ZAŠTITA

Njegujte usne tokom zime

Uvijek prije izlaska iz kuće prekrijte usne melemom kako biste štetne supstance držali dalje od njih

Neophodno je koristiti meleme za njegu. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

30.1.2019

Koža na usnama vrlo lako se isušuje, posebno zimi, pa je tokom zimskih mjeseci neophodno posvetiti više pažnje njihovoj njezi. Naše usne izložene su suncu, hladnoći, vjetru i drugim štetnim faktorima, a nemaju lojne žlijezde kako bi ih održavale mekim i vlažnim. 

Dovoljno tekućine

Usne, također, ne sadrže mnogo melanina, pigmenta koji omogućava da potamnimo i osigurava zaštitu od sunca. Zbog toga nije začuđujuće što se usne suše i pucaju, a ako želite da ih održite privlačnim, pružite im zaštitu.

Neophodno je koristiti meleme za njegu, a pčelinji vosak potpuno je prirodan melem. Uvijek prije izlaska iz kuće prekrijte usne melemom kako biste štetne supstance držali dalje od njih.

Neki kao odličnu zaštitu za usne i sredstvo protiv ispucalosti spominju kakao puter. Priručni lijek je i maslinovo ulje koje može efikasno omekšati i ovlažiti ispucale usne.

Ako imate pri ruci kapsule vitamina E, probušite jednu i stavite na usne. Poslužit će i vazelin.

Ukoliko su vam usne stalno ispucale, svakodnevno pijte osam čaša vode od 250, a ako možete, pijte i više. Iako to neće sasvim sprečiti suhoću, spriječit će njeno pogoršanje.

Kada je zrak u kući suh, spriječite pucanje usana uključivanjem ovlaživača zraka u spavaćoj sobi, ili stavite na radijator posudu s vodom. A nekoliko kapljica eteričnog ulja lavande u vodi osigurat će vam i miran san.


Vitamin B

Jedite i više namirnica bogatih B vitaminima, poput mesa, ribe, cjelovitih žitarica, koštunjavog voća i zelenog lisnatog povrća. Manjak vitamina B kod nekih osoba doprinosi pucanju usana.

Uz sve to, izbjegavajte i oblizivanje usana. Vaša pljuvačka može trenutno osigurati vlagu, ali brzo isparava, ostavljajući usne suhljim nego ranije.

Stvara li balzam ovisnost

Vjerovatno svaka osoba koja koristi balzam za usne, to radi u velikoj mjeri. Zbog toga je i nastao mit kako balzam za usne sadrži sastojak koji ih navodno isušuje, pa je baš zbog tog sastojka potrebno stalno nanovo nanositi balzam. Ali, ne postoje nikakvi naučni dokazi ili istraživanja kojima bi se to moglo potvrditi.

Šta kada prokrvare


Kada krene krv iz usana, to je znak da je vaša nepažnja dostigla vrhunac. Ali, i to možete riješiti. Očistite ih najprije toplom vodom i čistim peškirićem, pa nanesite hladnu oblogu kako biste zaustavili krvarenje. Potom stavite malo kokosovog ulja da biste ubrzali zarastanje i zaštitili usne. Ako prokrvare iznova tokom dana, ponovite postupak.

Zaštita od bakterija

Nikada nemojte dijeliti svoj balzam s nekim drugim. Ako imate neku infekciju na usnama i koristite balzam, nakon što infekcija prođe ili ga bacite ili odsijecite najmanje jedan centimetar od vrha, te ostatak prebrišite alkoholnom maramicom. Na taj način bit ćete sigurni da ste uklonili bakterije.

Lagana masaža

Poželjna je lagana masaža pred spavanje – lagano i nježno nežno prelaženje preko usana mekanom četkicom za zube. Masažu treba izvoditi oko pet minuta, a zatim oprati usne i na njih nanijeti tanak sloj vazelina. Osetljive osobe balzam na usne treba da nanesu i pre stavljanja karmina ili sjaja.

Pazite na šminku 

Ako ste primijetili da vam neki ruževi koje koristite isušuju usne, nemojte ih više koristiti. Ako niste u prilici kupiti novi ruž, radije odaberite balzame u boji koji će vam usne obojiti, a neće ih isušiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.