ORDINACIJA

Bezbolna operacija ušiju bez uspavljivanja

Roditelji su u nedoumici kada operirati klempave uši kod djeteta, a hirurzi savjetuju da se to uradi prije polaska u školu

Klempavost utječe na sampouzdanje i pravilno formiranje ličnosti. Ilustracija

Piše: Dr. Danijela Crnogorac

30.1.2019

Klempavost je više psihološki nego estetski problem i kod djeteta može dovesti do stvaranja kompleksa kojeg se teško može osloboditi, posebno kada krene u vrtić ili školu. Da taj kompleks zaista postoji kod nekih ljudi s deformacijom ušiju, govori činjenica da i mnoge odrasle osobe žele korigirati ovaj estetski nedostatak.  

Oblik i reljef

Kako se nepravilnost uočava u ranom djetinjstvu, mnogi roditelji su u nedoumici kada operirati klempave uši kod djeteta. Čak više roditelji prave problem zbog klempavih ušiju nego djeca, jer se plaše, posebno ako su i oni imali isti problem, da njihova djeca ne budu podvrgnuta ismijavanju vršnjaka, insistirajući na operaciji vrlo rano.

Stavovi hirurga su usaglašeni da se korekcija uradi prije polaska u školu, jer je do tada ušna hrskavica u potpunosti završila razvoj.

Veliki broj ljudi, a i djeca kada malo porastu, mogu imati kompleks od odstojećih ušiju.

Ali problem nije nerješiv. Djevojčice su osjetljivija kategorija, povlače se u sebe, ne žele vezati kosu. To utječe na sampouzdanje i pravilno formiranje ličnosti. Zbog toga ovaj problem ne treba zanemariti, posebno ako on opterećuje dijete.

Ušna školjka doseže 90-95 posto svoje veličine pred polazak u školu. Važno je da se operativni zahvat uradi prije polaska u školu i zbog psihološkog aspekta razvoja. Zahvat se može izvesti i u starijoj dobi.

Uho može biti klempavo obostrano, jednostrano, simetrično ili asimetrično. Ako je ugao između zadnje strane uha i glave veći od 30 stepeni, onda kažemo da je klempavo.


Dr. Danijela Crnogorac. Arhiv

Hrskavica ušne školjke vrlo je tanka, elastična, može se saviti i ima određen reljef. Tako finu hrskavicu nema nijedan dio tijela. Ako se takva hrskavica uništi, ne može se više dobiti takav kvalitet. Mogu se dobiti oblik i reljef, ali takva hrskavica je tanka i kruta, nije elastična kao prirodna. Napraviti istu nikome još nije uspjelo. Zbog toga je važan odabir iskusnog i kvalitetnog ljekara.

Smanjen rizik

Na našoj poliklinici većinu zahvata izvodimo u analgosedaciji. Tako je i kod korekcije odstojećih ušiju. Ova vrsta anestezije osigurava komfor djetetu, ali i hirurgu koji obavlja zahvat. Sasvim malu djecu radimo u općoj anesteziji, a djecu stariju od 10 godina u analgosedaciji. Na taj način smanjujemo rizik opće anestezije.

Dijete nema boli, nema straha, opušteno je ili spava i ne sjeća se samog izvođenja procedure. Ovo nije opća anestezija, gdje je dijete potpuno uspavano. Naravno, sve to ne bi se moglo postići bez iskusnog anesteziologa koji sve vrijeme prati vitalne funkcije (rad srca i disanje) i ne dozvoljava bilo kakav negativan efekt primijenjenih lijekova.

Prirodan oblik

Korekcijom klempavih ušiju uške se priljubljuju uz glavu ili se smanjuje njihova veličina. Postoje različite hirurške tehnike kojima se uške priljubljuju uz glavu, smanjujući na taj način preveliki ugao između zadnje strane uha i glave. Na našoj poliklinici radimo vlastitu metodu oblikovanja hrskavice kojom se dobije prirodni oblik uha.

Jednostavan oporavak

Dijete dva do tri dana nosi zavoj oko glave koji omogućava da proces zarastanja novoformirane uške teče nesmetano i da u ranom postoperativnom periodu ne bi došlo do povrede ili presavijanja uški, što bi moglo dovesti do recidiva deformiteta. Nakon tri dana zavoj se skida i naredni mjesec nosi se elastična trakica da bi se spriječilo savijanje uški. Ožiljak nije uočljiv jer se nalazi na stražnjoj strani uški.

Rekonstrukcija školjke

Čuveni plastičar Brand izjavio je da je najteže napraviti uho. Sama ušna školjka je po svom obliku složena, pa je i izvođenje tehnike rekonstrukcije (mikrotije i anotije - nedostatka ušne školjke) zahtjevno. Profesor Karabeg izvodi proceduru kod djece u devetoj godini, kada im je obim grudi razvijen i imaju dovoljno materijala da se uzme od rebarne hrskavice, a ušna školjka u tom uzrastu dostiže veličinu kao kod odraslog čovjeka.

quote
<p>Ovaj problem ne treba zanemariti, posebno ako on opterećuje dijete </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.