VAŽNO

Kad ste prehlađeni ili gripozni...

Izbjegavajte sljedeću hranu kako ne biste pogoršali ionako neprijatne simptomejesenjih infekcija

A ako ste gladni, grickajte voće ili kokice. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

14.2.2019

Ako se razbolite, neke će vam namirnice samo pogoršati stanje. Zato ih treba izbjegavati.  

 Gazirana pića, sokovi i slatkiši

Šećer podstiče upalu koja može oslabiti bijela krvna zrnca (leukocite), a oni se u organizmu bore protiv infekcija. Zato bi valjalo izbjegavati slatkiše, od keksa i kolača do zaslađenih napitaka.

Umjesto toga, preporučuje se piti vodu, kokosovu vodu, topao čaj. A ako ste gladni, grickajte voće ili kokice.

Mliječni proizvodi

Mlijeko, jogurt i mliječni proizvodi mogu podstaknuti povećanu proizvodnju sluzi u organizmu, tako da kod nekih ljudi mogu stvoriti poteškoće (gušća sluz u grlu i teže iskašljavanje).

Ako primijetite ove simptome, prekinite nekoliko dana uzimati mliječne proizvode. Ako vam ove namirnice ne smetaju, možete ih umjereno konzumirati, jer su dobar izvor proteina i vitamina D, koji pomažu organizmu u borbi protiv infekcije.

Uz to, jogurt sadrži i probiotike koji uravnotežavaju odnos dobrih i loših bakterija u crijevima.

Alkoholna pića

Poput šećera, alkohol doprinosi upali koja slabi odbrambene snage bijelih krvnih zrnaca, a samim tim i odbrambene snage organizma. Uz to, jedno ili dva alkoholna pića doprinijet eće dehidraciji organizma. Zato, ako se ne osjećate sasvim dobro, zaobiđite alkohol u širokom luku.

Proizvodi od bijelog brašna

Rafinirani ugljeni hidrati brzo sepretvaraju u šećer u organizmu i dovode do skoka šećera u krvi, slično kao slatkiši, gazirana pića, zaslađeni sokovi, što znači da mogu pogoršati infekciju na isti način kao i pomenute namirnice. Ako vam prija tost sa puterom kada ste bolesni, neka to bude 100-postotni integralni tost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.