ZDRAVLJE

Tretmanom kod stomatologa fluor duže ostaje na zubima

Fluor se na prethodno osušene zube nanosi u vidu gela, pjene ili glazure <195> Mogu mu se dodati različiti ukusi da bi tretman bio prijatniji, ali se ne smije progutati

Djeci se mora posvetiti posebna pažnja. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

3.2.2019

Fluor je prirodni element koji jača zube i sprečava njihovo kvarenje. Stručnjaci smatraju da je nabolji način za prevenciju karijesa upotreba fluora iz više različitih izvora.  

Prije stomatološkog tretmana fluorom, stomatolog mora očistiti zube i, prema potrebi, s njihove površine ukloniti mrlje. U kućnim uvjetima, prije upotrebe gelova i tečnosti za ispiranje sa fluorom, zubi se moraju očistiti četkicom i zubnim koncem. Najbolje je proizvode s fluorom koristiti pred spavanje, jer će se tokom noći duže zadržati u ustima.

Suha usta

Tretmani koje rade stomatolozi u sebi sadrže više fluora od zubnih pasti i tečnosti za ispiranje usta kojih ima u slobodnoj prodaji. Drugačiji su i po sastavu, duže ostaju na zubima i koriste se kako za djecu tako i za odrasle.

Stomatolozi upotrebljavaju dva tipa tretmana fluorom - zakiseljeni fosfatni fluorid i neutralni natrijfluorid. Neutralni natrijfluorid daje se osobama sa suhim ustima (kserostomia) i osobama s plombama u boji zuba, krunicama i mostovima. Zakiseljeni fluorid može iziritirati suha usta i izazvati napuknuća u kompozitnim plombama.

Fluor se na prethodno osušene zube nanosi u vidu gela, pjene ili glazure. Može se namazati direktno na zube ili se sipati u posudicu poput štitnika u koju će se na nekoliko minuta zaroniti zubi. Fluoru se mogu dodati različiti ukusi kako bi tretman bio prijatniji, ali se ne smije progutati.

Suplementi s fluorom obično se daju djeci, i to u malim količinama. Dnevne doze kreću se od 0,25 do jednog miligrama i zavise od uzrasta djeteta i toga pije li fluorisanu vodu.

Stomatolozi obično ne propisuju više od 264 miligrama tableta fluora odjednom jer doza od 320 miligrama može biti otrovna za dvogodišnje dijete teško desetak kilograma.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Arhiv

Paste za zube sa fluorom preporučuju se svima, uz izvjesnu dozu opreza kada su djeca u pitanju. Djeca su sklona tome da progutaju pastu za zube, umjesto da je ispljunu. Zato im ne treba davati pastu s voćnim ukusom, jer će je jesti. Na četkicu treba nanijeti pastu veličine zrna graška i podsticati dijete da prilikom pranja zuba što češće pljuje pjenu.

Jači efekt

Cigarete, hrana i piće zabranjeni su 30 minuta nakon stomatološkog tretmana fluorom kako bi se pojačao efekt fluora na zube.

Ukoliko se upotrebljava pravilno, fluor je bezopasan i koristan, ali, u velikim dozama može biti štetan. Sistemi za fluorisanje vode dnevno se provjeravaju kako bi nivo fluora u vodi bio stalno pod kontrolom. Roditelji moraju kontrolirati upotrebu svih proizvoda sa fluorom, uključujući i pastu za zube, a tablete moraju čuvati van domašaja djece.

Toksične doze

Toksične doze fluora zavise od težine osobe. Primjerice, toksična doza fluora za osmogodišnje dijete teško dvadesetak kilograma je 655 miligrama. Poređenja radi, jedna čaša fluorisane vode sadrži 0,25 miligrama, dok jedna doza paste za zube sadrži 0,24 miligrama fluora. S obzirom na to da proizvodi sa fluorom u sebi sadrže veoma mali procenat ovog elementa, rizik od trovanja njihovom upotrebom je veoma mali.

Izbjeći neželjene efekte

Posebna pažnja mora se posvetiti djeci, kako prilikom tretmana fluorom u stomatološkoj ordinaciji tako i prilikom upotrebe fluorisanih proizvoda u kućnim uvjetima. Prevelik unos fluora kod djeteta može izazvati mučninu i tačke na zubima koji se tek stvaraju. Te mrlje bit će vidljive tek kada djetetu izbiju zubi. U svakom slučaju, poželjno je konsultirati se sa stomatologom koji će preporučiti upotrebu odgovarajućih proizvoda sa fluorom kako bi se izbjegli neželjeni efekti.

Savjet stomatologa uvijek je važan pri upotrebi proizvoda s fluorom. Stomatolog će, kada su djeca u pitanju, na najbolji način procijeniti koje proizvode i suplemente treba dati djetetu. 

quote
<p>Paste za zube sa fluorom preporučuju se svima, uz izvjesnu dozu opreza kada su djeca u pitanju </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.