ORDINACIJA

Kada su bedra utrnula i bolna

Preporučuju se fizikalna terapija, nošenje šire odjeće, uzimanje lijekova protiv bolova, akupunktura... <195> Ukoliko se radi o hroničnoj boli koja traje više od 3 do 6 mjeseci, neizbježna je operacija

Piše: Dr. Edin Buljugić

14.2.2019

Meralgia parestetica predstavlja stanje koje karakteriziraju žareća bol, utrnulost i smanjenje senzibiliteta u vanjskom dijelu bedra. Nastaje kao posljedica kompresije vanjskog bedrenog kožnog nerva. Nerv je obično kompromitiran u gornjem dijelu prepone, tačnije, tamo gdje prolazi kroz otvor između prepone i njenog hvatišta na bedrenoj kosti. 

Hodanje i stajanje

Uobičajeni uzroci kompresije nerva uključuju bilo koje stanje koje povećava pritisak na prepone: uska odjeća (pojasevi, korzeti i uske hlače), pretilost, trudnoća, dijabetes, ožiljak u blizini inguinalnog ligamenta zbog povrede ili prethodnih operacija.

Pritisak na vanjskom bedrenom kožnom nervu može uzrokovati sljedeće simptome:

utrnulost u vanjskom (bočnom) dijelu bedra, žareću bol na površini vanjskog dijela bedra. Ovi se simptomi obično pojavljuju na jednoj strani tijela i mogu se pojačati nakon hodanja ili stajanja.

Dr. Edin Buljugić. Arhiv

U većini slučajeva dijagnoza se može uspostaviti na osnovu anamneze i fizikalnog pregleda. Međutim, da bi se tačno utvrdila dijagnoza te isključile druge potencijalne dijagnoze, mogu se uraditi CT, MRI i elektromiografija.

Presijecanje nerva

Liječenje se bazira na ublažavanju kompresije nerva. Preporučuju se fizikalna terapija - galvanizacija, jontoforeza, TENS, ultrazvuk, laser..., potom nošenje šire odjeće, uzimanje lijekova protiv bolova i tableta koje djeluju na nervni sistem, potom akupunktura, akupresura, kineziotejp.

Ukoliko se radi o hroničnoj boli koja traje više od 3 do 6 mjeseci, neizbježna je operacija - neuroliza ili presjecanje nerva.

Prevencija

Kao i kod svake bolesti ili stanja, i u ovom slučaju vrijedi ona „bolje spriječiti nego liječiti“. S ciljem prevencije meralgije parestetice preporučuje se održavanje normalne tjelesne težine i izbjegavanje nošenja uske odjeće. Egida: Simptomi se obično pojavljuju na jednoj strani tijela

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.