ORDINACIJA

Adenokarcinom prostate i najbolja terapija

Kada je potreban kompletan urološki pregled. Ilustracija

Piše: Prim. dr. Selver Šabanović

6.2.2019

Otac star 72 godine ima nalaze: PSA 12,93, fTPSA/PSA 10,3. Šta to znači? 

Ako je nivo PSA viši od normale, to ne znači da pacijent ima i rak prostate. Neki muškarci imaju vrijednost PSA višu od normalne i zdravu prostatu. Ćelije raka u prostati, također, proizvode PSA tako da povišene vrijednosti ovog testa mogu upućivati na postojanje raka u tkivu prostate. S obzirom na godine vašeg oca i povišenu vrijednost PSA, potreban je kompletan urološki pregled, odnosno digitorektalni pregled i na osnovu toga će se odlučiti o eventualnoj biopsiji prostate ili ponavljanju testa PSA.

Prije osam godina operirao sam prostatu. Dijagnoza: adenokarcinom prostate. Stadij T2c, PSA prije operacije 4,8, GS 7 (3+4). Patohistološki nalaz nakon operacije: bez pozitivnih hirurških rubova. Nakon operacije nisam provodio nikakvu dodatnu terapiju. PSA nakon operacije bio je 0,01, a sad je 0,06. Znači li to povratak bolesti? 

Budući da je nakon operacije vrijednost vašeg testa PSA bila praktično 0, a osam godina nakon operacije postoji zanemariv porast vrijednosti PSA 0,006, to ne znači povratak bolesti, ali je potrebno redovno praćenje vrijednosti PSA u određenom periodu - 6 mjeseci. Ukoliko dođe do značajnijeg porasta vrijednosti PSA, tada se može razmotriti eventualno dodatna terapija, ovisno o godinama i općem zdravstvenom stanju.


Prim. dr. Selver Šabanović. Arhiv

Šta je adenokarcinom prostate i koja je najbolja terapija za njega?

Više od 95 posto karcinoma prostate su adenokarcinomi. Razvijaju iz acinusa prostate, a vrlo rijetko mogu nastati i iz prostatičkih duktusa. Rak prostate dijelimo na latentni - niskog gradusa i klinički značajniji - visokog gradusa.

Latentni - indolentni rak prostate uglavnom se pojavljuje u starijoj životnoj dobi i ima mali rizik progresije i stvaranja metastaza.

Klinički značajniji rak prostate pojavljuje se kod mlađih osoba i ima veliki rizik progresije i razvoja metastaza. Liječenje lokaliziranog raka prostate može biti:

- aktivno pažljivo praćenje,

- radikalna prostatektomija - to je metoda izbora za lokalizirani rak prostate,

- radioterapija - također uspješna metoda liječenja lokaliziranog raka prostate.

Ovisno o vašim godinama, vrijednostima PSA, stadiju bolesti i Gleason Scoreu, jedna od ovih metoda će vam se preporučiti ukoliko se radi o lokaliziranom raku prostate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.