PREPORUKE

Šta jesti za zdrav organizam

Prije nego što krenete u apoteku, svoju dnevnu dozu vitamina i minerala pronađite u prirodi, jer su oni široko dostupni u namirnicama koje jedemo

Vitamini i minerali veoma su važni za zdravlje. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

19.1.2019

Vitamini i minerali veoma su važni za zdravlje jer učestvuju u brojnim procesima važnim za normalno funkcioniranje organizma. Oni pomažu jačanju imuniteta, podržavaju normalan rast i razvoj, a naše ćelije i organi bolje obavljaju svoje zadatke uz njihovu prisutnost. 

Prije nego što krenete u apoteku, pokušajte svoju dnevnu dozu vitamina i minerala pronaći u prirodi jer su oni široko dostupni u namirnicama koje jedemo.

Ali, malo je ljudi koji znaju koliko tačno namirnica treba unijeti da bi se zadovoljila dnevna doza vitamina i minerala u organizmu.

Pucanje desni

- Vitamin A (Retinol) usporava proces starenja, sprečava razvlačenje kože i poboljšava vid u mraku. Nedostatak ovog vitamina manifestira se kroz slabe nokte i rascvjetale vrhove kose. Preporučena doza je jedan miligram dnevno, a unijeti ga možete kroz 40 trešanja, 13 komada paradajza, četvrtinu crvene paprike ili šest i po breskvi.

- Vitamin B2 čini kožu nježnijom i kosu jačom i svilenkastijom. Njegov nedostatak vodi ka anemiji i slabljenu imuniteta te ispucalim usnama. Preporučena doza je skoro dva miligrama dnevno, a tu dozu možete unijeti kroz 130 badema ili jednu rotkvicu.

- Vitamin C pomaže zdravlju kostiju i doprinosi elastičnosti kože. Ukoliko ga nedostaje, pucaju desni, ispadaju zubi i generalno krvare usta. Preporučena doza je 80 miligrama dnevno, a unijet ćete je uz deset jagoda, jednu i po brokulu, četvrtinu kupusa, jedan i po kivi, četvrtinu crvene ili pola žute paprike.

- Vitamin D pomaže u oblikovanju i formiranju ljudskog kostura. Također je neophodan za ispravan rad srca i nervnog sistema. Nedostatak vodi do rahitisa kod djece, a dnevna doza je dva i po miligrama. Možete ga unijeti kroz 50 grama tunjevine ili kroz omega 3 masti.

Krompir i grožđice

- Dnevna doza kalija je 2.500 miligrama, a ako se ne unosi dovoljno, može dovesti do kardiovaskularnih bolesti. Ovu dozu sadrže 143 grožđice ili tri i po krompira.

- Kalcij je ključni sastojak u građi kostiju i zuba. Njegov nedostatak vodi do pucanja kostiju i krvarenja desni. Ne može se konzumirati bez magnezija, vitamina D i proteina. Dnevna doza je 1.250 miligrama, a može se unositi kroz 100 grama susama ili 60 grama sira.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.