IZBORI

Kako riba, rakovi i školjke djeluju na čovjekov organizam

Stručnjaci trudnicama savjetuju da ne jedu sirove morske plodove tokom trudnoće i dojenja

Preporuka je da se konzumira najmanje tri puta sedmično. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

12.1.2019

Nutricionisti smatraju da bismo za održavanje zdravlja te idealne tjelesne težine trebali redovito konzumirati plodove mora. Samo jedna porcija sedmično može znatno poboljšati zdravlje, a rizik od nastanka srčanog udara će smanjiti za čak 50 posto. 

Preporuka je, međutim, da se konzumira najmanje tri puta sedmično. Plodovi mora nisu samo iznimno ukusni, nego zbog velikog sadržaja nutrijenata blagotvorno djeluju na zdravlje i vitalnost. Ona sadrži omega 3 masne kiseline našem tijelu neophodne jer sprečavaju nastanak srčanih oboljenja, stimuliraju metabolizam i daju puno energije.

Stručnjaci trudnicama savjetuju da ne jedu sirove morske plodove tokom trudnoće i dojenja. Također ih treba jesti svježe, jer smrznuti sadrže velike količine natrija, a njega i inače svakodnevno unosimo previše.

 Zašto su dobre ribe

Hladnovodne ribe kao što su losos, skuša i tuna su najbolji izvor omega 3 masne kiseline, koja pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Losos ima malo kalorija i nizak nivo holesterola, a u usporedbi sa ostalom ribom apsolutni je pobjednik po bogatstvu omega 3 masnih kiselina.

Dvije porcije lolsosa sedmično najbolja su zaštita protiv mnogih kardiovaskularnih bolesti. Losos smanjuje upale i ima povoljan učinak na kožu, kosti, imunološki sistema, zube i hormonsko zdravlje.

Ukoliko ste ljubitelj dimljenog lososa, provjerite sastav i količinu soli. Ukoliko imate problema s visokim krvnim pritiskom, dimljeni losos jedite u što manjim količinama, a zamijenite ga svježim i pripremajte na zdrave načine.

Bijela morska riba ima manji udio nezasićenih masnih kiselina, a kako su toksini prisutni u ribama uglavnom topljivi u mastima, sadrži i manje toksina. Najpoznatije vrste bijele morske ribe na našim prostorima su orada, kovač, brancin, oslić i škarpina.

 Ne pretjerujte s rakovima

Rakovi su odličan izvor proteina i omega 3 masnih kiselina. U njima ćete pronaći u manjoj količini selena, hroma, kalcija, bakra i cinka. Rakovi sadrže malo kalorija, a odličan su izvor vitamina B12 i cinka koji jača imunitet. Ipak, rakovi sadrži dosta holesterola, stoga nemojte pretjerivati.

Svježe kozice i škampe su bogate cinkom, jodom, selenom te vitaminom B12, kojeg u organizam možete unijeti jedino konzumiranjem namirnica životinjskog porijekla kao što su meso i riba. Izbjegavajte ih u umacima koje u restoranima često služe kao prilog.

Jastog je također bogat jodom, selenom, vitaminom E te vitaminom B. Sadrži manje kalorija, holesterola i zasićenih masti od nemasne govedine, svinjetine i škampa. Vitamin E koji se nalazi u jastogu će štititi ćelije od oštećenja.

Možda pripada luksuznoj hrani, ali jastog je zdrav i bogat proteinima.

 Školjke su izvor minerala

Školjke su odličan izvor vitamina B12 koji jača živce i poboljšava rad mozga. Također tu su i željezo i minerali koje je teško pronaći kao što su magnezij i kalij.

Kamenice poboljšavaju raspoloženje i reguliraju nivo stresa, a pripisuju im se afrodizijačka svojstva. Sadrže više cinka od većine drugih namirnice, a cink poboljšava reproduktivnu i seksualnu funkciju, naročito kod muškaraca. Ipak pripazite kakve kamenice konzumirate jer mogu sadržavati veliku količinu žive, koja oštećuje mozak, bubrege i pluća.

Dagnje su pravo bogatstvo selena, željeza, folne kiseline, vitamina A, vitamina B, joda i cinka. Jod će pomoći osobama kojima štitnjača proizvodi premalo tirozina, što je problem kod velikog broja žena u tridesetim i četrdesetim godinama, a jedan od simptoma je umor.

Dagnje sadrže još i folnu kiselina i vitamin B12. Folna kiselina i vitamin B12 će ukloniti umor, zbunjenost i spriječit će oštećenje živaca. Već s jednom porcijom dagnji ćete unijeti više vitamina B12 nego što je potrebno, pa se suzdržite u trudnoći, jer postoji mogućnost od trovanja.

Jakobove kapice će vas zaštititi od krvnih ugrušaka koji mogu uzrokovati moždani udar. Također sadrže magnezij koji će poboljšati funkcioniranje mišića i mozga, a kalij regulira kontrakcije mišića, zbog čega su jakobove kapice odlične za cjelokupno zdravlje.

Ne zaboravite - glavonošce

U morske plodove spadaju i glavonošci - lignje i hobotnice. Lignje su odličan izvor bjelančevina, proteina, sadrže omega 3 masne kiseline, kalcij, bakar, cink, B vitamin i jod. Bakar je potreban za apsorpciju i pohranu željeza i formiranje crvenih krvnih zrnaca. Visok nivo B vitamina će olakšati migrene, a kalcij je koristan kod izgradnje kostiju i zubi.

Lignje se mogu pripremati na razne načine, a sadrže tek 70 kalorija na 100 g. Međutim, ukoliko ih konzumirate pržene uz dodatan prilog, broj kalorija se znatno povećava.

Hobotnica sadrži mnogo vitamina B, kalija i selena, također je odličan izvor taurina i željeza. Taurin je aminokiselina koja pomaže kod smanjenja holesterola i može pomoći u prevenciji bolesti srca. Ima umirujući učinak na nervni sistem pa je hobotnica idealan izbor večere. Hobotnica je odličan izvor željeza, stoga se preporučuje osobama koje pate od anemije zbog manjka željeza.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.