PSIHA Šta zapravo znate o sreći?

Misli pozitivno i uživaj u sreći

Provjerite svoje znanje uz činjenice koje donosimo o ovoj prevrtljivoj dami

"Zdravlje u kući"
27.01.2019 17:53

Mnogo je stvari koje utječu na sreću

Foto: Ilustracija

Sreća je varljiva, kaže se u narodu A šta je sreća? Ako pitate nekoga u kojim stvarima ona leži, vjerojatno će mnogi odgovoriti u ličnom uspjehu, dobrom zdravlju, unutarnjem miru, ljubavi ili možda uskom struku.  

Neovisno o tome šta vas pokreće i veseli, sigurno postoji nešto (ili neko) što vam može natjerati srce da brže zakuca, izmamiti osmijeh na lice ili izazvati predivan, topli osjećaj oko srca. Mnogo je stvari koje utječu na sreću, a mi vam donosimo neke činjenice o ovoj prevrtljivoj dami...

Jeste li znali...

1. Hipokampus je dio mozga odgovoran za sreću i pozitivne uspomene.

2. Serotonin je hormon odgovoran za osjećaj sreće. Zbog njega se osjećamo uhićeno, sretno i zadovoljno, a on također regulira proces učenja, spavanja, raspoloženja, seksualnosti i apetita.

3. Samo 20 minuta provedenih na otvorenom za vrijeme lijepog dana poboljšava raspoloženje, širi naš um i poboljšava pamćenje.

4. Prema istraživanju Sveučilišta British Columbia sreća ili njen nedostatak ovisi o bračnom supružniku! Barem kada su u pitanju osobe s dugim bračnim stažom... "Ako se sreća jednog supružnika poveća kroz duže razdoblje, tada će se povećati sreća i drugog. Jednako tako, ako se javio pad, on je pogodio i bračnog druga", objasnila je voditeljica istraživanja Christiane Hoppmann.

5. Najsretnija godina u našem životu je 33.! Tako bar tvrde ispitanici ankete koju su proveli britanski psiholozi udruge Friends Reunited koja povezuje stare prijatelje. Čak je sedam od njih deset odgovorilo kako je 33. godina njihovog života bila najljepša: tada su bili najzadovoljniji.

6. Kada su u pitanju zanimanja, najsretniji su svećenici, glumci, arhitekti i vatrogasci.

7. Srčana oboljenja češće zaobilaze osobe koje su zadovoljne i entuzijastične nego nesretne ljude, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Columbia. "Dobro je za kvalitetu života svakodnevno se baviti nečime što vas čini sretnim i što vam pruža ugodu, što mnogi od nas ne rade", tvrdi Karina Davidson, voditeljica istraživanja.

8. Tjelovježba otpušta endorfine zbog kojih se osjećamo sretno i euforično. Endorfini djeluju kao prirodni ublaživači boli, tjeskobe i omogućavaju lakši san.

9. Naspavajte se - osobe koje su lišene kvalitetnog sna teže pamte pozitivne stvari, a lakše im na pamet dolaze negativne ideje. Izbacite sve uljeze iz spavaće sobe, poput kompjutera, mobitela ili televizora, i naspavajte se kao beba!

10. Prema prošlogodišnjem izvješću UN-a, najsretnije osobe žive u Danskoj, Norveškoj, Švicarskoj i Nizozemskoj. 

 Preporuka psihologa

Svi poznajemo osobe koje krasi vedrina i spontanost, one će uvijek biti centar druženja i naš prvi kontakt kada nam se dogodi nešto dobro! Šta, međutim, činiti za vlastitu sreću? Koliko god nam se čini logičnim uživanje u malim stvarima, rijetkim ljudima to uistinu polazi za rukom.

Dr. Bryant, psiholog sa univerziteta u Chicagu smatra da su razlog zaposlenost i brige koje su sve veće i svakodnevno su na pameti. Zbog silne užurbanosti života automatski odbijamo biti spontani i družiti se što bi moglo unijeti radost u naš život. A njegova je preporuka: Mislite pozitivno, uživajte u trenutku i širite sreću!

Navike sretnih ljudi

Postoje navike koje su zajedničke svim sretnim ljudima. Evo ih nekoliko, slobodno ih ukradite i uživajte u vlastitom nasmijanom licu.

1. Širite pozitivne misli

Danas pišite mailove zahvale ili okrenite broj telefona kako biste rekli nekome šta je za vas značio zadnji susret/razgovor/poljubac/knjiga. Dajte ljudima do znanja da su vas usrećili svojim prisustvom ili darom. Ako ste danas posebno sretni, nazovite nekoga i sigurno će se i on osjećati bolje zbog vaše pozitivne energije.

2. Hvalite sami sebe

Budite ponosni na svoje posljednje postignuće, na žalost to radi malo ljudi, a trebali bi. Ako ste proveli godinu dana u teretani znojeći se, nagradite se. Pohvalite se ako ste položili ispit ili napravili neko dobro djelo. Potapšajte sami sebe po ramenu, to će biti dovoljno!

3. Glumljenje sreće poboljšava raspoloženje

Spomenuti Dr. Bryant smatra da će osmiojeh na licu učiniti da se zaista osjećate dobro! Nabacite osmijeh i pokazujte ga svima, a tu i tamo se sami sebi nasmiješite u ogledalo!

4. Uživajte u sadašnjosti i iskoristite svaki trenutak sreće

Ništa nije sigurno kao činjenica da će sve proći, a čini nam se da sretni trenutci prolaze najbrže. Naučnici smatraju da je trik u čovjekovom shvaćanju kako je sve prolazno i kako sjećanja blijede. Jednom kad to shvati uživati će u sadašnjosti te isto tako s vremena na vrijeme sam sebe podsjetiti na sretne trenutke i tako si uljepšati još jedan trenutak. 

5. Izbjegavajte negativne misli

Ovaj svijet je pun pesimista i često se gleda s čuđenjem na one koji uživaju u svakodnevnim malim stvarima. Ne dozvolite da vas negativnost pobijedi. Naučnici su otkrili da negativno, ali i pozitivno razmišljanje djeluje uzročno posljedično među cimerima. Odnosno, ako jedan student negativno razmišlja, velika je vjerovatnoća da će njegov cimer nakon nekog vremena poprimiti isti način razmišljanja. Istraživanje je otkrilo da su potrebna tek 3 mjeseca da cimeri poprime isti način razmišljanja o nekim situacijama.

Tagovi

Sreća Psiha Ljudi
NA VRH