ZDRAVLJE

Žuč voli brokulu, mrkvu, limun...

Konzumiranjem namirnica sa malom količinom masti mogu se ublažiti zdravstveni problemi

Jedite mnogo povrća, voća i drugih namirnica bogatih vitaminom C i E. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

16.1.2019

S kamencima u žučnoj kesi može se živjeti, ali treba paziti na ishranu i birati namirnice koje ne pogoršavaju stanje i ne izazivaju napade žuči. Preporučuje se jelovnik bogat namirnicama koje sadrže vlakna, svježe voće i povrće, grah, grašak, žitarice, kao i namirnice siromašne mastima. 

Česti obroci

Da biste izbjegli žučne napade, koje prate jaki i oštri bolovi, treba isključiti masnu hranu i namirnice pune holesterola, kao što su žumance i džigerica.

Neka vaša ishrana bude sa malom količinom masti. Obroci trebaju biti česti, od pet do šest dnevno, ali u manjoj količini, uz obavezan doručak. Poslije obroka, poželjno je leći oko pola sata. Hrana ne smije biti ni previše topla ni hladna.

Treba se piti najmanje šest čaša tečnosti dnevno kako bi se spriječila prevelika koncentracija žuči. Preporučuju se topli čajevi i gorki napici, jer podstiču varenje. Hrana bi trebala biti sastavljena od ugljikohidrata (brašno, hljeb) i mliječnih bjelančevina (mlijeko, svježi kravlji sir), ali se i bjelančevine životinjskog porijekla, poput mesa, mogu uzimati u ograničenim količinama.

Smeđa riža

Jedite mnogo povrća, voća i drugih namirnica bogatih vitaminom C i E, kao i namirnice koje sadrže esencijalne masne kiseline. Koristite smeđu rižu i integralne žitarice. Gorke namirnice (endivija, artičoka, cikorija), kao i gorko ljekovito začinsko bilje (ruzmarin i šafran), mogu doprinijeti zdravlju žučne kese.

Namirnice koje vaša žuč voli su: brokula, celer, mrkva, narandža, banana, tikvica, ananas, papaja, trešnja, avokado, sirće, rotkvica, limun, grožđe, lubenica i laneno ulje. Kad je riječ o mesu, radije birajte laganije varijante, poput peradi i teletine. Poželjno je u prehranu uključiti i ribu zbog bogatstva omega-3 kiselinama.

Četiri osnovna pravila 

Četiri su glavne smjernice u prehrani kojih biste se trebali pridržavati ako želite držati žuč pod kontrolom. Najprije, ne jedite više nego što vam je potrebno. Potom, ne jedite kad ste pod stresom. Osim toga, jedite što više svježih namirnica te izbjegavajte procesiranu hranu.

Kad je bol neizdrživa

Kod jakih bolova i napada, ishrana se bazira na blagom čaju i zaslađenoj vodi. Sa poboljšanjem stanja uključuju se svježi voćni sokovi i pasirano kuhano voće i povrće, griz. Dva do tri dana kasnije dodaju se nemasna supa s rižom, grizom ili tjesteninom bez jaja, razrijeđeno mlijeko i nemasni keks.

Zdrava težina

Važno je naglasiti da nisu sve masti loše i da to što želite držati nivo holesterola pod kontrolom, ne znači da trebate potpuno izbjegavati sve masnoće. Ipak, održavanje zdrave tjelesne težine ključno je za zdravlje žučne kese. Svakako je potrebno u prehranu uključiti što više vlakana.

Kako unositi masti

Kad je riječ o unošenju masti u organizam, nekoliko je preporuka: pijte nemasno mlijeko (do jedan posto mliječne masti), a crveno meso zamijenite bijelim (piletina, ćuretina) i ribom. Ne biste trebali jesti prženu hranu. Jaja jedite oprezno, izbacite žumance, jer sadrži dosta masnoće. Izbjegavajte rafinirani šećer i slatkiše.

Vegetarijanska ishrana pomaže

Većina naučnih studija saglasna je u tvrdnji da je vegetarijanska prehrana dobra strategija za prevenciju žučnih kamenaca. U nekim istraživanjima dokazano je da vegetarijanci imaju 50 posto manje šansi da razviju žučne kemence u odnosu na osobe koje jedu meso.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.