ORDINACIJA

Zašto beba u snu otežano diše

Trebate odvesti dijete na pregled kod pedijatra radi isključenja oboljenja koja mogu u simptomatologiji imati otežano disanje

Treba redovno čistiti nosić. Ilustracija

Piše: Mr. sc. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić

24.1.2019

Imam bebu od mjesec. Primijetila sam da, kad spava, otežano diše, kao da je začepljen nosić, a nije prehlađena. Trebam li biti zabrinuta? 

Kod bebe od mjesec, zbog uskih i kratkih nosnih hodnika, sluz koju sluznica nosa luči kao zaštitu, ukoliko se osuši, začepi nos i može dovesti do otežanog disanja i zato treba redovno čistiti nosić, vlažiti sluznicu nosa fiziološkim otopinama. Naravno, trebate odvesti dijete na pregled kod pedijatra radi isključenja oboljenja koja mogu u simptomatologiji imati otežano disanje.

Imam sina od tri godine. Primijetila sam kvržicu na desnoj strani vrata. Inače ima uvećane krajnike pa me zanima može li kvržica biti povezana s krajnicima?

Kvržica na vratu koju opisujete je, najvjerovatnije, reaktivno uvećan limfni čvor zbog uvećanih krajnika i upala grla i često se sreće kod djece. Naravno, trebate odvesti dijete na pregled kod pedijatra.


Mr. sc. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić. Arhiv

Osip po nogama

Djetetu od šest godina pojavio se osip po nogama koji ga svrbi. Liči na veliku fleku. Šta bi to moglo biti? 

Osipi po koži, osim boje, imaju i druge karakteristike i detaljnim pregledom promjena na koži, eventualnim pretragama, može se reći o čemu se radi. Potrebno je odvesti dijete pedijatru, koji će pregledom i eventualnim pretragama ili dodatnim konsultativnim pregledima postaviti dijagnozu. 

Djetetu od godinu su se na jeziku pojavile neke linije. Radili smo bris jezika i izolirana je Escherichia coli u manjem broju. Šta to znači?

Escherichia coli je bakterija iz crijevne flore koja se rijetko nalazi u usnoj šupljini i grlu. Bilo bi dobro da ponovite bris grla, nosa i jezika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.