ZDRAVLJE

Ublažite bolove u zglobovima

Osteoartritis uzrokuje slabljenje i naglo trošenje hrskavice koja štiti zglobove, stvara bolove i smanjuje pokretljivost

Uzrokuje slabljenje i naglo trošenje hrskavice. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

13.2.2019

Od artritisa pati veliki broj ljudi. Osteoartritis, najčešći tip artritisa, uzrokuje slabljenje i naglo trošenje hrskavice koja štiti zglobove, stvara bolove i smanjuje pokretljivost.  

Postoje različiti tipovi ovog oboljenja. Osteoartritis najčešće nastaje kod starijih osoba, a rizik od nastanka povećava trošenje zglobova i ozljeda zgloba. Simptomi osteoartritisa su najčešće bolovi, naticanje i crvenilo.

Hodanje i plivanje

Kod reumatoidnog artritisa upala je obično imunološka reakcija. Tada tijelo napada vlastita tkiva iz nepoznatog razloga. Reumatoidni artritis označava upalu unutrašnje strane zglobne čašice. Više je načina da seboi pomognete i da ublažite simptome artritisa.

Istraživanja su pokazala da umjerena tjelovježba može ublažiti simptome osteoartritisa. Ali, pratite svoje tijelo. Ako vas boli dok izvodite neku vježbu, probajte izvoditi neku drugu. Izbjegavajte aktivnosti koje stvaraju dodatan pritisak na zglobove. Važno je da se posavjetujete s lljekarom prije početka vježbanja.

Smijete hodati, plivati, istezati se i raditi vježbe snage. Plivanje je naročito dobro jer ne opterećuje zglobove. Istezanje i vježbe snage pomoći će vam da ojačate mišiće i ligamente oko zgloba i na taj način smanjite opterećenje na zglobovima, naročito koljenima i kukovima.

Ako ste pretili, počnite skidati suvišne kilograme, polako i sigurno. Prvo počnite s usvajanjem zdravih prehrambenih navika i, ako je potrebno, potražite pomoć ljekara.

Manje stresa

Postoje neki biljni suplementi koji mogu smanjiti upalu i ublažiti simptome artritisa. Naprijmer, biljka vražja kandža popularna je u ublažavanju simptoma artritisa. Sadrži spojeve koji imaju protivupalno djelovanje.

Također, i akupunktura, hidroterapija i masaža mogu vam pomoći u ublažavanju simptoma artritisa. Važno je da smanjite nivo stresa, što ćete i postići uz tehnike opuštanja. Istežite se, radite jogu, meditirajte i odmarajte što češće kako bi vaše tijelo bilo pod što manjim stresom.

Vitamini i minerali

Promijenite i prehrambene navike, jer neke namirnice mogu pogoršati simptome artritisa. S druge strane, počnite redovito uzimati vitamine i minerale koji će omogućiti pravilno funkcioniranje organizma i pomoći u ublažavanju simptoma artritisa.

Izbjegavajte gluten

Ljudi koji pate od artritisa znaju koliko se on može ublažiti hranom, ali neke namirnice mogu samo pogoršati stanje. Među njima su namirnice s glutenom, jer on izaziva upalu u tijelu, pa čak i ako nemate celijakliju.

Mlijeko i ulje

Mlijeko sadrži komponentu kazein, protein za varenje koji je poznat po izazivanju upala po tijelu i zbog toga treba izbjegavati konzumiranje mlijeka. I ulje je loše, mada ga je teško izbjeći, jer ga sadrži dosta hrane. Svo ulje koje sadrži omega 6 masne kiseline je loše za zglobove.

Bez krompira, paradajza...

Ljute papričice, krompir i paradajz sadrže komponentu koja se naziva solanin koji ima negativno dejstvo na artritis. Također, bilo šta što sadrži fruktozu, glukozu ili saharozu izaziva upalu u zglobovima. Držite se cjelovitih zrna žitarica, jer rafinirane vode do gojaznosti.

Šta jesti

Uprkos tome što ne postoji lijek, neki pacijenti su otkrili da im neke namirnice mogu olakšati bolove. Među njima je cvjetasto povrće - brokule, karfiol, kupus. Njihov sastavni dio sulforafan povezan je sa usporavanjem propadanja hrskavice u zglobovima. Tu su i bijeli luk, voda, lubenica, avokado...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.