UZROCI Male tajne iz kuhinje

Neke namirnice izazivaju glavobolju

Zreli sir, suho voće, suhomesnati proizvodi: svi oni sadrže tiramin koji može dovesti do stezanja, a zatim naglog širenja krvnih sudova, što može izazvati glavobolju.

"Zdravlje u kući"
15.02.2019 16:08

Vještački zaslađivač može biti uzrok glavobolje

Foto: Ilustracija

Ne znate zašto vas boli glava? Možda je uzrok hrana koju ste pojeli. Najčešće glavobolju izazivaju sljedeće namirnice: 

- Zreli sir, suho voće, suhomesnati proizvodi: svi oni sadrže tiramin koji može dovesti do stezanja, a zatim naglog širenja krvnih sudova, što može izazvati glavobolju.

- Aspartam: stručnjaci još nemaju objašnjenje zašto ovaj vještački zaslađivač može biti uzrok glavobolje. Za svaki slučaj, čitajte deklaracije proizvoda i izbjegavajte aspartam u bezalkoholnim pićima, sokovima i drugim namirnicama.

- Aditivi: prije svega se misli na MSG (mononatrijum glutamat) koji se koristi za pojačavanje ukusa u nekim visokoprerađenim namirnicama i brzoj hrani. Ovaj aditiv može izazvati vaskularne promjene koje utiču na pojavu glavobolje. I ovdje je važi isti savjet: pažljivo čitajte deklaracije i izbjegavajte MSG.

- Alkohol: mnoge vrste vina i piva sadrže tiramin, kao i sulfate i nitrate, konzervanse koji mogu doprinijeti pojavi glavobolje.

NA VRH