ORDINACIJA Vi pitate, ljekar odgovara

Zašto beba u snu otežano diše

Trebate odvesti dijete na pregled kod pedijatra radi isključenja oboljenja koja mogu u simptomatologiji imati otežano disanje

Piše: Mr. sc. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić
24.01.2019 22:21

Treba redovno čistiti nosić

Foto: Ilustracija

Imam bebu od mjesec. Primijetila sam da, kad spava, otežano diše, kao da je začepljen nosić, a nije prehlađena. Trebam li biti zabrinuta? 

Kod bebe od mjesec, zbog uskih i kratkih nosnih hodnika, sluz koju sluznica nosa luči kao zaštitu, ukoliko se osuši, začepi nos i može dovesti do otežanog disanja i zato treba redovno čistiti nosić, vlažiti sluznicu nosa fiziološkim otopinama. Naravno, trebate odvesti dijete na pregled kod pedijatra radi isključenja oboljenja koja mogu u simptomatologiji imati otežano disanje.

Imam sina od tri godine. Primijetila sam kvržicu na desnoj strani vrata. Inače ima uvećane krajnike pa me zanima može li kvržica biti povezana s krajnicima?

Kvržica na vratu koju opisujete je, najvjerovatnije, reaktivno uvećan limfni čvor zbog uvećanih krajnika i upala grla i često se sreće kod djece. Naravno, trebate odvesti dijete na pregled kod pedijatra.

  •  Mr. sc. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić
    Mr. sc. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić Foto: (Arhiv)

Osip po nogama

Djetetu od šest godina pojavio se osip po nogama koji ga svrbi. Liči na veliku fleku. Šta bi to moglo biti? 

Osipi po koži, osim boje, imaju i druge karakteristike i detaljnim pregledom promjena na koži, eventualnim pretragama, može se reći o čemu se radi. Potrebno je odvesti dijete pedijatru, koji će pregledom i eventualnim pretragama ili dodatnim konsultativnim pregledima postaviti dijagnozu. 

Djetetu od godinu su se na jeziku pojavile neke linije. Radili smo bris jezika i izolirana je Escherichia coli u manjem broju. Šta to znači?

Escherichia coli je bakterija iz crijevne flore koja se rijetko nalazi u usnoj šupljini i grlu. Bilo bi dobro da ponovite bris grla, nosa i jezika.

NA VRH