ORDINACIJA Kako GERB utječe na oralno zdravlje

Oštećeni zubi mogu biti znak oboljenja probavnog sistema

Čest znak gastroezofagealne refluksne bolesti je erozija zuba, oštećenje cakline uzrokovano prisustvom kiseline u ustima, a najčešće se vidi na unutrašnjim površinama gornjih zuba

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović
20.01.2019 22:41

Stomatolozi ponekad prvi primijete znakove ovog stanja tokom rutinskog pregleda

Foto: Ilustracija

Nije iznenađujuće da stomatolog prvi otkrije znakove gastroezofagealne refluksne bolesti ili GERB-a. Iako je to oboljenje probavnog sistema, GERB može oštetiti zube i desni tako što se snažne kiseline u stomaku mogu vratiti natrag preko digestivnog trakta u usta. GERB može uzrokovati i druge zdravstvene probleme. 

Većina ljudi je doživjela barem povremeni refluks kiseline ili žgaravicu - možda nakon prekomjerne ishrane ili nakon konzumiranja određene hrane.

Oštećen mišić

Kada se bolno peckanje izazvano kiselinama u stomaku pojavi najmanje dva puta sedmično, obično se dijagnosticira kao GERB. Ovo patološko stanje pogađa približno jednu od pet odraslih osoba. Za većinu oboljelih, simptomi GERB-a znatno otežavaju život, a za druge koji imaju suptilnije simptome, ili uopće nemaju simptome („klinički tihi refluks“), hronični refluks kiseline može ostati nedijagnosticiran.

Tokom vremena nedijagnosticiran GERB može oštetiti sluznicu jednjaka, uzrokujući nastanak čireva i prekancerogenih ćelija i dovesti do stanja koje se naziva „Barrettov jednjak“. Iz tog razloga stomatolozi ponekad prvi primijete znakove ovog stanja tokom rutinskog pregleda.

Prsten mišića na dnu jednjaka, nazvan donji ezofagealni sfinkter, djeluje kao jednosmjerni ventil koji zadržava sadržaj želuca i štiti od povraćaja tog sadržaja nazad. Kada je ovaj mišić slab ili oštećen, kiseline iz stomaka mogu se vratiti u jednjak, pa i u usta. Kako sadržaj želuca teče unazad, može doći do peckanja u grudima ili grlu - pojave žgaravice i kiselinske probave.

Čest znak GERB-a je erozija zuba, oštećenje zaštitnog vanjskog sloja zuba (cakline) uzrokovano prisustvom kiseline u ustima. Normalna pH usne šupljine je oko 7,0. pH od 5,5 ili niža počinje kiselošću rastvarati zubnu caklinu.

Želučana kiselina ima pH od 2,0 ili manje, dovoljno je jaka da razgradi hranu, a može izazvati ozbiljna oštećenja zuba.

Nažalost, možda nećete primijetiti kako GERB utječe na vaše oralno zdravlje dok ne nastane nepopravljiva šteta na tvrdim zubnim tkivima. Erozija koja prati GERB najčešće se vidi na unutrašnjim površinama gornjih zuba. Zubi mogu postati tanki, oštri, usitnjeni, žuti i osjetljivi, što zahtijeva ekstenzivni i skupi stomatološko-protetski rad. Niži pH pljuvačke, također, može oštetiti meka tkiva usta, a povezan je s parodontalnom bolešću.

  • Prof. dr. Muhamed Ajanović
    Prof. dr. Muhamed Ajanović Foto: (Arhiv)

Studija iz 2014. otkrila je jaku korelaciju između GERB-a i hroničnog parodontitisa, upale desni i drugih potpornih struktura zuba koje mogu izazvati i gubitak tvrdih tkiva. Parodontitis, također, može uzrokovati da se raskolačivanje i gubitak 

Adekvatno liječenje 

Suptilniji simptomi GERB-a mogu uzrokovati zubnu eroziju i oboljenja desni, tako da stomatolozi mogu biti ključni u prepoznavanju tog patološkog stanja i upućivanju takvih osoba na adekvatno liječenje.

Kao što pokazuje ovaj tekst o GERB-u, zdravstvena stanja u drugim dijelovima tijela mogu značajno utjecati na vaše oralno zdravlje.

Brza dijagnostika i liječenje GERB-a ne samo da mogu spriječiti ozbiljne probleme s oralnim zdravljem i skupe stomatološke zahvate, već mogu spriječiti i druge negativne zdravstvene posljedice.

S obzirom na to da refluks kiseline uzima svoj danak na usnoj šupljini, tretman često uključuje stomatologa. Međutim, osnovni uzrok ovog stanja, također, mora biti dijagnosticiran da bi se zaštitilo vaše opće zdravlje.

Kako ublažiti simptome

Oboljeli pacijenti mogu poduzeti neke aktivnosti da bi ublažili simptome.

- Da bi se stimulirala proizvodnja sline, preporučuje se žvakati gumu s ksilitolom bez šećera. Slina pomaže neutraliziranju kiseline i sadrži minerale koji pomažu u regeneraciji površine zuba. Žvakaća guma s ksilitolom stimulira pljuvačku, ali i ometa hemijsku reakciju između strukture kiseline i zuba, čime se smanjuje gubitak kalcija.

- Suzdržite se od pranja zuba odmah nakon epizode refluksa kiseline. Kiselina omekšava zubnu caklinu pa pričekajte sat kako bi vaša pljuvačka dobila priliku da ispere kiselinu i podigne nivo minerala. Nakon epizode refluksa isperite usta vodom.

- Da biste neutralizirali kiselinu, pola čajne kašike sode bikarbone pomiješajte u čaši vode i isperite, ili žvačite tabletu antacida ili isperite suspenzijom antacida bez šećera.

- Da biste ojačali zube, pitajte svog stomatologa o preporučenoj pasti za zube koje sadrže ACP (amorfni kalcij fosfat).

- Ako imate kserostomiju (suha usta), koristite zamjenu za pljuvačku ili žvačite žvakaću gumu s ekstraktom zelenog čaja, koja može povećati protok pljuvačke i smanjiti kiselost u ustima.

Gubitak težine i prestanak pušenja

Promjene u načinu života, također, mogu biti korisne u kontroli neugodnih simptoma GERB-a. One uključuju: izbjegavanje alkohola, kofeina i začinjenih i/ili kiselih namirnica i pića; preporučuje se jesti manje obroke i ne koristiti hranu tri sata prije spavanja; izbjegavanje lijeganja odmah nakon jela.

Prestanak pušenja i gubitak težine mogu vam pomoći da ublažite simptome GERB-a, a također će doprinijeti vašem zdravlju. Vaš ljekar može preporučiti lijekove koji se izdaju bez recepta ili lijekove za liječenje GERB-a ili njegovih simptoma.

Želučana kiselina ima pH od 2,0 ili manje, dovoljno je jaka da razgradi hranu, a može izazvati ozbiljna oštećenja zuba

Oglasi

NA VRH