ZDRAVLJE

Riješite se grlobolje

Ako bol ipak ne prolazi, gutanje je otežano i povišena temperatura se ne smiruje, obratite se ljekaru

Prirodnim putem smirite bolove u grlu. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

25.1.2019

Grgutanje tekućine jedan je od najjednostavnijih i najučinkovitijih načina ubijanja bakterija i olakšavanja simptoma upaljenog grla, naročito kod prehlade. Kod prve pojave boli i crvenila isprobajte neke od recepata za grgutanje koje možete koristiti više puta dnevno. 

Manja otečenost

Ako bol ipak ne prolazi, gutanje je otežano i povišena temperatura se ne smiruje nekoliko dana, obratite se ljekaru kako bi on utvrdio jesu li vam potrebni antibiotici.

So i voda tradicionalan je i vrlo jednostavan lijek za bol u grlu. U šolju tople vode sipajte četvrtinu kašičice soli i dobro promiješajte. Najbolje je da voda bude što toplija, jer hladna otopina neće biti učinkovita. Možete dodati i malo antibakterijske vodice za ispiranje usta, koja će neutralizirati kiselinu u ustima i smanjiti osjećaj grebanja grla.

Uzimajte manje gutljaje i progrgućite punu šolju, ali bez gutanja. Za svako ispiranje usta pripremite svježu otopinu.

I limun i voda su učinkoviti. Pomiješajte kašičicu svježe iscijeđenog soka od limuna sa šoljom mlake vode. Ako koristite vruću, mogli biste neutralizirati djelovanje vitamina C iz limuna. Ovaj rastvor pomoći će da se smanji otečenost grla i da se grlo dezinficira od bakterija i virusa.

Za još jedan dobar kućni lijek pomiješajte kašičicu đumbira u prahu, kašičicu meda, pola šolje tople vode i iscijeđeni sok polovine limuna. Vodu prelijte preko đumbira u prahu, a zatim dodajte limunov sok i med. Ova otopina ima antibakterijska i umirujuća svojstva, a iako je možete progutati, svaki gutljaj neka bude u ustima barem 10 do 15 sekundi.

Čili u prahu

Kapsaicin iz ljute paprike pomaže u olakšavanju boli i dobar je saveznik u borbi s upalom. Kako ne bi imao kontraefekt i nadražio grlo, čili u prahu ili sličan ljuti začin pomiješajte s toplom vodom i grgljajte, ali nemojte gutati. Ovaj postupak donijet će olakšanje za 15 do 20 minuta.

Čaj od klinčića

Za pripremu čaja možete koristiti cijele klinčiće ili one u prahu, a oni se stavljaju u prokuhanu i vruću vodu. Klinčići imaju protuupalna i antibakterijska svojstva, a pokazali su se korisnim i u liječenju različitih bolesti disajnog sistema, poput upale sinusa i bronhitisa.

Uzimajte i bombone

Održavajte grlo i ždrijelo vlažnim. Uz tekućinu, u tome će vam najbolje pomoći tvrdi bomboni ili pastile za grlo. Cuclajte ih tokom cijelog dana, jer će aktivirati sluznicu te vlažiti grlo. Preporučuju se bomboni s okusom mente, eukaliptusa ili meda.

Kadulja i kurkuma

Pomiješajte jednu kašičicu sušene kadulje, dvije kašičice smeđeg šećera, tri kašičice jabukovog ili vinskog sirćeta i pola decilitra vode i grgljajte nekoliko puta dnevno, bez gutanja. Kurkuma je vrlo snažan antioksidans, a već dugo se koristi i kao lijek za grlobolju. U šolju tople vode pomiješajte pola kašičice kurkume i pola kašičice soli.

Pomoći će paradajz

Za privremeno olakšanje bola, isperite grlo mješavinom pola šolje soka od paradajza i pola šolje tople vode, a možete dodati i nekoliko kapi tabasko umaka. Antioksidativna svojstva likopena iz paradajza pomažu brže zarastanje nadraženog tkiva grla i sluznice usta.

Jabukovo sirće i so

Ako uz bol u grlu i kašljete, imate osjećaj kao da vam u grlu nešto stoji, ovaj rastvor je pravo rješenje. Pomiješajte dvije kašičice jabukovog sirćeta i pola kašičice soli u šolju tople vode nekoliko puta dnevno. Ako kašalj nije toliko izražen, smanjite količinu sirćeta i dodajte kašičicu meda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.