SIGNALI

Bol u leđima upozorava na ozbiljne probleme

Bol u leđima često prikriva mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme poput upale bubrega, gušterače ili infekcije mokraćnih kanala

Bol u leđima često prikriva mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

16.2.2019

S vremena na vrijeme svako od nas osjeti neugodnu bol u leđima. Organi šalju signale tijelu, a najčešće se manifestiraju u leđima, zato što tamo ima najviše nervnih završetaka pa je i bol najvidljivija. Na taj se način pravi uzrok boli maskira i ona se pojavljuje gdje ne bi trebala. 

Bol u leđima često prikriva mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme, poput upale bubrega, gušterače ili infekcije mokraćnih kanala. Probleme sa bubrezima, bešikom i sa žuči lako je pomiješati sa bolovima u leđima naročito kod žena. Zato nije pametno takvu bol zanemariti, već treba što prije posjetite liječnika.

Kako prepoznati treba li brzo reagirati? Pri boli u leđima mora se obratiti pažnja na to koliko ona traje i koliko je intenzivna. Ako je nešto što se da riješiti lijekovima protiv boli, vjerovatno nije zabrinjavajuće, no ako traje duže i ako je konstantna, vrijeme je za odlazak doktoru.

 Bubrežni kamenac

Stalni bol u jednom dijelu leđa, ako se pojavljuje uz bol u stomaku ili preponama, pri mokrenju ili uz krv u urinu, može biti znak postojanja bubrežnog kamenaca.

On nastaje zbog nakupljanja kalcija i fosfora, a najčešće je posljedica pijenja premalo vode i prevelikog unosa proteina. Također, veliku ulogu igra i genetika pa su neki ljudi podložniji bubrežnom kamencu nego drugi.

Bubrežni kamenac češći je kod muškaraca nego kod žena i najčešće izađe prirodnim putem, ali one veće treba razbiti laserom.

Upala bubrega

Ako se uz bol u leđima javlja i povišena telesna temperatura, takvo stanje može ukazivati na upalu bubrega. Ta bol najčešće je u donjem dijelu leđa, iznad karlice i može se proširiti na prepone. Šest puta je češća kod žena nego kod muškaraca.

Upala gušterače

Upalu gušterače, osim bola u donjem dijelu stomaka, povraćanja i mučnine prati i bol u leđima. Ta bol može biti iznenadna i širiti se od trbuha prema leđima, a najčešće je posljedica akutne ili hronične upale.

Do upale dolazi zbog pretjeranog uživanja u alkoholu ili zbog zastoja žuči. Najčešće pogađa starije ljude i one u srednjim godinama.

Žučni kamenac

Iako ne navodi na žuč, bol u leđima zajedno s bolovima u trbuhu i rukama, mučninom i uz bol prilikom disanja, simptom je žučnog kamenca ili upale žuči.

Žučni kamenac nastaje kad se u jetri stvara više holesterola ili ga tijelo sporije obrađuje, što remeti odnos žučne kiseline i žuči. Tome doprinose i upalni procesi i infekcije žučne kese, zastoj žuči i promene pH-a.

Sa tim najviše problema imaju gojazne žene starije od 40 godina, a veliku ulogu igra i genetika. Jedini pravi lijek je – laparoskopska operacija.

Infekcija mokraćnog sistema

Infekciju mokraćnih puteva najčešće uzrokuje bakterija, a može biti i posljedica iritacije od dijafragme, tampona ili preuske odjeće. Manifestuje se kao bol kod mokrenja, bol u donjem dijelu leđa i u trbuhu.

Najčešće pogađa žene, a liječi se antibioticima. Ali ako se ne izliječi, može dovest do upale bubrega.

 Osteoporoza

Osteoporoza, ili bolest koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti, zbog čega one postaju krhke i lomljive, često se naziva i tihom bolesti jer je uobičajeno da se za nju kasno sazna.

Jedan od glavnih simptoma ove bolesti jest jaka bol u leđima. Ponekad osteoporoza može oslabiti pršljenove do te mjere da mogu puknuti, a kada se to dogodi nastupa oštra bol koja ne prestaje, iako se bol ponekad ni ne mora manifestirati.

U svakom slučaju, nakon nekoliko fraktura pršljenova, može doćido iskrivljenja kičme i gubitka težine. Ako neko podnosi jaku bol u srednjem ili gornjem dijelu leđa, ili mu se čini da se 'smanjio/la' za nekoliko centimetara zadnjih godina, obavezno se treba obratiti svom doktoru.

To posebno vrijedi za žene jer je kod njih osteoporoza mnogo češća. Možda nije nužno osteoporoza, ali liječnik može omogućiti terapiju i njegu u slučaju da postoji opasnost od nje.

 Artritis

Mada bilo koji dio leđa može biti zahvaćen artritisom, donji dio je posebno osjetljiv jer drži veći dio tjelesne težine od ostalih, kažu u Fondaciji za artritis.

Postoji više tipova artritisa koji mogu dovesti do boli, ukočenosti i oticanja, no najčešći među njima je osteoartritis, prilikom kojeg puca hrskavica koja služi kao jastučić između kostiju.

Slučaj artritisa može se liječiti na više načina: lijekovima protiv boli, protuupalnim sredstvima, terapijom hlađenja ili grijanja kosti, fizikalnom terapijom, pa čak i promjenama u dijeti.

Ginekološki problemi

Postoji puno ginekoloških problema koji mogu uzrokovati bol u leđima. Na primjer, 25 procenata žena ima retroverziju maternice (okrenutu maternicu), što nije bolest nego stanje u kojem je tijelo maternice nagnuto prema dolje i straga, prema završnom crijevu. Žene koje imaju ovaj problem menstrualne grčeve osjećaju u donjem dijelu leđa umjesto u abdomenu.

U rjeđem slučaju fibromi (dobroćudna izraslina sastavljena od vlaknastog i vezivnog tkiva) mogu također uzrokovati bol ako pritišću mišiće i živce donjeg dijela leđa.

Endometrioza,bolest kod koje se otoci endometrija, sluznice maternice koja se normalno nalazi samo unutar nje, nalaze izvan maternice, također može biti izvor boli u leđima.

Prvi korak kod sumnje na ove bolesti jest odlazak ginekologu, a drugi je liječenje oblozima, lijekovima ili ako je potrebno, hirurškim postupkom.

Aortska aneurizma

Aneurizma nastaje kada dio arterijskog zida oslabi, što uzrokuje da se ona abnormalno proširi ili napuše poput balona. Prema Američkoj organizaciji za borbu protiv bolesti srca ovakve se izbočine mogu pojaviti posvuda, no aortska aneurizma može se manifestirati duž cijele aorte, najduže arterije u ljudskom tijelu (pruža se od srca, preko prsnog koša do abdomena), čija širina ide i do 27 milimetara.

Ako ova aneurizma pukne, bilo gdje duž aorte, ona uzrokuje bol u leđima koja se širi do abdomena. Bol je jaka i dolazi iznenadno. Puknuta aortska aneurizma zahtijeva hitnu medicinsku pomoć, jer može dovesti do po život opasnog unutarnjeg krvarenja. Ova vrsta bolesti najčešća je kod muškaraca starijih od 60 godina koji su pušači ili imaju visok holesterol.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.