ORDINACIJA

Povećanje grudi u lokalnoj anesteziji

Pacijent ne osjeća bol u operativnom području, mada može osjećati „da se nešto radi“ <195> Komplikacije su rijetke

U estetskoj hirurgiji većina zahvata može se izvesti u lokalnoj anesteziji. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Reuf Karabeg

15.1.2019

Aktuelni trend hirurške doktrine je da se operativna procedura obavlja bez prijema pacijenta na ležanje, s otpustom isti dan. Ovakva praksa najizraženija je u zemljama zapada zbog visoke cijene bolničkog liječenja . Obično se u takvim slučajevima koristi lokalna anestezija. 

Jedno od najčešćih pitanja koje pacijenti postavljaju hirurgu jeste: „U kojoj anesteziji ću biti operiran(a)?“

Koštani sistem

Kroz daljnji razgovor saznajemo da većina pacijenata nije dovoljno upoznata s mogućnostima, prednostima i eventualnim komplikacijama lokalne anestezije.

Ona predstavlja depresiju razdražljivosti nervnih završetaka ili prekid provođenja nadražaja u jednom dijelu perifernog nervnoga sistema, što rezultira neosjetljivošću (nema bola) na mjestu primjene, najčešće ubrizgavanja. Pacijent ne osjeća bol u operativnom području, mada može osjećati „da se nešto radi“.

Današnji lokalni anestetici (sredstva koja se upotrebljavaju za anesteziju), amidnog tipa, izuzetno rijetko (ako i uopće) dovode do alergijskih reakcija. Najčešći upotrebljavani lokalni anestetik je „xylocain“ u 1% ili 2% rastvoru.

Mogućnosti lokalne anestezije su velike: mnogi operativni zahvati mogu se izvesti bez „uspavljivanja“. Primjer su operacije kod povreda na nivou kože, tetiva, čak i koštanog sistema šake.

U estetskoj hirurgiji većina operacija može se izvesti u lokalnoj anesteziji: operacije ćelavosti, uljepšavanje kapaka (blefaroplastika), operacije nosa, zatezanja lica (face-lift), povećanje grudi, smanjivanje grudi, manje liposukcije, ginekomastija (smanjenje grudi kod muškaraca), odstranjivanje tetovaža, ožiljaka, itd.

Posebno je korisna kada se, primjerice, pacijent s tumorom na koži ili preponskom kilom zbog lošeg internističkog nalaza ne bi mogao operirati na drugi način, jer je opća anestezija za takvog pacijenta izuzetno životno rizična. Također, mnoge tumore, pa čak i velikih domenzija, možemo odstraniti u lokalnoj anesteziji koja je za pacijente sigurnija i manje rizična.


Prof. dr. Reuf Karabeg. Arhiv

Komplikacije kod lokalne anestezije mogu nastati u dobro vaskulariziranim tkivima, u prostorima gdje je apsorpcija veoma brza ili kada se nenamjerno ubrizga veća količina direktno u krvni sud. Također, komplikacije nastaju i kod predoziranja (ili normodoziranja kod preosjetljivih osoba) ili kod pacijenata sa sniženim vrijednostima holinesteraza, insuficijencijom bubrega i jetre (usporena razgradnja i izlučivanje).

Ubrzanje pulsa

Koje su opće sistemske reakcije na anestetike?

Može se nakon ubrizgavanja anestetika pojaviti simptomatologija centralnog nervnog sistema: uznemirenost, govorljivost, vizuelne i auditorne smetnje, tremor, drhtaj zbog podražaja kore velikog mozga. Mogući su nadražaji respiratornog i vazomotornog centra i centra za povraćanje: promjena ritma i brzine disanja, ubrzanje pulsa, povećanje krvnoga pritiska, muka, povraćanje zbog podražaja u produženoj moždini koja se nalazi bliže vratnoj kičmi.

Ako će utješiti naše čitaoce, a moramo biti do kraja iskreni i prezentirati moguće komplikacije, od 1987. godine, koliko sam involviran u hirurgiju, komplikacije u ustanovama (barem 15) u kojima sam radio, nakon više od desetak hiljada anestezija, vidio sam u dva slučaja, s brzim i sretnim završetkom i bez ikakvih posljedica za pacijente.

Psihogene reakcije

Od svih mogućih, naglašavam, izuzetno rijetkih komplikacija, psihogene reakcije su najčešće. Strah i bol mogu dovesti do vazomotornih poremećaja: bljedila, povraćanja, pada krvnoga pritiska, promjene pulsa, znojenja, gubitka svijesti, drhtavice i konvulzija.

Zbog toga ponekad u proceduru uključimo anesteziologa zbog tzv. anesteziološkog nadzora ili „light anestezije“, kada se intravenozno ubrizgavaju sredstva za smirenje i protiv bolova (lokalna anestezija je sastavni dio tzv. „ligth anestezije“). Dobar monitoring pacijenta se podrazumijeva.

Pripreme pacijenta

Većina pacijenata u našoj praksi i za lokalnu anesteziju treba uraditi osnovne laboratorijske analize, snimiti srce (EKG) i imati internističku saglasnost za operativni zahvat.

Informirani pristanak obuhvata savjete bolesniku o tome šta može očekivati od primanja anestezije i o riziku. Pacijentu treba opisati opći scenarij prijeoperativnog i operativnog perioda. U našem kartonu data je lista pitanja o kojima pacijent i ljekar prodiskutiraju. Od pacijenta se traži pismeni pristanak na operaciju i anesteziju.

Najpodmuklija opasnost

Ipak, najpodmuklija opasnost anestezije - opće prvenstveno, a potom i lokalne - jeste u njenoj velikoj sigurnosti. To može dovesti do greške ljekara da prepozna problem i na vrijeme ga otkloni (što se u današnje vrijeme ne dešava i ne bi smjelo da se desi). Komplikacije koje se literaturno i u praksi mogu desiti preveniraju se na vrijeme se uočavaju i otklanjaju.


quote
<p>Današnji lokalni anestetici izuzetno rijetko (ako i uopće) dovode do alergijskih reakcija </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.