ZDRAVLJE Tri tačke na glavi i vratu mogu vam pomoći u roku od nekoliko minuta

Osam potpuno prirodnih načina da snizite krvni pritisak za 10 minuta

Probajte akupresuru ili joga disanje

Avaz.ba
07.02.2019 08:39

Korisni savjeti koji će vam mnogo pomoći

Foto: Ilustracija

Tri tačke na glavi i vratu mogu vam spustiti pritisak u roku od nekoliko minuta. Prva je u centru jagodične kosti, druga iza ušne resice i treća je na sredini vrata ispod ušne školjke. Masirajte ove tri tačke i opustit ćete tenziju koju osjećate u glavi.

Probajte akupresuru

Tačke ispod korijena lobanje s obje strane kičmene moždane osjetljive su na dodir i mogu vam pomoći da se opustite i smirite. Pritisnite ove tačke minutu ili dvije i vaša glavobolja će se poboljšati.

Dišite kroz lijevu nozdrvu

Duboko disanje kroz lijevu nozdrvu pomoći će vam da se opustite i smanjite hormon stresa. Sjedite na pod ili stolicu i ispravite kičmu. Stavite lijevu ruku na abdomen, zatvorite desnu nozdrvu i dišite duboko kroz lijevu nozdrvu.

Probajte joga disanje

Bramari pranajama, tehnika disanja, pomaže kod glavobolje i migrena povezanih s hipertenzijom. Sjedite na pod, stavite prste na sljepoočnice i dišite duboko. Kada izdišete, napravite zvuk kao pčela, pa ponovite takav postupak 7 do 10 puta.

Slušajte klasičnu muziku

Ispostavilo se da slušanje klasične muzike pomaže kod snižavanja krvnog pritiska, posebno u kombinaciji s vježbama disanja. Ova muzika proizvodi smirujuće efekte na tijelo i smanjuje hormone stresa. 

Popijte čašu vode

U nekim slučajevima visok krvni pritisak može biti posljedica dehidratacije. Kada ste dehidrirani, smanjuje se volumen krvi u vašem tijelu. Kako biste snizili pritisak, popijte čašu ili dvije obične vode.

Opustite se uz savasanu

Savasana, poza u jogi poznata i kao “leš”, smiruje otkucaje srca i snižava pritisak. Lezite na leđa, opustite tijelo i dišite što smirenije možete. Ostanite u ovoj pozi 10 do 15 minuta i osjećat ćete se bolje. Osim toga što snižava krvni pritisak, pomoći će vam i da izbalansirate vaš nervni sistem.

Potopite stopala u toplu vodu

Ukoliko potopite stopala u toplu vodu, toliko toplu da se graniči s granicom izdržljivosti, spustit ćete krvni pritisak. Sjedite sa stopalima u toploj vodi oko 10 do 15 minuta. Tako će se krv iz glave spustiti do vaših stopala.

Oglasi

NA VRH