ODGOVORI

Nema reakcije na svjetlost

U prvim danima nakon operacije mrene pacijent može imati arteficijelno, tj. vještački proširenu zjenicu

Potrebno je pratiti upute ljekara. Ilustracija

Piše: Dr. Enesa Begović

13.1.2019

Majka je operirala kataraktu, ali joj je zjenica ostala široka i uopće ne reagira na svjetlost. Hoće li se to stanje povući? 

Neposredno prije operacije katarakte pacijentu se u oko ukapavaju dvije vrste kapi. To su lokalni anestetik i kapi kojima se širi zjenica. Ovo drugo je neophodno da bi se pristupilo prostoru iza pupilarne dijafragme, tj. zjenice u kojem se nalazi zamućena prirodna leća. Kada se leća uz pomoć ultrazvuka usitni i usisa sondom aparata, onda se u oslobođenu kapsularnu vrećicu ugrađuje vještačka leća. I u toku same operacije nakon hirurškog pristupa prednjoj očnoj sobici, u oko se dodaje još midrijatika, atropina.

Zbog ovoga u prvim danima nakon operacije mrene pacijent može imati arteficijelno, tj. vještački proširenu zjenicu. Ovo prolazi spontano kroz nekoliko dana. Ovako proširena zjenica ne utječe na stanje vida te, ako nema otoka rožnice, pacijent bi trebalo dobro vidjeti na daljinu. Potrebno je pratiti upute ljekara i redovno ići na kontrolne preglede, naročito u prvoj sedmici nakon operacije.

Operacija sive mrene

Imao sam operaciju sive mrene na oba oka. Ranije sam nosio naočale za čitanje, međutim, sada odjednom ne vidim na daljinu. Zašto?

Prilikom operacije mrene iz oka se uklanja leća koja u dioptrijskom aparatu oka doprinosi sa svojih oko 20D. Vještačka leća se stoga ugrađuje da bi se kompenzirala dioptrija prirodne leće, a postoji mogućnost da se korigira i refrakciona greška oka, tj. neutralize dioptrija (plus ili minus) koju je pacijent imao zbog različite zakrivljenosti sočiva. Ovdje bih naglasila da operacija katarakte nije isto što i operacija laserskog skidanja dioptrije, mada obje imaju za cilj da pacijent jasno vidi nakon operacije bez upotrebe naočala.

Prilikom mjerenja dioptrije za leće koje će biti ugrađene u oko, najčešće se proračuni prave tako da se vještačkom lećom korigira vid na daljinu, a za blizinu pacijent nosi naočale za čitanje. U posljednjih desetak godina sve češće se ugrađuju premium leće kojima se korigira i daljina i blizina, tj, pacijent se trajno rješava potrebe za nošenjem naočala nakon operacije. Nekada pacijenti, koji su čitavog života bili kratkovidi, žele da im i nakon operacije bude jasan vid na blizinu bez upotrebe naočala te im se pravi proračun za leće takav da nakon operacije budu kratkovidi za oko 2 dioptrije. U Vašem slučaju potrebno je provjeriti kakav Vam je vid na blizinu, postoji li refraktivno odstupanje nakon operacije, tj. možete li vidjeti dobro na daljinu sa naočalama, kao i imate li neko drugo očno oboljenje koje utječe na vidnu oštrinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.