ORDINACIJA

Alergija na hladnoću može izazvati i smrt

Na niskoj temperaturi u koži se stvaraju bjelančevine strane organizmu, na koje se stvara alergijska reakcija koja se vidi na koži u obliku svijetlocrvenih promjena

Alergija se vidi najprije na koži lica. Ilustracija

Piše: Prof. dr, Naima Mutevelić-Arslanagić

23.1.2019

Koprivnjača na hladnoću ili urtikarija na hladnoću alergijsko je oboljenje koje se najčešće pojavljuje tokom hladnih mjeseci. Javlja se nakon izlaganja hladnoći i vjetru, ali i nakon uzimanja hladnih napitaka, hladne hrane, poput sladoleda, ili nakon kupanja u hladnoj vodi.  

Nagli kontakt

Urtikarija na hladnoću javlja se u svim uzrastima. Pojavljuje se i u djetinjstvu, kao i kod odraslih osoba. Razlog za nastanak ove vrste urtikarije je niska temperatura. Pretpostavlja se da se na niskoj temperaturi u koži stvaraju bjelančevine strane organizmu, na koje se stvara alergijska reakcija koja se vidi na koži u obliku svijetlocrvenih, čvrstoelastičnih promjena koje liče na promjene na koži nakon kontakta s koprivom.

Za razliku od urtika koje nastaju nakon kontakta s koprivom, koje bole, peku i svrbe, urtike u toku urtikarije na hladnoću samo svrbe. Pojavljuju se na svim dijelovima tijela, kako onim koji su izloženi hladnoći tako i pokrivenim, direktno neizloženim. Obično se najprije jave na koži lica, a zatim i na cijeloj koži.

Urtikarija na hladnoću spada u grupu hroničnih urtikarija. One dugo traju i ponavljaju se uvijek nakon izlaganja hladnoći. Ova vrsta urtikarije, kao i ostali oblici hroničnih urtikarija, ometa normalan život osobe. Ne dozvoljava osobi nesmetan boravak vani kada je hladno, javlja se svaki put nakon kontakta s hladnim predmetima ili nakon uzimanja hladnih napitaka ili osvježavajuće hrane.

Urtikarija na hladnoću može biti i opasna, naročito nakon unošenja hladnih namirnica, jer se u takvim slučajevima može pojaviti otok usana, jezika i sluznice gornjih dišnih puteva i opasnom komplikacijom nemogućnosti disanja i gušenjem, ako se na vrijeme ne ukaže ljekarska pomoć.


Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić. Arhiv

Poznati su smrtni slučajevi kupača nakon skoka u vodu, naročito u hladne rijeke u ljetnim mjesecima. Iznenadna smrt može nastati i nakon skoka, dakle naglog kontakta s vodom koja i ne mora biti hladna ili prohladna, ali je tijelo kupača prije toga bilo pregrijano fizičkim naporom ili dugotrajnim sunčanjem.

Pretrage krvi

Iznenadni slučajevi gušenja nakon skoka u vodu i iznenadne smrti mladih, zdravih osoba često su posljedica upravo urtikarije na hladnoću.

Kod osoba koje imaju urtikariju na hladnoću često su u krvi prisutna antitijela na hormone štitne žlijezde. Ponekad se u krvi mogu naći posebne proteinske frakcije proteina, tzv. krioglobulini. Zato je kod urtikarije na hladnoću, osim testa na hladno, potrebno uraditi i određene pretrage krvi. Ako nalazi budu uredni, a odgovarajući test na hladno bude pozitivan, onda se bolest može okarakterizirati samo kao urtikarija na hladno.

Preventivne mjere

U sprečavanju nastanka urtikarije na hladnoću potrebne su odgovarajuće preventivne mjere, koje ponekad limitiraju ponašanje i želje osobe s urtikarijom na hladnoću. Potrebno je da takva osoba prilagodi svoje ponašanje ovoj bolesti. Treba izbjegavati izlaganje hladnoći, a naročito kupanje u hladnoj vodi, uzimanje hladnih napitaka i hladnih namirnica.

Ako je temperatura zraka ispod nule, treba nositi tople štitnike preko dišnih organa da bi se ublažio kontakt s hladnim zrakom. Lice i šake dobro utopliti i inače nositi toplu odjeću i obuću za vrijeme hladnih godišnjih doba. Obuća mora biti nepropusna.

Liječenje je dugotrajno

Od lijekova se preporučuju antihistaminici. Liječenje urtikarije na hladnoću, uostalom kao i svih drugih hroničnih urtikarija, dugotrajno je jer se urtike svaki put javljaju nakon izlaganja hladnoći, a lijekovi, antihistaminici, samo ublažavaju simptome bolesti.

Ograničene terapijske mogućnosti

Antihistaminici ne liječe glavni etiološki uzrok koji dovodi do nastanka urtikarije na hladnoću. Zbog ograničenih terapijskih mogućnosti osobe s urtikarijom na hladnoću, kao i osobe koje imaju neki drugi oblik hronične urtikarije, često su nervozne i nemaju povjerenja u ljekare. Zato je potrebno, na obostrano zadovoljstvo i ljekara i osobe s hroničnom urtikarijom, da shvate prirodu svoje bolesti i mogućnosti liječenja kojima današnja farmakoterapija raspolaže.

quote
<p>Iznenadna smrt može nastati i nakon skoka, dakle naglog kontakta s vodom, koja i ne mora biti hladna ili prohladna </p>
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.