ORDINACIJA

Povratak na posao nakon povećanja grudi

Povratak na posao može biti nakon 2-3 dana. Ipak, preporučujemo barem pet dana mirovanja

Zahvat se može uraditi i u lokalnoj anesteziji. Ilustracija

Piše: Prim. dr. Amela Karabeg

21.1.2019


Imam 22 godine. Želim povećati grudi, sada ih, praktično, i nemam.  

Koje nalaze moram imati? U kojoj anesteziji se radi operativni zahvat i koliko traje?

Kao za svaki operativni zahvat u općoj anesteziji, morate imati određene laboratorijske nalaze, EKG i saglasnost interniste za „uspavljivanje“. Operativni zahvat se, dakle, radi u općoj anesteziji i traje između 50 i 75 minuta. Ukoliko zdravstveno stanje ne dozvoljava opću anesteziju, može se uraditi i u lokalnoj anesteziji, u kombinaciji sa intravenskom sedacijom i analgezijom (tzv. light anestezija).

Je li operativni zahvat povećanja grudi bolan i kada se mogu vratiti na posao nakon operacije?

Postoperativni tok je bezbolan ili prvih sati nakon buđenja - minimalno bolan. Povratak na posao može biti nakon 2-3 dana. Ipak, preporučujemo barem pet dana mirovanja, ali mnoge naše pacijentice su već 24 sata nakon operacije bile na poslu i nisu imale bilo kakvih problema. Stvar je u individualnim obavezama i, uglavnom, nemedicinskim razlozima. Rezultat operacije čini pacijenticu krajnje zadovoljnom.


Prim. dr. Amela Karabeg. Arhiv

Želim povećati grudi. Hoću li moći dojiti nakon ugradnje implantata, pošto nisam bila trudna i rađala?

Implantat se postavlja ispod žlijezde, ispod mišića ili kombinovano. Dakle, mliječna žlijezda ostaje ista kao prije operacije povećanja implantatima. Edukacija pacijenata je od vitalnoga značaja tako da se procedura detaljno prezentira i prodiskutira s pacijenticama. Pacijentica još jednom mora biti uvjerena da nakon operacije neće imati problema s dojenjem. Potencijal dojenja ostaje isti jer se mliječna žlijezda ne afektira.

Odlazak kući nakon zahvata

Gdje se postavljaju rezovi prilikom ugradnje implantata?

Hirurški rez može biti submamarno (kroz brazdu ispod dojke), kroz bradavicu dojke (bolje rečeno, na granici između bradavice I kože) i preko pazuha. Implantat se postavlja ispod žlijezde, ispod mišića ili kombinovano. Dužina reza je od 45 do 50 milimetara, ovisno o veličini implantata koji se postavljaju. Vremenom ožiljak izblijedi, širok je uobičajeno do 1 milimetra i teško se uočava. Jedno vrijeme rez oko bradavice je bio hit u svijetu. Radili smo ga i radimo. Rez preko pazuha ima neprihvatljivo visok stepen pomjeranja implantata ka pazuhu. Ipak, u posljednje vrijeme, većina hirurga vraća se „klasičnom“ rezu u brazdi ispod grudi zbog najmanje komplikacija i najadekvatnijeg položaja ožiljka. 

Koliko moram ostati u „bolnici“' nakon operacije smanjivanja grudi?

Stav naše poliklinike je da, već 6 sati nakon buđenja, pacijenticu možemo, uz uredne vitalne parametre (puls, pritisak, diurezu, svijest, itd.) i uredan lokalni nalaz na dojkama (pacijenticu previjemo prije otpuštanja), otpustiti na kućno liječenje, ukoliko tako želi. Nudi joj se i hospitalizacija u našoj poliklinici 24 sata, koja je uvijek dovoljna da bi pacijentica bila otpuštena na kućno liječenje jer nakon toga može se brinuti sama o sebi, ukoliko želi apsolutnu privatnost u svome domu. Mi preferiramo ovu drugu varijantu, koju prihvati više od 90 posto pacijentica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.