DILEME

Kada treba soliti hranu

Kada je u pitanju tjestenina, so je uvijek potrebno dodati na početku, a isto je i s rižom

Neke namirnice potrebno je soliti prije jela, a neke tek kada su kuhane. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

13.2.2019


Kuhanje može predstavljati pravu nauku, posebno onima koji ne znaju baratati začinima, a so je jedan od najvažnijih začina u svakoj kuhinji. Svaka namirnica razlikuje se sama po sebi pa je zato važan individualan pristup tokom začinjavanja.

Neke namirnice potrebno je soliti prije jela, a neke tek kada su kuhane, ovisno o tome kakvo jelo želite postići te kako bi bilo ukusnije

Ispravan način

So, odnosno natrijev hlorid, osnovna je komponenta svakog jela. Ublažava sastojke, poboljšava okus, reducira vrijeme kuhanja... Ali, treba znati u kojem trenutku kuhanja je dodati.

Postoje nesuglasice o tome kada se so dodaje prilikom kuhanja graha. Tradicionalna vjerovanja kažu da dodavanjem soli na početku kuhanja usporavamo termički proces pa grah, osim što mu duže treba da se skuha, može ispasti tvrd.

Ako pitate nekog kuhara kada treba soliti grah, reći će vam da su ih učili so dodavati tek na kraju, kada grah u vodi omekša. Ovaj način je ispravan pa grah solite tek kada vidite da je gotov.

Kada je u pitanju tjestenina, so je uvijek potrebno dodati na početku, odnosno u lonac s vodom u kojem ćete kasnije kuhati tjesteninu. Tjestenina je teški škrob koji za vrijeme kuhanja buja i upija određeni postotak vode kako bi omekšala. Za vrijeme kuhanja u slanoj vodi tjestenina upija so s vodom, a rezultat je bolji okus.

Ako pokušate tjesteninu naknadno posoliti, primijetit ćete da neće imati jednako dobar okus. U lonac s vodom dodajte otprilike kašiku soli jer će tjestenina od toga upiti malu količinu, a kao rezultat dobit ćete ukusnu tjesteninu.

Ljepljiva smjesa

I rižu solimo na početku kuhanja, kako bi apsorbirala slanu vodu tokom termičke obrade. Razlika je u tome to što je za rižu potrebna manja količina soli. Ali, postoji još jedan razlog.

Riža tokom kuhanja postaje ljepljiva smjesa. Ako so dodamo nakon što je već kuhana, kristali soli će se neravnomjerno zalijepiti za nju pa će svaki zalogaj imati drugačiji okus.

Dinstani luk

So izvlači tekućinu iz hrane. Kada je dodate povrću, omekša ga i to je potrebno uzeti u obzir prije samog kuhanja, imajući u vidu što želimo postići kuhanjem. Ako želite da luk poprimi tamnu, zlatnu boju i da ima karameliziranu koricu, dodajte so na kraju dinstanja. Tako ćete ga začiniti, a neće postati gnjecav. Ako želite mekši luk, nastojte ga posoliti na početku kuhanja, odmah nakon što ga stavite na ulje.

Pazite s gljivama

Tajna ukusnih dinstanih gljiva je u kuhanju na dovoljno visokoj temperature, s tačno određenom količinom ulja koja je potrebna i malo soli na kraju kuhanja. Gljive su bogate vodom pa, ako ih posolite na početku, prerano će pustiti sve svoje ukusne sokove, smežurat će se i postati gumene. Zato ih uvijek solite na kraju termičke obrade.

Kada meso bolje upija

Meso uvijek solite prije početka pečenja. Za vrijeme pečenja na šporetu, roštilju ili u rerni, sirovo meso se skuplja i tek kasnije upija sve okuse. Ako posolimo sirovo meso prije pečenja (i dodamo uobičajene začine), ono će puno bolje upiti začine i bit će ukusnije.

Pravilo za krompir


Sirovi krompir upija so više nego bilo koja druga namirnica pa se često preporučuje ubaciti ga u jelo koje smo presolili kako bi izvukao višak. Prilikom kuhanja krompira, pola količine soli koja piše u receptu dodajte odmah u lonac s vodom kako bi kuhanjem upio slanu vodu. Preostali dio soli dodajte nakon što je krompir kuhan.


Šta ako je preslano 

Ali, ako je jelo na kraju ipak preslano, pokušaj dodati sirće kako bi se kiselinom popravio okus i jelo postalo slano-kiselo. Ako ne volite kiselo jelo ili ne pripremate salatu, dodajte kašiku meda kako bi otopila slanoću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.