VAŽNO

5 načina koji kvare salatu

Mislite da pravljenje salate nije neka vještina. A ipak, ima nekoliko stvari koje mnogi rade (ili ne rade), a koje kvare kvalitet i ukus salate

Ako štedite na prelivu, salata će imati sirov ukus. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

14.2.2019

- Ne osušite zeleniš 

Bilo da se radi o zelenoj salati, špinatu, mladom luku ili drugom zelenišu koji ulazi u sastav salate, nakon pranja treba ga osušiti. Ako zeleniš nije suh, salata će biti donekle muljava, a pošto se mast i voda ne miješaju, preliv, koji po pravilu sadrži mast, neće se uhvatiti za salatudveć će se razliti po dnu posude.

Ako nemate posudu za sušenje salate, poredajte zeleniš nakon pranja po papirnom ubrusu i blago pritisnite drugim komadom ubrusa odozgo da upije vodu – to će biti dovoljno.

- Dodajete ostatke hrane u salatu

Neki dodaju u salatu ostatke od prethodnog obroka (tjestenine i sl.) ili povrće koje se osušilo. A tako će upropastiti salatu. Nije dobra, također, ni salata bude previše sastojaka.

Mada ne postoji neka opća formula, najbolje je upotrijebiti dvije-tri razne vrste zeleniša ili povrća, proteinsku hranu (npr. mrvljeni tvrdi sir ili sjeckano tvrdo kuhano jaje, kako bi salata mogla biti kompletan obrok) i preliv.

Na primjer: krastavci, paradajz, pečena cvekla, malo drobljenog feta sira, sok od limuna i maslinovo ulje...

- Štedite na začinima

Povrće jest samo po sebi ukusno, ali je i zhdravije i ukusnije s pravim prelivom: pomiješajte maslinovo ulje, sok od limuna, so, biber, sitno sjeckani ruzmarin i bosiljak – eto jednostavnog i ukusnog preliva.

- Dodajete premalo ili previše preliva

Ako štedite na prelivu, salata će imati sirov ukus (više kao hrana za začeve). Ako pretjerate, postat će masna i teška. Iako nema preciznog recepta, preporučljivo je da se na 4 šolje zeleniša dodaju 2 kašike preliva za salatu.

- Ostavljate salatu da stoji sa prelivom

Salatu prelijte odmah ako je namjeravate odmah jesti. Ali, ako ste napravili salatu za kasnije, nemojte je prelivati. Nasjeckajte povrće i zeleniš, ostavite da stoji u frižideru, a preliv napravite u posebnoj posudi pa prelijte salatu tek kad je iznesete na sto. Tako će ostati svježa i hrskava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.