, također je iznenađena cijenama nove ishrane.

- I ja sam potrošila vjerovatno 111 KM na potpuno nove namirnice, kao što je veganski sir sa štanda koji sam otkrila, ili zaleđeni džekfrut iz jako cool prodavnice zdrave hrane koja se ovdje nedavno otvorila, dok samo jedan komad veganske čokoladne torte iz kafea Starbucks košta 5.50 KM - dodala je ona.

I ona planira nastaviti sa ovom ishranom.

Potražnja za veganskom hranom je u porastu u cijelom svijetu.

Riham Samir, dvadesetosmogodišnja inžinjerka iz Kaira, odlučila je preći na vegansku ishranu zbog zdravstvenih razloga, iako je to nije popularno u Egiptu.


- Nisam znala šta riječ vegan znači prije godinu dana. Ljudi su mislili da sam luda. Ovdje na tržištu nema ni tofu ni mlijeko od badema, a zamjene za meso se ne mogu naći lako. Zbog toga sam našla sjeckani kokos i sama pravim mlijeko za mnogo manju cijenu - rekla je Samir.

Također sve više kuha kod kuće, što joj oduzima više vremena, ali je jeftinije.

Makanka Mulenga iz Šefilda također se uvjerila u manju cijenu veganstva.

- Manje ćete potrošiti ako kupujete različite mahunarke – oko 66 do 68 KM manje mjesečno. Nastavit ću jer osjećam poboljšanje svoga zdravlja, koža mi je čišća, imam više energije. Mislila sam da će biti teško izlaziti navečer u restorane, ali mnoga mjesta imaju veganske opcije - kazala je.

Prevela: Nejla Babić


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.