ISPRAVNE ODLUKE

Uživajte sami sa sobom

U usklađivanju poslovnih i porodičnih obaveza ponekad vidimo samo strku, a zamor smo doživjeli jer nismo odvojili vrijeme za sebe

Ne zaboravite na sebe. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

11.1.2019

Kada vam je dan beskrajno dug i ispunjen zadacima koji vas ne uveseljavaju, a nije ih moguće lako riješiti, to će sigurno utjecati na vaše raspoloženje. 

Sasvim je normalno biti malo tanjih živaca kada na poslu nastupi intenzivniji period, ali milioni ljudi širom svijeta pitaju se šta im je kada odjednom postanu čangrizavi i razdražljivi u situacijama kada nisu pod pritiskom.

Meditacija i trčanje

Odgovor je jednostavan – zaboravili su na sebe. U usklađivanju poslovnih i porodičnih obaveza te u trčanju na aktivnosti, sportove i hobije koji bi nam trebali omogućiti kvalitetniji život, ponekad vidimo smo strku. Doživjeli smo zamor jer nismo odvojili vrijeme za sebe. Ne za prijatelje, ne za omiljenu TV seriju, već za sebe!

Jednostavan trik do unutrašnje sreće koji je naoko sasvim lako ostvariti - svakog dana odvojiti malo vremena za vlastito zadovoljstvo, mnogim ljudima pokazao se kompliciranijim nego što se na prvu čini.

Mnogi misle da je to zbog loše organizacije vremena, ali nije tako. Odgovor je jednostavan: moraju pronaći upravo ono što njih veseli. A kada otkriju tu aktivnost, bila ona večernje češljanje kose, jutarnje tuširanje, meditacija u četiri ujutro ili trčanje, ona će ih dovesti do osjećaja ispunjenosti, ako joj se budu svakodnevno vraćali.

Ključna praksa

Svakodnevna praksa je ključna – nemojte preskakati svojih pet minuta jer ste sinoć predugo bili vani. Ako biste ustali ranije zbog odlaska na posao, onda nema razloga da ne ustanete i za sebe. Jer, na kraju, vi se važniji od posla.

Radite šta vas raduje

Ne dajte da vam prijatelji ili porodica poljuljaju odlučnost. Prvo pronađite šta vas raduje. Iskušajte sve što vam se učini zanimljivo, a već sedmicu do dvije prakse pokazat će je li to prava stvar za vas. 

Kada je riječ o pet ili deset minuta dnevno, lakše je pronaći vrijeme, ali ne dopustite da vas to spriječi da ostvarite ono u čemu ćete uživati.

I pet minuta je dovoljno


Svako ima pravo na vrijeme koje će posvetiti samo sebi, kada će se odmarati ili raditi nešto što želi. A kada se brinemo o sebi i posvetimo sebi vrijeme, bez obzira na to koliko to traje, s radošću ćemo se posvetiti i drugim ljudima. 

Ponekad za sebe možemo izdvojiti samo pet minuta dnevno, a ponekad je naš cijeli vikend. Nije bitno koliko, ali vrijeme mora biti samo naše.

Budite se ranije

Koliko god se to činilo teško, probuditi se pola sata prije ukućana i prije obaveza omogućit će vam da to vrijeme iskoristite sami za sebe. Čak i ako sjedite i pijete kafu, ne razmišljajući o ničemu ili razmišljajući o danu koji je pred vama, to je odličan način da ispraznite mozak i u miru isplanirate dan.

Eliminirajte TV, čišćenje… ž

Javite svima da želite malo mira, svojih sat vremena dok čitate ili se odmarate. Budite jasni, pristojni, taktični i podržite i druge, jer možda i oni žele vrijeme za sebe, a ne znaju kako to reći. 
Eliminirajte kradljivce vremena kao što su TV, previše stvari u prostoru koje moramo čistiti i njima se baviti, smanjite internet i e-mail, Facebook, ne pretražujte internet bez nekog cilja, kažite “ne” druženjima koja vam ne odgovaraju, ostat će vam više vremena. 

Označite svoje vrijeme

Rezervirajte vrijeme samo za sebe. Kao kada u kalendaru zaokružite dan kada imate sastanak, letite avionom ili imate zakazano kod zubara, pa onda u taj dan više ne trpate nikakve druge obaveze, tako označite i dan za sebe, kada ćete raditi bilo šta za svoju dušu ili kada nećete raditi ništa.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.