ORDINACIJA

Korekcija očnih kapaka

Pacijent ne treba hospitalizaciju, pola sata nakon zahvata može ići kući. U rukama iskusnog hirurga zahvat se izvodi bez većeg rizika za pacijenta.

Najčešće se zahvat izvodi u lokalnoj anesteziji. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Reuf Karabeg

13.2.2019


Starenjem sam izgubio ljepotu očnih kapaka. Nekako mi koža visi, prekriva mi ponekad čak i zjenicu, teže vidim. Brzo mi se oči umaraju. Šta raditi i jesam li prestar za operaciju jer imam 59 godina?

Slabljenje mišića očnih kapaka, najčešće starenjem, i prekomjerno nakupljanje masnog tkiva uzrokuje spuštanje kože gornjeg kapka koja nekada prelazi preko trepavica i čak ometa vid. Kod mlađih osoba problem izraženih donjih kapaka uzrokuju masni jastučići koji su „isplivali“ na površinu. Na donjim kapcima je uglavnom estetski problem. Ova dešavanja mogu biti posljedica gravitacije, genetike, nekih bolesti (npr. poremećaj rada štitne žlijezde), neadekvatne ishrane, konzumiranja alkohola i cigareta...

Zahvat se medicinski zove blefaroplastika, a u narodu operacija podočnjaka. Pacijenti koji imaju glaukom, kataraktu, šećernu bolest, povišen pritisak i oni koji uzimaju andol ili aspirin imaju kontraindikaciju za operativni zahvat, odnosno ne mogu biti operirani. Zbog toga je važno uzeti temeljnu anamnezu iskrenim razgovorom s pacijentom.

Kandidati su mlađe i starije osobe koje nisu zadovoljne estetskim izgledom kapaka. Nema vremenskih limita, mada se rijetko rade kod osoba mlađih od 30 godina. Gornja vremenska granica ne postoji.

Trebam li i koliko ležati u bolnici nakon operacije uljepšavanja kapaka? Koliko zahvat traje?

Korekcija očnih kapaka je jedan od najčešćih zahvata podmlađivanja u estetskoj hirurgiji i spada u kratke, a vrlo efikasne zahvate. Operacija gornjih kapaka traje 35 minuta, donjih 45 minuta. Najčešće se zahvat izvodi u lokalnoj anesteziji, mada može i u „light“ i općoj. Pacijent ne treba hospitalizaciju, pola sata nakon zahvata može ići kući. U rukama iskusnog hirurga zahvat se izvodi bez većeg rizika za pacijenta.

Prof. dr. Reuf Karabeg. Arhiv

Škljocavi prst

Imam 55 godina. Prilikom opružanja srednjeg prsta lijeve ruke javlja se „okidanje prsta“. Liječen sam kortikosteroidima, ali stanje je i dalje isto. Šta predlažete?

Škljocavi prst (trigger finger) predstavlja tenosinovitis, odnosno upalu i zadebljanje tetivnog omotača i može zahvatiti bilo koju tetivu na šaci i ručnom zglobu. Javlja se zbog disproporcije između fleksorne tetive i kanala kroz koji prolazi.

Uzrok mogu biti trauma, reumatoidni artritis, šećerna bolest, itd. Manifestira se bolom, smanjenom snagom hvata i „okidanjem“ prsta prilikom pružanja. U Vašem slučaju predlažemo hirurški zahvat, gdje se proširuje kanal kroz koji prolazi tetiva, nakon čega dobivate pun obim pokreta, a oporavak je brz i bezbolan.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.