SAVJETI

Čuli ste za gastrointestinalne bolesti: Evo koje su to i kojim namirnicama ih liječiti

Za izbjegavanje zatvora preporučuje se redovno konzumiranje hrane bogate biljnim vlaknima

Kod problema sa želucem preporučuje se dijeta koja se sastoji od osnovnih namirnica. Arhiv

Avaz.ba

26.1.2019

U gastrointestinalne, odnosno bolesti želuca i crijeva ubraja se cijeli niz tegoba, a najčešće su dijareja, zatvor, žgaravica, gastritis i ulkus, u narodu poznatiji kao čir na želucu. 

Dodatne problem često stvaraju različite upale crijevnog trakta, sindrom nadraženog crijeva i poremećaji probave u smislu lijenih crijeva.

Najznačajniji uzrok bolesti želuca i crijeva su bakterije. Najraširenija i najpoznatija među njima je Helicobacter pylori, koja je odgovorna za česte gastritise u ulkuse, a u najgorem slučaju i za rak na želucu. No, nismo ni svjesni koliko se toga može učiniti već promjenom prehrane.

Tako se za dijareju savjetuje jedan stari recept, a to je oguljena i naribana jabuka. Pri ribanju jabuke oslobađaju se pektini, a to su tvari koje na sebe vežu vodu i tako ublažavaju dijareju. Usto treba popiti šalicu crnog čaja.

Za izbjegavanje zatvora preporučuje se redovno konzumiranje hrane bogate biljnim vlaknima, i to voće, povrće, sušeno voće te proizvodi od cjelovitih žitarica. I dovoljan unos tekućine od najmanje dvije litre na dan, kao i tjelesna aktivnost, također, povoljno utječu na zatvor.


Društvene mreže

Kod problema sa želucem preporučuje se dijeta koja se sastoji od osnovnih namirnica, ponajprije od povrća jer se zbog dodatnog opterećenja želuca kiselinama može računati na pogoršanje simptoma.

Što se tiče ostalih namirnica koje mogu pomoći kod problema sa želucem, ali i prethodna dva problema, to su sirutka, sir, pogotovo svježi, jogurt, proizvodi od soje, pileća jetrica, riba, piletina i puretina (najbolje kuhana ili pečena u pećnici u vrećici za pečenje, a ne pržena), kukuruz, grašak, mrkva, špinat, kelj, brokula i marelice, a od začina to su limunska trava, selen, kim, anis, origano, lovorov list, korijander, peršun, mažuran, kopar, bosiljak, kari i đumbir. 

Sve je ovo, naravno, individualno pa nekom sir neće dolaziti u obzir, a mahunarke hoće, dok će se neko drugi utapati u recimo jogurtu i tvrditi da nema boljeg lijeka od toga, a pritom će mu škoditi mahunarke.

Isto tako, neko će reći da mu integralna tjestenina uopće ne pomaže u ovim slučajevima jer se duže probavlja, no neko drugi će tvrditi da su ga upravo integralna tjestenina i hljeb spasili.

Što se tiče čajeva, svakako pijte matičnjak, kamilicu, gospinu travu, bijeli sljez, ružmarin, metvicu i komorač jer su oni odlični za ublažavanje bolova, nadutost, grčeve i mučnine koje, također, prate probleme sa želucem.

Arhiv

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.