VAŽNO

Angelmanov sindrom je genetički poremećaj

Acidoza je povećanje koncentracije jona vodika u organizmu iznad normalnih vrijednosti zbog nagomilavan]a kiselina ili gubljenja baza iz organizma

Dijaliza je jedna od metoda liječenja trajnog oštećenja bubrega. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

29.1.2019

Acidoza je povećanje koncentracije jona vodika u organizmu iznad normalnih vrijednosti zbog nagomilavan]a kiselina ili gubljenja baza iz organizma; pH arterijske krvi čovjeka niži je od 7,4. Postoji nekoliko vrsta ovog stanja – dijabetesna acidoza zatim respiratorna, hiperhloremijska, metabolička, uremička te acidoza zbog gladovanja uslovljena nagomilavanjem ketonskih supstanci u osoba sa nedovoljnim unošenjem energetskih hranjivih materija.  

Dijaliza je jedna od metoda liječenja trajnog oštećenja bubrega koja preuzima dio funkcije bubrega koji otkazuju i uklanja otpadne materije, kao i višak tečnosti i elektrolita. Primjena dijalize obično je potrebna kada je izgubljeno 90 ili više procenata bubrežne funkcije, a do toga obično dolazi više mjeseci ili godina nakon dijagnoze hronične bubrežne insuficijencije.

Angelmanov sindrom je genetički poremećaj karakterističan po teškoj mentalnoj retardaciji i neuromišićnim abnormalnostima. Osnovne karakteristike su kombinacija psihomotornog zastoja, zastoja u govoru, poremećaja pokreta i karakteristično ponašanje sa dobrim raspoloženjem i epizodama smijeha. Bebe sa Angelmanovim sindromom na rođenju izgledaju normalno, ali ubrzo se pojavljuju prvi znakovi i simptomi. Veoma rano (između 2. i 3. godine) kod ovih pacijenata se može razviti i epilepsija i poremećaji ravnoteže.

Bakterijemija je prisustvo bakterija u krvi. Krv je normalno sterilna, tako da bilo koje prisustvo bakterija u krvi je patološko. Bakterije se mogu naću u krvotoku kao posljedica komplikacije infekcije (meningitis), tokom operacije (posebno kod operacija na mukoznim membranama kao npr. tanka crijeva) ili ulaskom direktno u vene ili arterije iz vanjske sredine (najčešće nesterilne igle). Imuni odgovor na prisustvo bakterije može uzrokovati trovanje krvi i septički šok koji dovodi do velikog mortaliteta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.