ZDRAVLJE

Ishranom do jačeg imuniteta

Treba jesti više manjih obroka, a vrlo je važan i izbor namirnica <195> Vitamini i minerali imaju veliku ulogu

Jačanje imuniteta veoma je važno, posebno u hladnim danima. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

10.1.2019

Imunitet je sposobnost organizma da se svojim mehanizmima odbrani od virusa, infekcija, bakterija, parazita i ostalih patogena. Osjećaj iscrpljenosti, nemoći, slabosti tijela, bezvoljnost, umor, nedostatak energije, često mogu biti prvi pokazatelji pada našeg imunog sistema. 

Jačanje imuniteta veoma je važno, posebno u hladnim danima, kada se organizam bori protiv prehlada i raznih infekcija.

Uz redovnu fizičku aktivnost, dovoljno sna, odmor, opuštanje, unošenje dovoljno tečnosti, i pravilna ishrana veoma je bitna u jačanju imuniteta. Treba jesti više manjih obroka, a vrlo je važan i izbor namirnica. Uzimajte svježe sezonsko voće i povrće, cjelovitih žitarica i nemasno meso (piletina, puretina) ili ribe koje će tijelu osigurati dovoljne količine nutrijenata, vitamina i minerala.

Zato birajmo šta ćemo jesti jer vitamini i minerali imaju veliku ulogu i nezamjenjive su komponente biohemijskih mehanizama.

Namirnice koje se preporučuju za jačanje imuniteta su zeleno povrće, poput špinata koji je bogat vitaminima A, E, B1, B2, B9, kao i mineralima, a tu su i brokule, grašak, kelj, kupus, patlidžan, luk...

Veoma je važno i narandžasto i crveno povrće i voće - tikva, mrkva, cvekla, paradajz, paprika, mandarine, narandže, nar, jabuke, koje zbog svoje boje poboljšavaju i raspoloženje. Obavezan je i limun - sinonim za vitamin C.

Za jači imunitet odlični su i orašasti plodovi - orah, badem, lješnik, a tu je i kesten koji je nepravedno zapostavljen, iako je pun vitamina i minerala.

Popularan, ali ne tako omiljen kod svih je bijeli luk. Od davnina se koristi kao hrana i lijek. Veliki je borac protiv virusa, bakterija, parazita i čini dobrobit cijelom organizmu.

Đumbir je u posljednje vreme veoma tražen, a odličan je i za jačanje imuniteta. Djeluje protiv upala pa je odlično rešenje kada želite da se izborite s gripom ili prehladom.

Namirnice bogate hranjivim tvarima:

- Željezo: sušeno voće, crveno meso, piletina, puretina, zeleno povrće, grah, kupinovo vino, cvekla

- Magnezij: mlijeko, lisnato zeleno povrće, banane, meso, kakao

- Vitamin C: narandže, mandarine, brusnica, kivi, limun, grejp, sok od ananasa, grašak, kelj, paradajz, paprika, jabuka

- Vitamin E: biljna ulja, orasi, bademi, kikiriki, cjelovite žitarice, smeđa riža

- Lecitin: jaja, soja, heljda, avokado, ječam, grah, leća


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.