VAŽNO

Zdravije je kuhano…

U svijetu su vrlo popularne takozvane „raw food“ dijete odnosno sirova hrana

Ppomaže da bolje vidimo. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

6.2.2019

Sirovo je zdravije, važi za većinu vrsta voća i povrća, ali ne i za sve. Neke vrste povrća su zdravije kada se jedu kuhane, jer se kuhanjem razbija njihova jaka ćelijska struktura, tako da organizam lakše može apsorbirati vrijedne sastojke.   

KELJ 

Kuhani kelj (misli se na kratko kuhanje u malo vode) zdraviji je od sirovog kelja. Sirovi kelj je veoma težak za varenje. Također, kuhanje povećava nivo vitamina A i K i vlakana u kelju.

ŠPINAT

Organizam lakše apsorbira kalcij, željezo magnezij, lutein i antioksidanse poput beta karotina koje špinat sadrži kada se skuha. Tako se kuhanjem utrostruči količina iskoristivog kalcija iz špinata. 

GLJIVE

Termičkima obrađene gljive nisu samo zdravije već i sigurnije zajelo. Nekoliko vrsta gljiva smiju se jesti isključivo kuhane, a čak i one koje se smiju jesti sirove teško se vare u tom stanju.

Gljive imaju veoma jaku ćelijsku strukturu, pa kad su kuhane organizam lakše koristi njihove hranjive sastojke. Termički obrađene gljive su lakše svarljive i toksikološki ispravne.

PARADAJZ

U paradajzu se kuhanjem povećava nivo likopena koji dospijeva u organizam. Iz sirovog paradajza u organizam dospeijvaju svega 4 procenta ovog antioksidansa koji istraživanja dovode u vezu sa nižim rizikom od srčanih bolesti i kancera.

MRKVA

Mrkva, odnosno beta karotin, antioksidans iz mrkve koji naš organizam pretvara u vitamin A, pomaže da bolje vidimo. Sirova mrkva je nekad teška za varenje, dok je kuhana ne samo lakša za varenje, već joj je i nutritivna vrijednost veća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.