ZDRAVLJE

Podmladite svoje lice

Prije nego što posegnete za skupim kremama, isprobajte nekoliko koraka koji će vas učiniti mlađim

Dehidrirana koža uvijek izgleda loše. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

24.1.2019

Stres, loša ishrana i manjak sna učinili su svoje pa mnoge žene paniče zbog kože koja odaje znakove starenja. Prije nego što posegnete za drastičnim mjerama i skupim kremama, isprobajte nekoliko osnovnih koraka koji će podmladiti izgled svake žene, bez obzira na njene godine. 

Štetne tvari

Dehidrirana koža uvijek izgleda loše, ali srećom tu je jednostavan trik. Svaki dan popijte barem litar i po vode. To će pomoći da tijelo izbaci štetne tvari iz organizma, pročistiti kožu, ukloniti sitne linije nastale zbog dehidracije, smanjiti podočnjake i vrećice ispod očiju te pomoći da vaše lice izgleda mlado i svježe.

Kad je vježbanje u pitanju, žene ulažu velike napore kako bi zategnule kožu i dobile trbušnjake, ali zaboravljaju na glavni adut koji se vidi sve vrijeme, a to je lice. Svakodnevna gimnastika za lice dokazano zateže kožu i podiže tonus, a odlično je što gimnastiku možete izvoditi i ujutro dok se spremate za posao, i navečer dok gledate TV.

Cijena kreme nema velik utjecaj na izgled vaše kože. Važno je da je redovno nanosite i da je namijenjena tipu vaše kože. Dobru hidratantnu kremu svaka žena mora imati. Nanesite je 2-3 puta dnevno i njome lagano izmasirajte lice.

Svjež zrak

Centralno grijanje, klima i zagušljivi prostori štete izgledu vaše kože pa se trudite da na svježem zraku svaki dan provedete barem pola sata.

Mnoge namirnice s razlogom se zovu anti-age namirnicama. Zbog toga svoju ostavu natrpajte borovnicama, brokulom, avokadom, paradajzom i sojom.

Ne dodajite godine

Stroge strukture, neuredna frizura, pretamna ili presvijetla boja kose – sve to dodaje godine licu. Želite li da se podmladite, razmislite o mekanim šiškama, pramenovima koji izgledaju kao da je kosu prirodno posvijetlilo sunce te nježnim, mekim valovima. Uredne kratke frizure takođe podmlađuju lice.

Dovedite obrve u red

Dva oblika obrva – pretanke i neuredne - dodaju pet godina licu. Želite li izgledati mlađe, posvetite posebnu pažnju svojim obrvama i zapamtite da pune, uredne obrve licu daju izrazito mladenački izgled.

Promijenite i odjeću

Ukoliko želite izgledati mlađe, podmladite svoju odjeću. To ne znači da trebate početi nositi trendi krpice namijenjene djevojčicama, ali trebate nabaviti nekoliko ključnih komada u svijetlim i jarkim bojama koje će dati instant anti-age efekt vašem licu.

Samo osmijeh

 

Smijte se, čak i kada nemate razloga za to. Namrgođeno lice izgleda starije, a mrštenje stvara nove bore. Topao, širok osmijeh u trenu skida godine s lica.

Domaća maska

Masku za osvježavanje kože i izjednačavanje tena možete napraviti kod kuće. Skuhajte šoljicu bijelog čaja, dodajte dvije kašičice meda, aloe i jednu kašičicu svježeg limuna. Pomiješajte sve i dodajte na kolutove isjeckan svjež krastavac. Pustite da se ohladi i kolutove krastavca stavite na lice od tri do pet minuta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.