ZDRAVLJE

Pomoću ovih pet namirnica izborite se s prehladom i gripom

Ilustracija. Agencije

Avaz.ba

24.1.2019

Već je uveliko počela sezona prehlada i gripe, a kako biste ojačali imunitet, preporučujemo da u svoju redovnu prehranu uvrstite ovih pet zdravih namirnica koji su moćni saveznici u borbi protiv bakterija i virusa. One će vaš organizam učiniti otpornijim i ojačati vaš imunitet te djelovati preventivno u sprečavanju razvoja zaraznih bolest.


1. Zeleni čaj

Poznato je da Kinezi ovaj zdravi napitak koriste već 4000 godina, i to ne bez dobrog razloga. Zeleni čaj dobiva se od biljke čajevca, a sadrži bogati miks antioksidansa koji podižu imunitet. Bogat klorofilom i vlaknima, ovaj prirodni napitak ima snažna detoksikacijska svojstva koji pomažu istjerati toksine iz organizma.


2. Citrusi

Citrusi poput naranče, limuna i grejpa moćan su saveznik u borbi protiv prehlade i gripe. Njihov je ključni sastojak vitamin C koji dokazano podiže imunitet te stimulira antitijela i stanice imunološkog sistema. On je i snažan antioksidans koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, a pomaže i u ublažavanju upalnih procesa.

Flavonoidi koje nalazimo u limunima djeluju kao antibiotik, dok vitamin C sadrži jedinstvene fitonutrijente koji su važni prirodni antioksidansi. Stoga, iscijedite svježi sok i uživajte u prirodnoj vitaminskoj bombi koja će vam pomoći u borbi protiv virusa i bakterija.


3. Đumbir

Ovaj je začin važan saveznik u borbi protiv prehlada i gripe. Zbog bogatog sadržaja antioksidansa djeluje antibakteriski, ubija viruse i sprečava nastanak upala. Šoljica čaja s đumbirom pomoći će ublažiti grlobolju i pomoći u otpornosti organizma na viruse i bakterije.


4. Češnjak

Zbog svojih snažnih ljekovitih svojstva naziva ga se još i prirodnim antibiotikom. U njemu se nalazi više od sto biološki aktivnih tvari ključnih za jačanje našeg imuniteta. Ovaj moćan saveznik zdravlja svakako uvrstite u svakodnevnu prehranu, pogotovo u zimskim mjesecima.


5. Jogurt i kefir

Zdravlje započinje od uravnotežene crijevne flore. Zbog toga svakako pojačajte unos dobrih bakterija koje se nalaze u jogurtu i kefiru- one vas štite od prehlade, gripe, ali i artitisa i astme.

Kombinacijom ovih zdravih i prirodnih namirnica vašem ćete organizmu osigurati maksimalnu zaštitu, a pomoći će vam i u jačanju imuniteta, što je prijeko potrebno u zimskoj sezoni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.