TAJNE Blagotvorno djelovanje na zdravlje

Pametna jela na vašem stolu

Neke kombinacije namirnica mnogu vam se činiti nelogičnim, ali nutricionisti ih preporučuju jer su, kažu, hranjivije.

"Zdravlje u kući"
09.01.2019 17:07

Povećava nutritivnu vrijednost

Foto: Ilustracija

Određene namirnice bolje funkcioniraju u paru nego same. Pametnim kombiniranjem namirnica možemo stvoriti prehrambenu sinergiju koja će povećati blagotvorno djelovanje hrane na zdravlje. Navodimo prijedloge pametnih obroka za veće nutritivno bogatstvo.  

 Paradajz s brokulom

Paradajz osigurava mnogo korisnih tvari poput vitamina C, vitamina A, prehrambenih vlakana, kalija i likopena. Paradajz je jedna od rijetkih vrsta povrća kojoj kuhanjem ne smanjujemo nego čak povećavamo nutritivnu vrijednost.

Kuhanjem paradajza likopen, glavni karotenoid u ovom povrću zaslužan za njegovu crvenu boju, iz prirodnog trans oblika prelazi u cis formu čime se povećava njegova iskoristivost u organizmu.

Organizam će još bolje iskoristiti likopen ukoliko se paradajz termički obradi u prisutnosti ulja. Stoga bi idealan obrok bio primjerice umak od paradajza pripremljen na maslinovom ulju, poslužen s integralnom tjesteninom.

Pridodamo li ovom obroku i supu od brokule, dobit ćemo kombinaciju za koju je istraživanje na miševima objavljeno 2013. godine u časopisu PloS One pokazalo kako djeluje antikarcinogeno.

 Slanutak sa svježom paprikom

Mahunarke prirodno sadrže obilje željeza, međutim željezo biljnog porijekla organizam teško apsorbira. Dodatkom C vitamina, može se povećati apsorpcija željeza, stoga se savjetuje kombinirati mahunarke s namirnicama koje prirodno sadrže obilje C vitamina.

Naprimjer, paprika koja je bogata vitaminom C pomoći će u apsorpciji željeza iz slanutka koji je pripremljen kao namaz, slično kao što će limunada pomoći u iskorišćavanju željeza iz špinata.

 Karfiol s kupus salatom

Biljke iz porodice krstašica poput brokule, karfiola, kupusa i kelja sadrže spojeve glukozinolate koji se u doticaju s enzimom mirozinazom hidroliziraju i nastaju novi korisni spojevi.

Naime, in vitro studije pokazuju kako produkti te razgradnje imaju antikarcinogeno djelovanje. U netaknutoj biljci glukozinolati su odvojeni od enzima, no rezanjem ili žvakanjem povrća oni dolaze u kontakt i stvaraju se vrlo korisni spojevi.

Kuhanjem se uništava enzim mirozinaza, no zdravstvene prednosti prekuhane brokule ili karfiola možemo očuvati ukoliko je u istom obroku konzumiramo s nekuhanim povrćem iz iste skupine poput rotkvica, kupusa, potočarke ili pak hrena.

Meso začinjeno ružmarinom

Tokom pečenja mesa na roštilju, a i tokom same probave može doći do stvaranja potencijalno štetnih spojeva koji se povezuju s pojavom nastanka plakova na krvnim žilama i razvitkom karcinoma.

Istraživanja pokazuju kako se dodatkom začina koji sadrže ružmarinsku kiselinu poput ružmarina, origana, limuna, kadulje, timijana te paprene metvice, prije pripreme mesa, može smanjiti koncentracija štetnih spojeva u mesu i organizmu. Stoga je rješenje, prije svakog pečenja, meso marinirati.

 Crno vino i riba

Studija objavljena 2008. godine u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkrila je kako osobe koje svakodnevno konzumiraju vino imaju viši nivo omega - 3 masnih kiselina u organizmu.

Znanstvenici smatraju kako je moguće da upravo vino, ali ne i pivo ili žestoka pića, povećava apsorpciju omega - 3 masnih kiselina iz primjerice lososa, srdela ili pastrve.

 Voćne salate

Znanstvenici su otkrili hiljade biološki aktivnih spojeva u voću, povrću, mahunarkama, orašastim polodovima i cjelovitim žitaricama, a novija istraživanja pokazuju kako neke od tih fitokemikalija slabije djeluju samostalno, a njihovu snagu mogu pojačati druge fitokemikalije.

Primjer pametnog kombiniranja je kvercetin iz jabuke s katehinom iz grožđa ili pak elagičnom kiselinom iz malina. Stoga se umjesto pojedinačne voćke u međuobroku, češće odlučite za voćnu salatu.

Oglasi

NA VRH