NARODNI LIJEKOVI

Glina liječi kosti, uljepšava lice

Glina pomaže kod mnogih bolesti, a možete je uzimati i ako nemate posebnih zdravstvenih problema

Glina djeluje iznutra i izvana. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

8.1.2019

Da glina posjeduje ljekovita svojstva te da podstiče odbrambene mehanizme organizma zna se već jako dugo. Bolesne ili ozlijeđene životinje, naprimjer, oduvijek bi tražile zemlju koja sadrži glinu da u nju „zakopaju“ bolni dio tijela i uvijek bi je nepogrešivo našle. 

Glina djeluje iznutra i izvana. Stari ljudi kažu da je glina“'zemlja koja se jede odnosno pije“ jer upija, drenira i eliminira nečistoće iz organizma, krvi i limfe. Toliko očisti organizam da se izgubi i neugodan miris znoja te ostalih tjelesnih izlučevina.

Danas ljekovitu moć gline priznaje i medicina jer je poznato da ona sadrži mnoge mineralne soli i oligoelemente, zatim aluminij, kalij, silicij, kalcij, natrij, željezo, srebro, magnezij bakar i olovo.

Glina pomaže u zarastanju rana, eliminira nečistoće iz tkiva, krvi i limfe, povećava smanjenu radioaktivnost u organizmu, a apsorbira preveliku, tako da se posebno preporučuje nakon ili između zračenja mazati na oboljelo mjesto.

Glina pomaže kod mnogih bolesti, a možete je uzimati i ako nemate posebnih zdravstvenih problema, za čišćenje organizma ili podizanje energije.

Kako koristiti glinu

1. Glina kao oblog primjenjuje se tako da je pomiješate s destiliranom vodom, napravite od nje srednje gustu pastu koju nanosite na bolno mjesto. Važno je napomenuti da se glina ne smije spravljati u metalnim posudama ili miješati metalnom kašikom. U dodiru s metalom mijenja svojstva.

2. Ako imate problema s koljenima ili kičmom, budite uporni. Osim „izvlačenja“ boli, glina ima i nevjerojatnu moć obnavljanja hrskavice pa bi vam mogla pomoći i kod bolesti za koje vam liječnici preporučuju operaciju ili od kojih su digli ruke. U tom slučaju budite strpljivi i glinu mažite barem nekoliko mjeseci.

3. Kako se glina pije: Jednu kašičicu (plastičnu ili drvenu) gline zamutite u staklenoj čaši u 1,5 dl obične vode i ostavite da odstoji preko noći. Glina se uvijek pije ujutro, na tašte.

Prve sedmice ujutro popijete samo vodu, a talog od gline ostavite na dnu čaše. 

Druge sedmice ujutro promiješate talog u vodi i pustite da malo odstoji, a onda popijete tu srednje mutnu vodu, a glinu koja se slegnula na dnu čaše ostavite. 

Treće sedmice ujutro promiješate glineni talog i vodu i odmah popijete sve.

Vrlo brzo primijetit ćete blagotvorne učinke, a i oni koji nemaju nikakve tegobe, osjetit će da se organizam očistio, da im je koža čistija i sjajnija, da imaju više energije.

I ne bojte se, glina ne ostavlja nikakav talog u tijelu ili crijevima, a nekada su se davno i vojnici oboljeli od tifusa, dizenterije i raznih infekcija liječili pijenjem rastvora gline.

Glinu možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane i biljnim apotekama, samo morate napomenuti da trebate glinu za pijenje, ona za obloge je malo krupnija.

Glina za njegu tijela

Zahvaljujući mineralima koje sadrži, glina na sebe veže organske molekule, masnoće i toksine pa se pogotovo kod masne i oštećene kose i kože, preporučuje često raditi maske od gline koje su višenamjenske jer čiste pore kože i vlas dlake, opskrbljuju vanjski sloj mineralima i pružaju lagani piling kože i vlasišta. 

Maske, oblozi i kupke od zelene gline smiruju upale kože, odstranjuju akne, mitesere, sprečavaju crvenilo i fleke, poboljšavaju formiranje kolagena i elastina, koji su važni za što trajniji izgled mlade i svježe kože.

Glina se dobro miješa s biljnim i eteričnim uljima i hidrolatima, a njihov izbor ovisi o tipu i stanju kože. Inače, glina izvana pomaže zarastanju rana i smanjenju oteklina uslijed nakupljene tekućine u tijelu pa se pokazala dobrom kod anticelulitnih tretmana.

Limunov sok i jabučni ocat u kombinaciji s glinom, brzo će masnoj kosi vratiti zdrav izgled i prirodan sjaj, a eterična ulja čajevca, lavande, ylang ylanga i ružmarina dodatno će podići imunitet vlasišta pa će tjeme i kosa biti zdravi, bez prhuti, ranica ili osipa. 

Kod konkretnih tegoba i oblozi i maske učinkovitiji su ako se glina istodobno uzima i oralno.

Maska za lice

Još jedan odlličan recept – maska za lice:

* 2-3 plastične ili drvene kašičice gline pomiješajte s nekoliko kapi limunova soka i negazirane mineralne vode da se dobije homogena smjesa.

* U smjesu možete dodati bademovo ulje, kantarion ili maslinovo ulje.

* Masku nanesite na lice i držite do pola sata.

* Umijte se i nanesite hidratantnu kremu.

Glina smiruje upale kože, liječi akne, poboljšava formiranje kolagena i elastina, pomlađuje i osvježava kožu.

 Maska za kosu

Za obnovu kose oštećene farbanjem i drugim tretmanima evo dobrog rješenja – s glinom.

* Pomiješati nekoliko kašika zelene gline u prahu s nekoliko kašika ulja ili čaja,

* Dodati najviše 5 kapi eteričnih ulja,

* Pomiješati smjesu i masku stavi na kosu

* Ako je ostalo smjese, nanijeti je na lice, vrat i dekolte

Ako se učini da je kosa nakon nanošenja maske ostala masna, možete je oprati šamponom, a na kraju je dobro isprati u jednom od čajeva koji će pružiti njegu ali i dodatno tonirati vlasi. Za svijetlu kosu, preporučuje se čaj od kamilice, a čaj od ružmarina je dobar za tamnu kosu, kadulja za smeđu, a preslica je zadužena samo za sjaj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.