IZBORI

Luk češće treba jesti

Zato što snižava holesterol, jača kosti, štiti od raka i ima antibakterijska svojstva

"Zdravlje u kući"
15.01.2019 17:32

Luk je dobar u borbi protiv upala

Foto: Ilustracija

Luk je član porodice alliuma i bogat je jedinjenjima koja sadrže sumpor i koja su odgovorna za njegov opor miris, a veoma su dobra i za očuvanje zdravlja. Od luka imamo mnogo koristi. 

1. Dobar je za kardiovaskularni sistem

Sulforna jedinjenja sprečavaju zgrušavanje i stvaranje grumenova trombocita. Ova sulforna jedinjenja, pored toga, snižavaju nivo holesterola i triglicerida u krvi i poboljšavaju funkcioniranje ćelijske membrane crvenih krvnih zrnaca. Luk može spriječiti i neke bolesti srca.

2. Povoljno utječe na zdravlje kostiju

Studije su pokazale da luk može pomoći u povećanju gustine kostiju i može biti od koristi ženama u menopauzi koje gube gustinu kostiju. Žene koje su prošle kroz menopauzu svakodnevnim konzumiranjem luka mogu smanjiti rizik od lomljenja kuka. Samo svakodnevnim jedenjem luka ojačat ćete kosti.

Zato ga obavezno ubacite u ishranu i jedite dosta luka. Visok sadržaj sumpora u luku dobar je i za vezno tkivo, jer je mnogim komponentama veznog tkiva potreban sumpor kako bi se formirale.

3. Koristan je protiv upala

Luk je dobar u borbi protiv upala. Antioksidanti koji se nalaze u njemu bore se protiv upala sprečavajući oksidaciju masnih kiselina u vašem tijelu. Kada imate niži nivo oksidisanih masnih kiselina, tijelo proizvodi manje molekula koji su odgovorni za sprečavanje upala.

4. Štiti od raka

Dokazano je da luk snižava rizik obolijevanja od nekih vrsta raka, čak i kada se konzumira umjereno. Luk smanjuje rizik od raka debelog crijeva i raka jajnika. Jedite više luka ako hoćete da se zaštitite. U svako jelo u koje možete stavite bar jedan luk.

5. Druge koristi

Luk ima potencijal da poboljša balans šećera u krvi i spriječi bakterijske infekcije. Pored sumpornih sastojaka i flavonoid kvercetin koji se nalazi u liku ima antibakterijska svojstva.

Zapamtite: Luk koji dugo stoji isjeckan ili se izlaže visokoj temperaturi duže od 10 minuta gubi svoje ljekovita djelovanje.

NA VRH