NAŠA TEMA

Temperatura, nemoć, uporan kašalj znakovi su da se javite ljekaru

Uz vakcinaciju, organizam se od virusa štiti izbjegavanjem većih skupova, boravkom na svježem zraku, provjetravanjem prostorija <195> Oboljeli moraju mirovati, odležati bolest kod kuće, jer tada kraće traje i komplikacije su rjeđe

Period od zaraze do razvoja simptoma obično traje 2-3 dana. Ilustracija

Piše: Zijada KARIĆ

31.1.2019

Sezona gripe je u jeku, a opasni virus hara regionom. I u našoj zemlji domovi zdravlja svakodnevno su puni oboljelih, a i broj umrlih iz dana u dan raste. Uz to, stručnjaci upozoravaju da najjači val tek slijedi!  

Najvažnija mjera zaštite protiv virusa gripe je aktivna imunizacija, čime se izbjegavaju teške komplikacije koje može izazvati virus, kaže prim. dr. Nina Hrabač.

Sitne kapljice

- Preporučuje se da se svake godine vakciniše što veći broj stanovništva da bi se izbjegle neželjene posljedice. Neophodna je vakcinacija hroničnih bolesnika koji spadaju u rizične skupine za nastanak komplikacija gripe. To su osobe s hroničnim bolestima pluća, srca, bubrega, s dijabetesom, gojazne te osobe starije od 65 godina. Vakcinacija je najvažnija mjera u prevenciji gripe za sve osobe koje su sklone virusnim infekcijama - ističe dr. Hrabač.

No, u BiH je ove sezone nabavljen veoma mali broj vakcina i građani ih već odavno ne mogu dobiti besplatno u domovima zdravlja. Ukoliko žele ovaj vid zaštite, jedino što im preostaje je da ih kupe u apotekama.

Virus gripe u tijelo može ući putem sitnih kapljica i sekreta iz dišnog sistema inficirane osobe, a osoba se, također, može zaraziti posredno, putem kontakta s predmetima na kojima su sekret iz dišnog sistema te virusi zaražene osobe.

Zbog toga se, uz vakcinaciju, organizam od virusa gripe štiti izbjegavanjem većih skupova u zatvorenim prostorima, boravkom što više na svježem, čistom zraku, provjetravanjem prostorija... Veoma je korisna upotreba zaštitne maske, a obavezno je često pranje ruku i održavanje higijene površina i prostorija.

A oni koje virus gripe nije zaobišao moraju mirovati, odležati bolest kod kuće, jer tada kraće traje i komplikacije su rjeđe.

Bez apetita

Gripa obično započinje iznenada - javljaju se jaki bolovi u mišićima i zglobovima, groznica, visoka tjelesna temperatura, suh i uporan kašalj, bolovi iza očiju i glavobolja. Oboljeli se osjećaju onesposobljenima za svakodnevne aktivnosti, klonuli su i nemoćni, nemaju apetit, smeteni su i dezorijentirani.


Dr. Hrabač: Imunizacija stanovništva. Arhiv

- Ljekaru se potrebno javiti ako temperatura traje više od četiri dana, ako se jave kratak dah, uporan i dugotrajan kašalj, nesvjestica, povraćanje. U slučaju pojave komplikacija gripe potrebno se odmah javiti ljekaru - savjetuje dr. Hrabač.

Period od zaraze gripom do razvoja simptoma obično traje 2-3 dana, a ponekad i kraće, samo 24 sata. Sama bolest obično traje pet do sedam dana, ali osjećaj umora, kao i neki drugi simptomi, mogu biti prisutni i 2-3 sedmice nakon objektivnog ozdravljenja.


Respiratorni znakovi

Za razliku od većine drugih respiratornih bolesti, za gripu je specifično da se znakovi bolesti dišnog sistema, umjesto na početku, javljaju tek kasnije, a kada se pojave, obično počne padati i temperatura i oboljeli više nije zarazan. Respiratorni znakovi bolesti uključuju osjećaj suhoće nosa i grla, suhi nadražajni kašalj te se često javlja i konjunktivitis. Hunjavica i sekrecija iz nosa javljaju se tek kasnije.

Koje lijekove uzimati

Dr. Hrabač navodi da se gripa liječi simptomatskim lijekovima koji smanjuju povišenu temperaturu i, prema potrebi, lijekovima protiv kašlja.

- Djeci se ne smije davati acetilsalicilna kiselina za obaranje temperature jer s virusom gripe može dovesti do opasne komplikacije Reyovog sindroma. Također, postoji i antiviralna terapija koja se daje hroničnim bolesnicima koji su oboljeli od gripe - kaže dr. Hrabač.

quote
<p>Komplikacije gripe najčešće se javljaju kod gojaznih osoba, kod osoba starijih od 65 godina i kod hroničnih bolesnika </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.