ZDRAVLJE U KUĆI

Nahranite mozak

Ono što jedemo može znatno utjecati na ono kako mislimo

Namirnice dobre za mozak su sve zeleno povrće. Ilustracija

Avaz.ba

28.1.2019

Zaboraviti nešto dok smo mladi i nije veliki problem, ali kako starimo, teže nam je da pamtimo, koncentriramo se ili da učimo. Mozak je jedini organ koji se ne regenerira kako starimo, pa se broj neurona od samog našeg rođenja smanjuje.

Bolja funkcija

Svi smo imali trenutke kada se nikako ne možemo koncentrirati. Ne postoje magične pilule koje nam pomažu, ali hrana to svakako može. Vezu ishrana-mozak potvrdile su brojne studije. To znači da ono što jedemo može znatno utjecati na ono kako mislimo.

Jedno britansko istraživanje pokazalo je da ishrana koja u sebi ima dosta zasićenih masnoća dovodi do oštećenja neurona koji kontroliraju apetit i energiju.

Namirnice dobre za mozak su sve zeleno povrće, mahunarke, integralne žitarice, orašasti plodovi, jer su kalij i magnezij koje iz njih dobijemo važni za bolju funkciju nervnog i mišićnog sistema.

Uzimajte dosta tekućine da izbjegnete opstipaciju, a najbolje mineralnu vodu s magnezijem. Od voća se posebno preporučaju - banane, jabuke, narandže, šljive i smokve te prirodni voćni sokovi od bobičastog voća koji vama najviše odgovaraju.

Šljive i smokve

Šljive i smokve bogate su cinkom, koji je važan za imunološki sistem. Od škrobnih namirnica preporučuju se basmati riža i raženi hljeb.

Za zdrav mozak i njegovo dobro funkcioniranje osnovne postavke prehrane trebale bi biti na hrani bogatoj omega-3 masnim kiselinama i hrani koja pogoduje smanjenju upalnih procesa i upalnih tvari citokina.

Omega-3 iz prirodnih izvora

Okosnicu prehrane bogate omega-3 masnim kiselinama čine plava riba, lanene sjemenke i laneno ulje, orasi, losos. Ovo su namirnice bogate omega- nezasićenim masnim kiselinama. Uvijek nastojte iz prirodnih izvora dobiti omega kiseline. One sadrže DHA koja je bitna za adekvatan razvoj nervnog i vidnog sistema.

Crna čokolada

Na listi zdravih poslastica našla se i crna čokolada. Ona sadrži snažne antioksidanse i prirodne stimulanse koji pojačavaju koncentraciju i stimuliraju proizvodnju endorfina, što znači osjećaja radosti. Ali, ne pretjerujte. Samo 25 grama crne čokolade i više je nego dovoljno na dan.

Mjere opreza

Za zdrav mozak izbjegavajte i drastično smanjite unos rafiniranih namirnica, masnoća životinjskog porijekla, masnih mliječnih proizvoda, soli, rafiniranog šećera i alkohola. Prestanite pušiti. Ove namirnice, kao i cigarete, zakiseljavaju organizam, odnosno krv.

Zdravo povrće

Najbolje povrće bogato vitaminom K, koji također pojačava moždane funkcije i popravlja sposobnost pamćenja, jesu kelj, špinat, peršun i brokoli. Vitamin K sprečava oksidativni proces nervnih ćelija, čuva ćelije od oksidacije, iako sam vitamin K nije antioksidans.

Kada uzeti suplemente

U slučaju da vam ishrana nije uravnotežena, možete koristiti i suplemente koji dobro utječu na mozak. To su multivitamini, oligoelementi i vitamin E, kao i omega-3. Uvijek je bolje ove materije unositi u obliku hrane, ali zimi to često nismo u mogućnosti. Prije korištenja suplementa, konsultirajte se s ljekarom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.