ORDINACIJA Prirodni element kao najbolja zaštita za zube

Fluor sprečava nastanak karijesa

Ubrzava remineralizaciju zubne gleđi i sprečava bakterije da proizvode kiseline <185> Zubi ga apsorbiraju putem krvotoka i kroz direktan kontakt u ustima

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović
24.01.2019 19:30

Tretmani fluorom blagotvorni za zube

Foto: Ilustracija

Fluor je prirodni element koji jača zube i sprečava njihovo kvarenje. Stručnjaci smatraju da je nabolji način za prevenciju karijesa upotreba fluora iz više različitih izvora. 

Paste za zube s fluorom preporučuju se svima, uz izvjesnu dozu opreza kada su djeca u pitanju.

Taloženje minerala

Fluor se u malim količinama prirodno javlja u izvorištima vode. Ima ga u namirnicama poput mesa, ribe, jaja i čaja. U nekim krajevima fluor se dodaje u vodu. Mnoge paste za zube, tečnosti za ispiranje usta i profesionalni stomatološki tretmani sadrže fluor. Tablete fluora propisuju se djeci koja ne piju fluorisanu vodu.

Zubna gleđ je vanjski omotač krunice zuba i sastoji se iz tijesno zbijenih kristala minerala. Zubna gleđ svakodnevno gubi i dobiva minerale.

Demineralizacija počinje s vrstom bakterija koje izazivaju stvaranje zubnih naslaga. Ove bakterije se hrane šećerom u ustima i proizvode kiseline koje rastvaraju kristale u zubima. Remineralizacijom se zubna gleđ ponovo izgrađuje. U ovom procesu minerali poput fluora, kalcija, fosfata talože se u zubnoj gleđi. Prevelik gubitak minerala, bez istovremene obnove zubne gleđi, vodi kvarenju zuba.

Fluor jača zube tako što ubrzava remineralizaciju i sprečava bakterije da proizvode kiseline. Zubi mogu apsorbirati fluor na dva načina: putem krvotoka i kroz direktan kontakt s fluorom u ustima. Djeca svakodnevno unose u organizam male količine fluora kroz ishranu, upotrebu suplemenata i ispijanjem fluorisane vode. Ovako uneseni fluor ulazi u krvotok i postaje sastavni dio trajnih zuba u trenutku kada se oni stvaraju. Zubi postaju jači, pa je samim tim kiselinama teže da razlažu zubnu gleđ.

  • Prof. dr. Muhamed Ajanović
    Prof. dr. Muhamed Ajanović Foto: (Arhiv)

Fluor može prodrijeti u zube i direktno u ustima. To se dešava na više načina: kroz tretman fluorom koji obavlja stomatolog; upotrebom zubne paste ili tečnosti za ispiranje usta sa fluorom; ispijanjem fluorisane vode za piće.

Nepravilno pranje

Tretmani fluorom blagotvorno djeluju na zube i sprečavaju pojavu karijesa kod djece i odraslih. U faktore koji povećavaju rizik od kvarenja zuba spadaju: neredovne posjete zubaru, nepravilno pranje zuba, neadekvatna ishrana, naročito često konzumiranje grickalica.

Mnogi lijekovi, poput antihistaminika, lijekova za visok krvni pritisak, anksioznost i depresiju izazivaju sušenje usta. Bez dovoljno pljuvačke zubi brže propadaju.

Tretman dva puta godišnje

Fluor se daje bebama u periodu kada im rastu zubi. Ukoliko je dijete podložno karijesu ili ima više pokvarenih zuba, preporučuje se dodatni unos fluora, čime se podstiče remineralizacija zuba. Mnoga djeca tretman fluorom dobivaju dva puta godišnje, iako već piju fluorisanu vodu, jer se time smanjuje rizik od karijesa.

Tečnost za ispiranje i gelovi

Tečnost za ispiranje usta s fluorom preporučuje se djeci sklonoj kvarenju zuba. Ove tečnosti daju se djeci starijoj od šest godina i mogu se kupiti u gotovo svakoj prodavnici. Tečnosti za ispiranje usta i gelovi koji se izdaju samo na recept u sebi sadrže još veći postotak fluora.

Suplementi s fluorom obično se daju djeci uzrasta od šest mjeseci do 16 godina koja ne piju fluorisanu vodu. Prodaju se u vidu sirupa za mlađu i tableta za stariju djecu. Može ih propisati pedijatar ili zubar.

Prevelik gubitak minerala, bez istovremene obnove zubne gleđi, vodi kvarenju zuba

NA VRH