SAVJET

Evo zašto muškarci koji žive u gradskoj vrevi imaju problema s erekcijom

Rezultati povećali zabrinutost naučnika o mogućem utjecaja blizine zagađivača iz saobraćaja na mušku plodnost

Avaz.ba

4.2.2019

Neplodnost muškaraca je prije nekih dvadesetak godina bila uzrokom bračne neplodnosti tek u 20 posto slučajeva, danas je njen postotak narastao na 40 posto

Na plodnost direktno utječu mnogi faktori zagađenja, a vjerovatno je samo pitanje kad će studije potvrditi vezu između zagađenja iz saobraćaja sa erektilnom disfunkcijom, ali i smanjenom plodnošću kod muškog spola, kaže ginekologinja dr. Vesna Hrni, a u tom smjeru već su krenula i istraživanja u svijetu. 

Muškarci koji žive u blizini glavne ceste imaju veći rizik od problema s postizanjem erekcije zbog visoke izloženosti zagađenjima, sumnja se na temelju studije koju su, zasad doduše samo na miševima, proveli naučnici Univerziteta Guangžou u Kini.

Naime, kod grupe miševa koje su stručnjaci nekoliko mjeseci izložili zagađenjima kakva su uobičajena pored glavnih prometnica, sposobnost postizanja erekcije bila je "značajno smanjena" u odnosu na četiri različite kontrolne grupe miševa.

Prva grupa miševa udisala je zagađivače dva sata na dan tokom tri mjeseca, druga četiri, a treća šest sati, dok je kontrolna grupa miševa bila pošteđena udisanja zagađenog zraka, pojasnili su naučnici u časopisu "Journal of Sexual Medicine". Rezultati su povećali zabrinutost naučnika o mogućem utjecaja blizine zagađivača iz saobraćaja na mušku plodnost, prenosi "The Sun".

Pretpostavlja se da je razlog za nezgode štakora koji su bili najizloženiji zagađenjima u tome da su čestice otrova usporile protok krvi kroz krvne žile do genitalija, što je povećalo rizik od erektilne disfunkcije. No, na temelju njihovog iskustava, čini se da to nije jedini problem na koji treba obratiti pažnju - muškarci koji su izloženiji zagađenjima mogli bi se brže umarati tokom seksa, jer izloženost zagađenjima može utjecati na kapacitet pluća, tvrde naučnici.

Ukratko, pretpostavlja se da je moguće povući čvrstu poveznicu između zagađenja zraka i muške plodnosti.

- Muška neplodnost je prije nekih dvadesetak godina bila uzrokom bračne neplodnosti tek u 20 posto slučajeva, danas je njen postotak narastao na 40 posto, a uz infekcije i urođene poremećaje, te neke autoimune bolesti, već se dugo zna da to možemo zahvaliti utjecaju hemijskih i fizičkih agenasa - kaže ginekologinja dr. Vesna Hrni, koja se bavi i bračnom neplodnošću.

Kaže kako postoje brojne studije utjecaja hemijskih i fizičkih agenasa iz okoline na mušku plodnost, koje su povezale neplodnost kod muškaraca s profesionalnom izloženošću pesticidima, kod kojih je koncentracija spermija bila i do četiri i pol puta manja, a njihova pokretljivost osam puta slabija u odnosu na muškarce iz kontrolne grupe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.