POVRĆE

Kupus velika pomoć kod raznih tegoba

Još u drevna vremena vojnici su oblagali svoje rane listovima kupusa

Posebno je bogat vitaminom C, ali i vitaminima A, B1, B2, PP i K. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

28.1.2019

Kupus nije posebno hranjivo povrće: ima jedva 40 kalorija na 100 grama, ne više od boranije i mnogo manje od krompira, ali zato sadrži znatne količine fosfora, kalcija, kalija i sumpora, željeza, bakra, cinka i magnezija. Posebno je bogat vitaminom C, ali i vitaminima A, B1, B2, PP i K. 

Svi ti elementi čine kupus hranom sa mnoštvom dobrih svojstava, ali samo ako se uzima u sirovom stanju. Važno je pritom birati zelene listove koji su mnogo bogatiji mineralnim solima od bijelih.

Kupus je koristan i zbog svojih ljekovitih svojstava, koja omogućuju ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba:

-Bolesti crijeva - Jedna ili dvije čaše svježe napravljenog soka sirovog kupusa, svakoga dana između obroka, mogu pomoći u slučaju proljeva, kolitisa i upale crijeva.

- Kašalj - Sirup od crvenoga kupusa smiruje kašalj.

- Mamurluk - Posljedice opijanja mogu se suzbiti s dvije velike kašike sirupa od crvenoga kupusa. Sirup se pravi tako da se kupusovom soku doda jednaka količina šećera (ili nešto viša), pa se kuha na pari dok se ne zgusne.

- Čir na želucu - Tri nepune čaše soka od svježeg kupusa na dan, najbolji su lijek za čireve na želucu. Liječenje se sprovodi dok se ne ozdravi.

- Promuklost - Da ne bi ostali bez glasa, mnogi pjevači prije izlaska na pozornicu popiju šoljicu nesoljene supe od kupusa u koju je umiješano jedno žumance. 

- Malokrvnost - Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom, pa se preporučuje malokrvnim osobama koje bi ga trebale jesti sirovog ili kuhanog na pari, a dobro je popiti dnevno po dvije čaše iscijeđenog soka.

- Rane - Još u drevna vremena vojnici su oblagali svoje rane listovima kupusa. Primjena je jednostavna: izaberu se zeleni listovi, operu u tekućoj vodi, obrišu, nožem se izreže korijenje, a listovi se istanje oklagijom ili običnom flašom. Zatim se isjeku na potrebnu veličinu i lagano ugriju prije nego što se stave na ranu.

- Apsces - Svi gnojni upalni procesi (furunkuli, flegmone, zanoktice, gnojne upale žlijezda) mogu se liječiti kupusovim listom, koji će suzbiti upalu i izvući gnoj. Na gnojno mjesto treba staviti tri sloja kupusovog lista, tako da pokriju veliku površinu i ostaviti ih da djeluju nekoliko sati ili cijele noći. Postupak se ponavlja sve do ozdravljenja oboljelog mjesta.

- Bronhitis - Na grudi i leđa, prema tome gdje je bol najjači, stave se tri ili četiri lista kupusa, pričvrste zavojem i ostave cijelu noć.

- Čirevi - Listovi kupusa najdjelotvorniji su u liječenju čireva. Postupak je isti kao kod rana. Listovi se mijenjaju sve do izlječenja oboljelog mjesta.

- Rane - Obložiti ranu listovima kupusa tako da prelaze njene ivice i mijenjati ih, u početku, na svaka dva sata, a zatim na svaka četiri sata. Listovi kupusa izvlače nečistoću koja se odstranjuje čišćenjem rane slanom vodom (1 kafena kašika morske soli razmuti se u čaši prokuhane i ohlađene vode) svaki put kad se mijenjaju listovi.

- Dermatoze - Akne, lišajevi i neke vrste ekcema ublažuju se oblogama od listova ili losionom od soka svježeg kupusa.

- Modrice - Da bi se ublažile čak i veće modrice, potrebno je staviti obloge od listova kupusa, koji se mijenjaju čim se osuše, odnosno izgube svježinu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.