MOĆ PRIRODE Biljni lijekovi

Gljive – četiri čudotvorca sa Istoka

U svijetu postoji otprilike oko 100.000 različitih gljiva (od kojih se oko 700 koristi kao hrana),ali je samo pedesetak ljekovito

"Zdravlje u kući"
18.02.2019 10:49

Učinkovitost gljiva u borbi protiv virusa i zloćudnih bolesti

Foto: Ilustracija

Tradicija upotrebe gljiva u liječenju različitih oboljenja prisutna je hiljadama godina. Drevne medicinske tradicije svijeta prepoznale su i hranjive vrijednosti gljiva. Osim u medicinske svrhe koristili su ih i kao sastojak u mnogim tradicionalnim jelima i čajevima. 

Unazad pedesetak godina naučnici su se počeli aktivno baviti istraživanjem ljekovitosti gljiva. Posebno zanimanje izazivaju istraživanja koja potvrđuju učinkovitost gljiva u borbi protiv virusa i zloćudnih bolesti.

Iako danas u svijetu postoji otprilike oko 100.000 različitih gljiva (od kojih se oko 700 koristi kao hrana), samo ih pedesetak ima ljekovito djelovanje.

I od tih pedesetak samo nekoliko je zaista intenzivno istraživano i proučavano.

Reishi, shiitake, maitake i cordyceps su četiri vrste na kojima je provedeno najviše istraživanja. Ono što je zajedničko za sve četiri je da sadrže aktivnu tvar beta-glukan, no između sebe se razlikuju po posebnim, blagotvornim učincima na ljudski organizam.

Sadrže i vrijedne za naše tijelo nutrijente - poput magnezija, kroma, željeza i vitamina skupine B. Gljive su bogate i vitaminom D - nutrijentom koji prema najnovijim istraživanjima igra važnu ulogu u radu imuniteta i zaštiti od karcinoma.

 Reishi (Ganoderma lucidium)

Reishi je poznata na Dalekom istoku više od 2000 godina. U drevnoj Kini bila je na prvom mjestu superiornih ljekovitih sastojaka koji pomlađuju i utječu na dugovječnost.

Kao adaptogen, reishi ima balansirajuće djelovanje na organizam. Među mnogim potvrđenim djelovanjima su:

1. jačanje srca,

2. snižavanje holesterola i visokog krvnog pritiska,

3. pomoć u otklanjanju gljivične infekcije i sindroma hroničnog umora

4. pomoć u smanjenju tjelesne težine.

Kao i kod shiitake, maitake i cordiceps, tako su i kod reishi imunoaktivna supstanca polisaharidi (složeni ugljikohidrati).

Japanska vlada službeno je uvrstila reishi među supstance za tretiranju raka. Vrste raka za koje se navodi da je reishi pomogao u terapiji su:

- karcinom želuca,

- karcinom cerviksa (vrata materice),

- karcinom dojke te

- karcinom pluća.

Studije rađene tokom devedesetih godina prošlog stoljeća potvrdile su da reishi pomaže uklanjanje simptoma hroničnog umora te poboljšava kvalitetu spavanja.

Istraživanja provedena na ljudima pokazala su uspješno protualergijsko, protuupalno, antibakterijsko djelovanje gljive reishi te izrazite antioksidativne učinke. Najčešće se koristi u kapsulama.

 Maitake (Grifola frondosa)

Tzv. plešuća gljiva maitake zadivljuje svojom veličinom - može težiti i do 20 kg. U Japanu se ova gljiva redovito koristi u kulinarstvu i nezaobilazan je sastojak mnogih japanskih jela.

Struktura polisaharida kod maitake je nešto drugačija nego kod reishi i shiitake, također pokazuje djelovanje na podizanju imuniteta te protiv tumora.

Ustanovljeno je da podiže broj tzv. T-stanica kod oboljelih od HIV-a. Istraživači National Cancer Institute (SAD) objavili su da je uspješna te da nema negativne popratne pojave.

Dobrobiti maitake gljiva uključuju: pomoć pri kontroli glukoze u krvi kod dijabetičara, redukcija visokog krvnog pritiska te pomoć pri smanjenju prekomjerne težine.

Na tržištu je maitake dostupna u obliku tableta, kapsula, ekstrakta ili u rinfuzi. Najčešće se koristi u kapsulama.

 Shiitake (Lentinus edodes)

Shiitake je jedna od najjačih izvoznih kultura Japana te najpopularnija egzotična gljiva na svijetu. Orijentalna narodna medicina pridaje joj svojstvo ginsenga među gljivama i posebno ističe njezinu moć na obnavljanju organizma.

Shiitake je jestiva gljiva, omiljena u kulinarstvu. Bogata je proteinima, ugljikohidratima, vlaknima. Ova gljiva sadrži esencijalne aminokiseline u većem omjeru od mesa, mlijeka, jaja ili soje.

Također obiluje važnim vitaminima A, B, B12, C i D i mineralima kalcijem, natrijem, kalijem, željezom, cinkom i fosforom. Shiitake sadrži aminokiselinu koja smanjuje holesterol te inhibira širenje virusa.

U jednoj studiji provedenoj sedamdesetih godina prošlog stoljeća 40 starijih žena i 420 mlađih žena koristile su 9 grama suhih shiitake dnevno (ekvivalent 90 grama svježih) i za sedam dana smanjile od 6 do 15 posto nivo holesterola.

Od suhih gljiva (1 gljiva) (sušene na suncu imaju ljekovito djelovanje) može se praviti čaj ili se suhe gljive mogu dodavati u juhe.

Cordyceps (Ophiocordyceps sinensis)

Od kraja devedesetih godina prošlog stoljeća ovoj se gljivi poklanja sve više pažnje. Smatraju ga najvažnijom ljekovitom gljivom, čija su izuzetno brojna ljekovita svojstva u kineskoj tradicionalnoj medicini znana još od najstarijih vremena. U Kini se tradicionalno koristio za obnavljanje sperme i rješavanje spolne impotencije.

Kordiceps je izuzetno bogatog nutritivnog sastava. Sadrži veliki broj makro i mikro elemenata, enzima, 18 aminokiselina (sve esencijalne aminokiseline), brojne antioksidanse – beta karoten, vitamine E i C, selen i cink, koenzim Q10. Svojim sastavom djeluje na epifizu I podstiče proizvodnju melatonina, univerzalnog antioksidanta.

Brojnim istraživanjima ustanovljeno je da se radi o najpotentnijoj do sada izučavanoj gljivi, koja ima veoma širok spektar pozitivnih djelovanja na čovjekovo zdravlje. Naime, utvrđeno je da Cordyceps potpomaže atletske performanse.

Ima snažan tonizirajući efekt, a može pospješiti unošenje više kisika u pluća što smanjuje upale u bronhijima. Kordiceps pomaže starijim ljudima koji pate od umora, a pomaže im u pooljšavanju pamćenja.

Preporučuje se kod iscrpljenosti, noćnog znojenja, može se koristiti za smirenje. Najčešće se koristi u kapsulama. Cordyceps, poznat po imenu "gljiva gusjenica" je parazitska gljiva koja raste kao nametnik na insektima, najčešće na ličinkama moljaca.

NA VRH