ORDINACIJA

Slab imunitet i bakterije u brisevima

Neophodno je napraviti pretrage. Ilustracija

Piše: Dr. Murat Đuderija

3.2.2019


Imam oslabljen imunitet i samo se smjenjuju bakterije, a na posljednjem pregledu utvrđeno mi je da i u vaginalnom i cervikalnom brisu imam dosta klebsiella sbb. Date su mi vaginalete, ali i nakon terapije i dalje imam tegobe. Željela bih i zatrudnjeti pa me interesira može li ova bakterija biti za to prepreka.

Mnoštvo je stvari i činilaca koji utječu na imunitet, počevši od uravnotežene, raznovrsne ishrane, fizičke aktivnosti, odmora, redovne vakcinacije protiv zaraznih bolesti, seksualnih odnosa. Iz higijene odmaranja poznato je - sat spavanja prije ponoći bolje je nego spavanje poslije pola noći ili u toku dana. Navodite da je u brisu otkrivena bakterija, a ne i je li urađen antibiogram i na osnovu toga određena antibiotska terapija. Uvijek je, osim lokalne, neophodno da se ordinira i sistematska (oralna ili parenteralna) antibiotska terapija, vodeći računa pri tome da se daje u dovoljnoj dnevnoj ili ukupnoj dozi. Uz antibiotik, ordinirati i probiotik.

U posljednje vrijeme imam često problema s upalama donjeg abdomena. Nalaz urina pokazao je da je pun bakterija, dok je urinokultura sterilna. Još nisam stupila u seksualne odnose i bila sam na UZV pregledu kod ginekologa i rekao mi je da imam manju upalu jajnika te da će mi nakon doze antibiotika biti bolje. Upale se često javljaju, već treći put unazad pet mjeseci. Strah me i komplikacija s plodnošću.

Neophodno je da napravite još neke pretrage: sedimentacija, KKS, feritin, GUK, urea, kreatinin, holesterol, trigliceridi, bilirubin, transaminaze, CRP, urin sa sedimentom. Tek će se na osnovu tih pretraga moći napraviti analiza i odrediti adekvatna terapija.



Dr. Murat Đuderija. Arhiv

Imam 23 godine i prije tri godine mi je odstranjen desni jajnik jer sam imala dermoidna cistu. Niko od ljekara nije mi rekao da trebam piti neke kontraceptivne tablete. Prije nekoliko mjeseci počeli su mi jaki bolovi pred menstruaciju. Također, imam bolove kada mi je bešika puna i kada se sagnem. Na ginekološkom pregledu je utvrđeno da mi je lijevi jajnik uvećan i da imam cistu od 48 mm. Šta mi savjetujete?

Na osnovu Vaših navoda da ste unazad tri godine imali operativni zahvat i da vam je odstranjen desni jajnik zbog ciste, nadam se da ste svake godine išli na redovne kontrole. Sade navodite da na lijevom jajniku imate cističnu tvorbu, pa je neophodno da uradite tumor markera: CEA, CA 125, potom AFP, Beta HCG, HE4 i da se s tim nalazima javite svog ginekologu. Na osnovu ponovnog pregleda i rezultata preporučenih pretraga treba odlučiti o daljnjem tretmanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.