ZDRAVLJE

Kako povećati energiju

Kvalitetno i vremenski optimalno spavanje jedan je od najvećih podizača energije

Fokusirajte se na pozitivne aspekte vašeg dana. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

14.2.2019

Nakon prospavane noći, svi bismo trebali ustajati iz kreveta odmorni. Dan bismo započinjali bez razmišljanja o velikoj šolji kafe, posao bismo obavljali puni elana, a energija bi nam tokom dana bila na visokom nivou i san nas ne bi hvatao prije večeri. 

Hrana je gorivo

Međutim, gotovo niko od nas ne bi mogao ovako pisati svoj dan, Ali, stalni osjećaj umora moguće je izbjeći ako se poduzmu neki koraci kako biste povećali nivo energije potrebnu za cijeli dan.

Kvalitetno i vremenski optimalno spavanje jedan je od najvećih podizača energije, ali ga najviše zanemarujemo. Djeca bi trebala spavati između 10 i 11 sati svake noći, dok je odraslima potrebno od sedam do devet sati sna. Nedostatak sna smanjuje energiju i koncentraciju, ali i vaš životni vijek. Ako tokom noći ne dobijete odgovarajuću količinu sna, pokušajte „dremnuti“ tokom dana.

Najbolje je da to učinite sredinom dana, kada većina ljudi doživi pad energije. Nemojte drijemati duže od 30 minuta jer je cilj osjećati se preporođeno, a ne tromo.

Hrana je gorivo za tijelo. Jedite tri obroka srednje veličine i dvije ili tri zdrave užine dnevno, i to će vam pomoći da izbjegnete pad energije koja prati pad šećera u krvi. Za dugotrajniji osjećaj da imate dovoljno energije izbjegavajte obrađene šećere koji će vam dati samo kratkotrajnu dozu energije, a jedite namirnice bogate bjelančevinama i složenim ugljikohidratima.

Dovoljno vode

Također, pijte dovoljno vode i izbjegavajte pretjeran unos alkohola i kofeina jer to može dovesti do dehidracije. Većina ljekara preporučuje da odrasli dnevno piju osam čaša vode kako bi nadomjestili tekućinu koju prirodno izgubimo tokom dana.

Pozitivne emocije

Tjeskoba, depresija i bijes tijelu oduzimaju energiju, dok je radost privlači i skuplja. Fokusirajte se na pozitivne aspekte vašeg dana. Podsjetite se na sve ono na čemu ste u životu zahvalni, opraštajte bližnjima i nemojte brinuti o stvarima nad kojima nemate kontrolu. Pokušajte izbjeći ljude koji se stalno na nešto žale. Ako napravite nešto za druge, to će pozitivno utjecati i na vas.

Redovno vježbanje

Iako vam vježbanje nije na pameti kad ste umorni, svakodnevni trening može itekako povećati vašu budnost. Istraživanje jednog američkog univerziteta pokazalo je da aerobne vježbe niskog intenziteta mogu povećati nivo energije i smanjiti umor mnogo više nego što bi se to postiglo umjerenim intenzitetom vježbanja. Ako na poslu dosta vremena provodite sjedeći, povremeno ustajte i šetajte. 

Vitamini

Tijelo treba vitamine zbog niza vitalnih procesa, uključujući i one koji transformiraju glukozu u energiju. Tijelo kojem nedostaju vitamini ne može funkcionirati. Unosite i magnezij koji uključen u proces pretvaranja šećera u energiju. Jedite svježe voće i povrće, orahe, integralne žitarice i ribu.

Sunčeva svjetlost

Boravak na svježem zraku i izloženost sunčevoj svjetlosti na samo pola sata mogu pomoći da povećate energiju, ali i da pomladite duh i tijelo. To je zbog toga što sunčeva svjetlost utječe na isti dio mozga koja kontrolira budnost. Sunčeva svjetlost može pozitivno utjecati i na emocije, što povećava životnu energiju. 

Strateški unosite kofein  

Kofein može poboljšati budnost i fizičku spremnost. Ispijanje kafe 45-60 minuta prije treninga omogućit će da koncentracija kofeina u krvi bude na vrhuncu. Efekti djelovanja kofeina mogu biti dugotrajni, ali mogu ometati i spavanje, tako da unos treba smanjiti kasnije tokom dana.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.