ALERGIJE

Kišem na jabuke, šrmčem na paradajz

Iznenađujuće stvari koje mogu izazvati ili pogoršati alergiju

Mnogo ljudi muči muke sa alergijama. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

12.1.2019

Alergije su prava muka. Zato je svima cilj maksimalno umanjiti takve reakcija organizma. Ali ko zna da svakodnevne male stvari koje činimo zapravo mogu pogoršati simptome. Pogledajte šta sve može pogoršati simptome alergije:  

1. Proizvodi sa proteinima sličnim polenu

Ukoliko šmrčete i kišete vrlo je moguće da imate i probleme sa određenim voćem i povrćem. Za to su krivi proteini koji se mogu naći na površini sirovog voća i povrća, uključujući tu jabuke, paradajz i dinje, iako svaka polenska alergija ima posebne namirnice koje je mogu aktivirati. Polen i proteini u hrani su poput bliskih rođaka tako da vaše tijelo misli da dobija polen.

2. Kontaktna sočiva

Kada se situacija sa polenom pogorša, možda bi trebalo da počnete nositi naočale. Jer ukoliko zarobite polen u očima, i on ostane tamo, moguće je da će doći do dodatnih problema.

Meka kontaktna sočiva su posebno sklona apsorpciji iritanata koji se prenose zrakom kao što su polen i dim. Meka sočiva propuštaju više kisika, ali mogu apsorbirati sve što se nalazi u suzama.

3. Neizbježni stres

Istraživači sa Ohajo univerziteta otkrili su da je 64 posto osoba koje su prijavile povećan nivo stresa također imale i više upala izazvanih alergijama.

Kada se ne osjećate dobro i nervozni ste, u tom trenutku se vaši simptomi alergije pogoršavaju.

4. Alkohol, parfemi, svijeće, hlor

Alkohol, posebno crno vino, mogu da pogoršaju alergiju. To se dešava naročito osobama jako osjetljive na sulfite, a ova jedinjenja se mogu naći u pivu i vinu.

Sve sa mirisom može dovesti do iritacije kapaka i nazalnih puteva, tvrde alergolozi. To uključuje i parfeme, svijeće i praznične dekoracije.

Plivanje u bazenu sa hlorom, pa čak i sjedenje pored njega, može biti podjednako loše po alergije kao svijeće i parfemi. Zatvoreni bazeni su znatno gora opcija od otvorenih zato što je hlor pristuan u malom prostoru.

5. Pasivno pušenje i dim

Alergija može biti dodata na dugu listu problema koje izaziva pušenje. Baš poput svijeća i parfema, i dim cigarete može dovesti do iritacije respiratornih puteva, tako da bi trebalo izbjegavati prostorije pune duhanskog dima.

6. Odjeća je skupljač polena

Delikatan vuneni džemper koji nosite tri puta prije pranja može biti užasan po vašu alergiju. Odjeća, posebno ona napravljena od grubih i ljepljivih tkanina poput vune - prosto sakuplja polen i prašinu.

Pranje odjeće nakon svakog nošenja je ključno za sve koji pate od alergija, posebno tokom sezone alergija, tako da je bolje nositi pamučne proizvode.

7. Vremenski uvjeti

Vaša alergija se može pogoršati tokom suhih, sunčanih i vjetrovitih dana. Tada su idealni uslovi da drveće počne da otpušta polen, i samim tim će ga biti više u zraku.

Dani sa kišovitim vremenom su najbolji za sve koji pate od alergija zato što teška kiša spira polen iz zraka, tako pružajući prijeko potrebno olakšanje.

Savjet: Tuširajte se prije spavanja

Polen se ne lijepi samo za vašu odjeću. On se također može naći u kosi i na koži.

Sićušne čestice slijeću na vas poput prašine. Problem sa polenom je to što ga ne možete vidjeti u zraku. Ukoliko se probudite naduveni ujutro, tuširanje prije odlaska na spavanje riješit će problem jer će sprati alergene koji su prikačeni na tijelu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.